Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zdravé luštěniny

5. 12. 2011 | Zahrádka
Luštěniny jsou rostliny i plody a patří mezi ně hrách, fazole, fazole mungo, čočka, čočka červená, lima boby, boby, cizrna, vigna hranatá, vigna čínská, kajan a sója. Mají spoustu pozitivních vlastností a jsou považovány za výživnou a levnou alternativu masa.

Především jsou dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny, mají nízký obsah tuků, obsahují minerály a vitamíny řady B, pomáhají udržovat hladinu krevního cukru a podílí se na snížení hladiny cholesterolu. Luštěniny jsou zdravá výživa, protože neobsahují cholesterol ale sacharidy, bílkoviny a vlákninu ve velkém množství.

Luštěniny způsobují nadýmání, ale abyste zlepšili jejich stravitelnost, musíte je na 6 - 12 hodin namočit do vody. Po 12 hodinách namočení můžete už většinu druhů jíst i za syrového stavu nebo jako přídavek do zeleninového salátu. Pokud si koupíte předvařenou čočku, tak tu namáčet už nemusíte. Jestliže necháte například cizrnu, sóju nebo mungo namočené déle, tak vám naklíčí, a tím se stanou velkým zdrojem vitamínu C. Červená čočka zase má výhodu, že se před vařením nemusí namáčet a rozvařením, ochucením a rozmixováním máte výborné jídlo během chvilky.

Fazole jsou velkým zdrojem mnoha hodnotných živin, obsahují kvalitní bílkoviny, sacharidy a množství minerálních i dalších tělu prospěšných látek. Jsou výborné v zimním období, protože v teplé úpravě tělo zahřívají a dobře zasycují. Cizrna je z luštěnin nejchutnější a můžete ji připravit ve směsi s jakoukoliv zeleninou, nebo například naklíčené výhonky munga dodají pokrmu na exotičnosti. Také mnoho českých rodin má o Vánocích na talíři čočku nebo čočkovou polévku, někde se dává i na svatbách, protože se o ní traduje, že kolik sníte čoček, tolik penízků se k vám brzy dostane. Fazole jsou zase dobré na sex, protože zvyšují u obou pohlaví sexuální touhu a mužům dodávají potenci.

Luštěniny obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Nerozpustná povzbuzuje správnou funkci střev a pomáhá proti zácpě, také snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. Rozpustná zase pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a riziko kardiovaskulárních onemocnění. Škrob v luštěninách pomáhá regulovat hladinu krevního cukru, protože vede k pomalému uvolňování glukózy do krevního řečiště. Po luštěninách se také výborně hubne, nebo alespoň k hubnutí pomáhají. Většina jich obsahuje velké množství železa, draslíku, manganu, fosforu a hořčíku. Cizrna a sójové boby obsahují také vitamín E.

Jedinou nevýhodou luštěnin je nadýmání, a sója, která obsahuje alergen, který u citlivých lidí může vyvolat bolesti hlavy a způsobit poruchy zažívání. Pro ostatní je ale sója výbornou alternativou masa a je výborná k prevenci osteoporózy neboli řídnutí kostí. Pokud si chcete připravit vitaminovou bombu, nechejte semena luštěnin naklíčit, a tím získáte zdravou potravinu s vitamíny řady B, kyselinou listovou a biotinem a hlavně velké množství vitamínu C. Například naklíčená syrová cizrna má lehce ořechovou příchuť a je velice chutná. Klíčící luštěniny uložte někam na tmavé místo, třeba do kuchyňské skříňky, jinak by mohly zhořknout. Před namočením luštěnin do vody nebo vařením je vhodné je přebrat a odstranit drobné nečistoty a po namočení scedit nestravitelné oligosacharidy, protože by vám mohly způsobit lehké zažívací potíže a sůl přidávejte až před koncem varu, protože tak mnohem rychleji změknou.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek,zrovna jdu namočit hrách na polévku
Obrázek uživatelky
profil
nadýmají z luštěnin je dobrá Saturejka vařím ji zrovna s luštěninamiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
mám čočku na kyselo s okurkou, u nás ve zdravé výživě prodávali výborný čočkový salát a salát ze sojových bobů ale už je nedělají.
Tak si občas zkusím ho udělat doma, taky si kupuji mungo naklíčené.
Akorát pak to nafouklé břicho...auau
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkmáme luštěniny rádi...
Obrázek uživatelky
profil
Luštěniny můžu ale ty následky!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles