Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V Národním divadle vystoupí hvězda Metropolitní opery – Violeta Urmana

23. 04. 2010 | Kultura

Nejlepší wagnerovská heroina posledních let, brilantní interpretka sopránových i mezzosopránových rolí, jedna z hvězd newyorské Metropolitní opery (MET)… Tím vším lze nalákat publikum na písňový recitál litevské, avšak mezikontinentálně působící sopranistky Violety Urmany. V Národním divadle ji během recitálu 2. května doprovodí klavírista Jan Philip Schulze. Společně představí křehké a lyrické písně i expresivní ukázky z díla Gustava Mahlera, Richarda Strausse, Sergeje Rachmaninova, Francise Poulenca a Henriho Duparca.

 

Tisícům návštěvníků přenosů z Metropolitní opery v New Yorku stačí prozradit jediný titul: Aida. V novém nastudování tohoto nestárnoucího Verdiho díla Violeta Urmana ztvárnila titulní roli tak bravurním způsobem, že – slovy recenzenta New York Times – publikum zůstávalo bez dechu. V případě Urmany i díky jejím skvostným pianissimům. Podobně nadšené přijetí následovalo po její poslední kreaci Odabelly ve Verdiho Attilovi, opět na scéně MET.

 

„Věřím, že publikum ocení setkání s jednou z největších hvězd současného operního nebe. Písňový recitál Violety Urmany bude nepochybně kvalitním bodem v rámci hudebního jara v Praze,“ konstatuje Jiří Heřman, umělecký šéf opery Národního divadla. 


Neméně nadšených ovací se Violetě Urmaně dostalo před několika týdny díky výkonu ve Wagnerově Tristanovi a Isoldě na scéně vídeňské Státní opery. Wiener Zeitung o jejím ztvárnění Isoldy referoval jako o skutečné události, kdy se dostal do souladu umělkynin plný hlas, čistá výslovnost i přesvědčivý herecký výkon.

 

Wagnerovy opery provázejí pěveckou dráhy Violety Urmany od počátků. Celosvětový ohlas zaznamenal již její debut v roli Kundry v Parsifalovi. V roce 2001 se pak zaskvěla v úloze Sieglinde ve Valkýře na věhlasném festivalu v Bayreuthu.

 

Od té doby Violeta Urmana putuje od jedné světové operní scény k druhé a pracuje s předními režiséry i dirigenty. Svůj hlas spojila s velikány vážné hudby jako Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Pierre Boulez, Sir Simon Rattle či James Levine. Urmana má za sebou nespočet krásných a kritikou oceňovaných rolí - například Aidu v nastudování milánské La Scaly, Toscu v opeře ve Florencii, titulní part ve Straussově Ariadně na Naxu na scéně MET v New Yorku nebo Belliniho Normu v drážďanské opeře.


PROGRAM KONCERTU:

Francis Poulenc: La fraîcheur et le feu (Oheň a chlad)

 

Henri Duparc: Phidylé / Chanson triste

 

Gustav Mahler: Písně z cyklu Des Knaben Wunderhorn (Chlapcův kouzelný roh)
Des Antonius von Padua Fischpredigt (Kázání sv. Antonína rybám)
Das irdische Leben (Pozemský život)
Wo die schönen Trompeten blasen (Tam, kde trubky krásně zní)
Trost im Unglück (Útěcha v neštěstí)
Scheiden und Meiden (Navždy sbohem)

Richard Strauss: Čtyři písně
Ruhe, meine Seele (Odpočívej, duše má)
Heimliche Aufforderung (Tajná výzva)
Morgen (Zítra)
Cäcilie (Cecílie)

Sergej Rachmaninov: Kak mně bol'no (Jak těžko je mi)
Dissonance
Melodija (Melodie)
Zděs chorošo... (Krásně je tu)
Věsenije vody (Jarní vody)

 

Zdroj: Národní divadlo

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Na operu musí být ta správná nálada, některé mohu slyšet a vidět nohokrát, pouze Richarda Wagnera nemusím, ale každému se líbíněco jiného.
Obrázek uživatelky
profil
Tak aspoň do Šárky první zářijový týden, tam vidět Prodanku nebo Rusalku, to je skutečný zážitek! A může se tam třeba i s pejskem! Na deku na zem, na pařez, v případě časného příchodu na lavici.
Jana
Obrázek uživatelky
profil
Vidím, že co se opery týče, tak si tu moc nepokecám! Ale je dobře, že jsou zde i takové články. Když Chytrá žena, tak proč jenom muzikály? Osobně nemusím Richarda Wagnera, ale ta úžasná pianissima této operní pěvkyně jsou pověstná! A je to moc pěkná ženská! Osobně bych přivítala nějaký článek o Rolandu Villazónovi. To je sympaťák každým coulem!
Jana
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles