8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyzrajte na miminkovský jídelníček

24. 09. 2010 | Výživa

Když se dítě přehoupne přes šestý měsíc věku, je načase jeho doposud mléčnou stravu obohatit o nové chutě.  Pokud mu ještě nevyrostl první zoubek, nevadí. Dásně miminka si poradí krom masa opravdu se vším, zeleninou počínaje a obilnými kašičkami konče.

Rodina u stolu

Pokud se malé miminko už odmalička zúčastňuje rodinného stolování (třeba tak, že je jeho postýlka postavená vedle stolu), začne se obvykle okolo 6 měsíce hlásit o jídlo samo. Přežvykuje pusou (stejně jako to vidí u dospělých), natahuje ručičky, a když mu není vyhověno, rozpláče se. Některé babičky mají v těchto situacích tendence podstrčit dítěti suchou chlebovou kůrku, zapomínaje na čím dál více se rozšiřující alergii na lepek. Ale za chlebovou kůrku existuje vhodná náhrada – salátová okurka. Důkladně omytá, oloupaná a nakrájená na špalíčky (pozor na semínka!). Miminko ji může ohmatávat, ožužlávat a třeba z ní i vysát trochu šťávy. Pokud ji vyndáme z lednice, dá se s úspěchem použít i jako chladivé kousátko při růstu zoubků.

Moje první jídlo

O zavedení prvního nemléčného příkrmu by se měla maminka vždycky poradit s pediatrem, který situaci zhodnotí podle váhy a dalšího prospívání miminka. U nekojených dětí se s nemléčným příkrmem začíná mezi 5-6 měsícem, u dětí kojených mezi 6-7 měsícem.

Tradičním prvním jídlem je mrkvové pyré. Dnes ho už většina maminek kupuje ve skleničkách, ale ani doma uvařené není k zahození. Budeme k tomu potřebovat mrkev, kterou důkladně omyjeme a oškrábeme, nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby hladina vody mrkev o maličko přesahovala. Vaříme doměkka a poté vše rozmixujeme. Necháme vychladnout. Ze začátku podáváme jen tak, později dochutíme lžičkou citrónové šťávy a malinkým ždibíčkem másla – to kvůli vitamínům rozpustným v tucích.

Miminku nabídneme na lžičce. První den je úspěch, pokud dítě sní 3-4 lžičky. Jakmile ovšem k obědu spořádá pyré ze dvou až tří mrkví (zhruba 100 gramů), je načase přejít na nový druh zeleniny. Malým strávníkům krom mrkve chutná také brokolice, petržel, dýně, brambory a sladké brambory (batáty), květák a kedlubna.

Někdy se stane (zvláště u kojených dětí), že podávané jídlo naprosto odmítají a dožadují se mléka. To je v pořádku, mléko jim ještě stačí a netouží po další výživě. Zkuste to o pár dní později, ale rozhodně dítě do jídla nenuťte. Podobné je to i tehdy, když malý jedlík už papá mrkev a brokolici, ale zarputile odmítá jakékoli jiné chutě. Neztrácejte nervy, některé děti potřebují na přijetí nové chutě i 20 pokusů. Není také od věci trochu nenáviděné kedlubny zamíchat do mrkvového pyré. Uvidíte, co to udělá.

Čas na svačinku

Pokud už nám miminko s úspěchem papá obědy, můžeme přidat i odpolední svačinky. Podusíme doměkka jablíčko, hrušku nebo do pěny rozmixujeme banán. Později můžeme přidat i podušené broskve nebo meruňky. Podušené ovoce pokud možno nemixujeme, nýbrž na jemno rozmačkáme vidličkou. Poskytneme tak dítěti trochu jiné podněty než u oběda a navíc mu později nebude dělat problém zbaštit jídlo nakrájené na malé kousky.

Asi měsíc a půl potom, co jsme do jídla zavedly první úspěšné obědy (ale podle apetitu malého strávníka i dřív) přidáme k snídani nebo večeři obilné kaše. Na trhu jich v instantním stavu existuje nepřeberné množství, ale kdybyste si chtěli uvařit svoji vlastní, tady je návod: 1 polévková lžíce pšenice nebo ovsa, mléko (může být z vaší vlastní produkce, kupované nebo nahrazené vodou), ovocná šťáva (asi 3 lžíce). Obilí umeleme na jemno, vložíme do hrnce a zalijeme mlékem. Obilí musí být zcela potopené. Přivedeme k varu a vaříme asi 2 minutky. Po celou dobu pečlivě prošleháváme metlou. Necháme trochu zchladit a přidáme ovocnou šťávu (nejlepší je jablečná nebo pomerančová) a můžeme podávat. Pokud potřebujeme mít jídlo trošku vydatnější, nahradíme šťávu libovolným ovocným pyré.

A na závěr ještě jedna drobná vychytávka: pokud nechcete svého drobečka připravit o oblíbené chlebové kůrky, doporučuji následující: Zajděte do obchodu se zdravou výživou a kupte si jeden bezlepkový chléb (popřípadě ho můžete doma upéct). Doma ho rozkrojte napůl, vydlabejte střídku (tu použijte třeba do nádivky) a kůrku nakrájejte na tenké proužky asi tak do miminkovských paciček. Nechte usušit na topení nebo v sušičce na ovoce. Uložte do mrazáku a v případě potřeby jeden kousek vytáhněte, nechte rozmrznout (trvá to asi tak 5 minut) a věnujte robátku. Jenom ho nikdy nenechávejte s kůrkou samotné. Vždyť víte – drobečky.

 

Notburga - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pekne napsane, ale mam vyhrady: broskev a merunka jsou silne alergeny, doporucuji se az po roce veku ditete. Naopak lepek je dnes trend znovu zaradit do stravy drive, pokud je dite kojene, pod ochrannym vlivem kojenim se celiakie nerozvine. patri mezi nove doporuceni ceske gastroenterologicke pediatricke komory
Obrázek uživatelky
profil
detváky by baštili čokoľvek...nezdravé
Obrázek uživatelky
profil
prcek první lžičky jedl jen kupované, byla jsem nešťastná, proč nechce domácí, ale za měsíc snědl už úplně všechno, hlavně s masem. Ale všechno musel mít mixované do hladka, jinak nechtěl, i přesnídávku. Mrkev hodně zatvrzuje, tak pozor, ať mimi nemá bolavou zácpu. No a kaše a mléka a rýži absolutně nechce, jestli máte někdo radu??? Pláče u toho, jako bych ho mučila.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles