MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 15.05. 2024
Dnes má svátek Žofie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bramborová současnost

8. 12. 2008 | Škola vaření

Brambory jsou již po dlouhá staletí uznávanou a výživnou plodinou, která se den co den stává součástí jídleníčků v zemích po celém světě. Jejich historie, jak se můžete dočíst ve článku Kde se vzaly brambory, je skutečně letitá a jejich nástup do naší země nebyl tak slavný, jako tomu bylo v jiných zemích.

 

Nicméně i náš národ brzy odhalil plusy této vzácné plodiny a dnes si ji zkrátka nemůžeme vynachválit. Za ta staletí se vývoj brambor posunul skutečně kupředu... Naším dnešním úkolem bude podívat se na zoubek „bramborové současnosti“.

 

Údaje mluví jasně:

Celých 52 % všech brambor je pěstováno pro konzumní účely, 34,5 % pro krmení hospodářských zvířat, o zbylá procenta se dělí nová výsadba, výroba škrobu a výroba lihu. Přestože i dnes jsou brambory velice oblíbeným zdrojem potravy, v dřívějších dobách je lidé konzumovali v mnohem větší míře – v roce 1950 to bylo dokonce 135 kg na obyvatele. V roce 2006 jsme se spokojili s roční spotřebou  „pouhých“ 70 kg brambor na osobu.

 

Bramborová současnost

Je vidět, že naši předkové byli nejen pracovití, ale také moudří. Poznali totiž, že brambory, kromě toho, že jsou levné, mají také ze všech potravin největší sytící efekt (už víte, proč ta vysoká spotřeba?) a vyvážené složení živin. V přírodním stavu obsahují až 80 % vody, sacharidy ve formě škrobu, vlákninu a bílkoviny. Kromě toho se brambory mohou pochlubit velkým množstvím antioxidantů, vitaminů a mierálů. Pravidelná konzumace brambor (pozor – vhodně upravených!) tak vede ke správnému zažívání, zdravé pleti, vlasům i posílené imunitě.

 

Především ženy na této báječné plodině ocení také fakt, že vařené brambory neobsahují téměř žádný tuk a ve 100 g mají pouze kolem 70 kcal!

Ovšem pozor – to neplatí u brambor osmahnutých, ba dokonce smažených chipsů. U takto zpracovaných brambor se jejich energetická hodnoa zvyšuje až na 400 kcal ve 100g. Málokoho tedy asi překvapí, že tolik oblíbené smažené chipsy obsahují kolem 30% tuku.

 

Tudíž, dámy a pánové, užívejte této blahodárné plodiny bez výčitek a se všemi plusy, které v sobě skrývá.

 

 

Čtěte články: Kde se vzaly brambory? a Kupujeme brambory a dozvíte se víc!



Zdroj: Hellmann´s


Alena Rašková

ChytráŽena.cz

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !