8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vývoj zraku u dětí 2. část

19. 04. 2012 | Vývoj
V minulém článku jsme uvedli, jak se vyvíjí zrak dítěte do jeho čtyř měsíců. V tomto článku se dozvíte, jak je to s jeho vývojem dále.

Pokud máte doma pětiměsíčního potomka, zkuste jej vzít před zrcadlo. Obraz v něm by jej měl pořádně zaujmout a motivovat k pohybu. O měsíc později již má dítě zvládnutou souhru ruka - oko na jedničku a dokáže cíleně sáhnout po hračce, dokáže odhadnout její vzdálenost. V sedmém měsíci je dítě schopno uchopit dvě hračky, do každé ruky jednu.

Když dáte „starou známou“ hračku osmiměsíčnímu dítěti, můžete si všimnout, že se na ni najednou dívá jinak, všímá si  totiž jejích detailů. Dobré proto je, když si s dětmi v tomto věku prohlížíte knížky a upozorňujete je na jednotlivé prvky na obrázcích.

Vývoj zraku u dětí 2. částU dítěte v devíti měsících si pak uvědomíte, jak krásně umí schopnost sledovat detail využít v praxi. Vzhledem k tomu, že již se samo pohybuje (leze), má často ve zvyku sbírat ze země drobné předměty, takže nebudete stíhat vysávat, protože jakýkoliv drobek či smítko bude jistě předmětem jeho zájmu.

A v desátém měsíci dítě stále více využívá souhry oko-ruka a dokáže např. dávat hračky do krabice s menším otvorem. A především: dítě začíná napodobovat gesta, takže jej můžete učit například Paci, paci, pacičky, nebo může tatínkovi mávat při odchodu do práce.

Jedenáctiměsíční dítě by pak mělo být při prohlížení obrázkové knížky schopné ukázat na předmět, na který se maminka zeptá: „Kde je…?“
A nakonec nám zbývá roční dítě. To již má zrak vyvinutý dokonale, dokáže (i díky zdokonalení úchopu – používá tzv. klešťový úchop) uchopit i ty nejdrobnější předměty, dále je schopno při pohledu z okna poznat známé osoby.

Pokud doma máte dítě, které ještě neovládá to, co je u jeho měsíce uvedeno, nezoufejte. Každé dítě je jiné, takže možná právě to vaše ještě to a ono neumí, na druhé straně ovládá něco jiného, co mnozí jeho vrstevníci ještě nezvládají. A také záleží na tom, jak jej k činnostem motivujete, pokud mu budete v knížce komentovat obrázky, učit jej mávat… tak se to samo od sebe nenaučí. Takže povídejte, ukazujte, vysvětlujte, budete po zásluze dítětem odměněni.  

Habaďúra - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !