8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zahrada v říjnu - čas výsadby růží

27. 10. 2011 | Zahrádka
Měsíc říjen je ideálním měsícem pro výsadbu růží. Růže je považována za královnu květin, obdivujeme její půvab, rozmanitost a nádhernou paletu barev. Chcete-li se i vy na své zahradě obdivovat její kráse, pak neváhejte a využijte nejvhodnější období pro jejich výsadbu, které nastává právě teď, v měsíci říjnu.


Nákup růží a výsadba

Z druhů růží si můžeme vybrat růže stromkové, pnoucí, velkokvěté, pokryvné, sadové a botanické a miniaturní do skalek.
Kvalitní a zdravé sazenice raději zakoupíme ve specializovaných školkách nebo zahradnických prodejnách. Pokud chcete mít při pěstování růží úspěch, dbejte na kvalitu zakoupených sazenic, měly by mít  nejméně 3 dobře vyvinuté výhony a bohatý kořenový systém.
Růže můžeme zakoupit jak kontejnerované, tak i prostokořenné, velmi důležitá je jejich kvalita. Ještě než růže vysadíme, musíme připravit záhony, které jsme si vybrali pro jejich výsadbu. Záhon zryjeme do hloubky 30 cm a dobře vyhnojíme kompostem. Ovšem nesmíte použít čerstvý hnůj. Tam, kde je půda těžší, vykopeme jámy hlubší a dno pokryjeme drenážním materiálem.
.

Výsadba popínavých růží

Popínavé růže vytváří na zahradě romantická a starobylá zákoutí, snadno se pěstují, vypadají nádherně na pergolách nebo na různých mřížkách a zídkách. Popínavé růže plné slunce snáší dobře, mohou být i v polostínu. Pro popínavé růže si připravíme výsadbové jámy  40 cm hluboké a až 50 cm široké, méně úrodnou zeminu vylepšíme kompostem. Mají-li zakoupené sazenice oschlé kořeny, na půl dne je ponoříme do vody. Kořeny pak před vlastním sázením upravíme, případně odstraníme ty, které jsou poškozené.
 Sazenice růží dáváme tak hluboko, aby místo očkování bylo asi 5 cm pod úrovní záhonu. Zeminou promíchanou s kompostem pak prosypeme volné kořeny. Přihrneme půdu, přišlápneme zem ke kořenům a zalijeme. Když se voda vsákne, nahrneme zeminu k růžím. Výška nahrnuté zeminy by měla být asi 25 cm.
Pnoucí růže kvetou jen 1x do roka v letních měsících,  v červnu a červenci. A i když jsou velmi krásné samy o sobě, můžeme je také kombinovat třeba s plaménkem nebo jinými popínavými rostlinami, např. zimolezem nebo akébií.  Získáme tak zajímavou a půvabnou barevnou kombinaci a prodloužíme tak i dobu květu.

Keřové růže můžeme vysazovat buď jednotlivě, nebo po skupinách, hezky se vyjímají i jako živé ploty. Velkokvěté růže mají nádhernou, jemnou vůni a zvláště se budou hodit k řezu do kytic. Pokud jste si ale vybrali růže červeně kvetoucí, nevybírejte jim stanoviště, kde je prudké slunce, jejich barva by prudkým sluncem trpěla a bledla. S keřovými růžemi můžete kombinovat i růže stromkové. Velkokvěté kultivary jsou ale velmi citlivé na dlouhotrvající mrazy, proto jim vybereme teplejší místo, kde jsou chráněné proti zimním větrům. Růže milují slunné stanoviště s úrodnou, středně těžkou propustnou půdu, ve které je obsažen dostatek živin, vláhy a humusu.
Před mrazem růže chráníme chvojím.

Nezapomeňte také na to, že růží - její barvou - můžete někoho obdarovat a vyjádřit mu tak své city i beze slov, v květomluvě má růže mnoho významů. Zde jsou ty nejčastější:  Rudou růží vyjádříte lásku, oranžová růže značí vášeň, světle růžová - obdiv a sympatie, fialovou růží vyjádříte  pokoru, modrá znamená věrnost, žlutá - ztráta lásky, zrada a rozchod, bílá - nevinnost, pokora, upřímnost, „Zasloužíš si velkou lásku.“
    

Kacice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zahrada v říjnu - čas výsadby růží:

Zahrada v říjnu - čas výsadby růží
Zahrada v říjnu - čas výsadby růží
Zahrada v říjnu - čas výsadby růží
Zahrada v říjnu - čas výsadby růží
Zahrada v říjnu - čas výsadby růží
Zahrada v říjnu - čas výsadby růží
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlík
ty fotky jsou krásné SmajlíkSmajlík
Růže miluju, ale moc je neumím pěstovat, každy rok mi nějaká uhynula SmajlíkSmajlík. Přesto to nevzdám.
Máme novou zahradu u domečku, tak už se těším na výsadbu nových růžiček.SmajlíkSmajlíkSmajlík . Dáša
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek,milujeme s mužem růžičky,máme je na zahradě.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný článek, líbí se mi rudé, čajové a plané růžové keřeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krása, krása,Smajlík

takové ty růže ze zahdádky, trošku více nakvetlé Smajlík to je krása, když jsem mívala zahrádku tak růže tam určitě nechybělySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc hezké,ale mě se nedaří je pěstovat.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles