Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Milovníci PC her mají velký výběr

4. 04. 2009 | Hry
Kapesní PlayStation versus DS – dva rivalové soupeřící o přízeň vášnivých vyznavačů herních konzol. Ačkoli trh je plný dalších moderních zařízení a také mnoho mobilních telefonů už dnes dokáže pracovat s řadou různých softwarů, nelze přehlédnout jasnou dominanci právě prvních dvou zmíněných přístrojů. Ten první, PlayStation (neboli PSP – Playstation Portable) je produktem značky Sony, druhý jmenovaný, DS, vyrábí společnost Nintendo. Jaké jsou jejich přednosti a nedostatky?

Žhavé novinky
Oba typy konzol jsou populární už více než tři roky, přičemž neustále přicházejí s více a více sofistikovanými verzemi. Například Nintendo uvedla na konci roku 2006 verzi „DS Lite“, která se vyznačuje jasnější obrazovkou a baterií s delší výdrží. Sony zase přišla s tzv. „PSP Slim“ s dokonalejším hardwarem, kratší dobou nahrávání dat a s vyšší kvalitou videa. A loni v říjnu opět Sony ještě připojila mikrofon a novou LCD obrazovku a tuto verzi nazvala „PSP-3004“.

Různé přístupy
Tyto dva soupeře jsme vybrali proto, že ve skutečnosti zastupují dvě různé koncepce herních konzol. Nintendo DS má dva displeje, z čehož jeden je dotykový a umožňuje hráčům dávat pokyny pomocí pohybů tužky po displeji (jde tedy o alternativu k běžným tlačítkům, kterými ji konzole rovněž vybavena). Toto zařízení slouží primárně pro hry a jako takové je také pojato – co nejjednodušší a maximálně bezprostřední ovládání. Naopak Sony PSP si klade za cíl být všestranným a multimediálním přístrojem, a tak kromě her umí přehrávat audio i video soubory uložené na paměťové kartě (ta se nachází uvnitř) a může být dokonce připojen k internetu prostřednictvím bezdrátové sítě wi-fi. Verze „Slim“ navíc počítá i se zapojením k televizi a disponuje i funkcí output – všechny hry tak lze pohodlně sledovat na televizní obrazovce.

Jak si vybrat
Jak je vidět, máme před sebou v zásadě nesrovnatelné produkty. Samozřejmě že zapálení hráči neváhají a koupí si pro jistotu oba. Většina „obyčejných“ spotřebitelů se spíše bude ptát – který je pro mě ten pravý?
Nintendo DS je určen především té části veřejnosti, která se zajímá jen o videohry, zatímco PSP ocení hlavně ti, kdo hledají všestranné zařízení. S tímto předpokladem můžeme přistoupit ke konkrétnějšímu hodnocení:

Rozměry a skladnost
PSP se svým tvarem, rozměry a rozložením klávesnice lépe hodí do ruky dospělého člověka. Nintendo DS má tlačítka spíš menší a blíže u sebe, což zase vyhovuje dětským prstům, i když bychom měli připomenout, že dotykový displej zase usnadňuje ovládání i majitelům větších rukou. Konzole DS je také uzpůsobena pro přenos tím, že ji lze oboustranně zavřít a displej i klávesnice jsou tak zcela v bezpečí. Nicméně s některými elektronickými součástkami je třeba zacházet opatrně.

Video a audio
Na to, že PSP nese označení „kapesní“, nemá displej zrovna malý. To by ani nemusel být problém, horší už je fakt, že displej odráží příliš světla, což znesnadňuje sledování obrazovky. Displej DS je menší, a přesto velmi kvalitní. Pokud jde o audio, obě konzole jsou vybaveny malými reproduktory, které však v obou případech příliš neposlouží v hlučnějším prostředí a je nutno použít sluchátka.

Hry
Hry pro Sony PSP jsou uloženy na tzv. univerzálním mediálním disku (UMD), který má třikrát větší kapacitu než běžný CD-ROM. Z toho plyne, že co se týče sekvence video snímků a hudebního pozadí nemají tyto hry mnoho co závidět hrám na velkých konzolách. Pokud si chcete ukládat záznamy z her, musíte si pořídit paměťovou kartu. Počítejte ale s tím, že spouštění her pak bude déle trvat a často při tom bude docházet k přerušení.
Společnost Nintendo se rozhodla pro jednodušší řešení, bez přítomnosti složité čtečky. Proces nahrávání dat je tak velmi jednoduchý a zvládnou ho i děti.

Game over...
Celkové hodnocení tedy zdánlivě trochu více nahrává konzoli DS, především pro moderní pojetí ve smyslu dvojí obrazovky a dotykového displeje, na druhou stranu PSP je zase mnohem všestrannější a univerzálnější a lze zde použít řadu dalších dostupných aplikací, nejen hry.
V první řadě je tedy dobré si ujasnit, k čemu vám má konzole sloužit – a poté, na základě uvedených informací, již snadno zvolíte model, který vám bude nejlépe vyhovovat.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz

 


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
len nech sa aj trochu pohybujú
Obrázek uživatelky
profil
si kazdy obcas zahraje
Obrázek uživatelky
profil
DOBRÝ,HRAJEME PARÁDASmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles