Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaro s luštěninami – cesta ke štíhlé linii a zdraví

7. 05. 2011 | Péče o tělo
Jako každý rok v tomto období vyvstává stará známá otázka – jak zatočit s kily plíživě nabranými během zimy? A k tomu nenásilně, efektivně, bez hladu a chutně? Nejkratší cesta, jak toho dosáhnout, vede přes úpravu jídelníčku, jeho odlehčení a přidání surovin, které často opomíjíme.  Pokud chcete zhubnout a zároveň udělat něco pro své zdraví, dejte si alespoň občas fazole.

Fazole jsou nutričně bohaté luštěniny, kterých existuje na 500 druhů – od velkých masitých po drobné s příchutí oříšků. Zkrátka… vybere si každý. Výživoví poradci vyzdvihují pozitivní účinky luštěnin obecně. Podle nich by každý z nás měl ideálně sníst 20 kg luštěnin ročně, ale u nás se průměrně zkonzumují jen 2 kg na osobu!

jaro-s-lusteninamiFazole jsou bohatým zdrojem vlákniny, která rychle naplní žaludek a dodá na dlouhou dobu pocit sytosti. Obsahují také potřebné bílkoviny a nezatěžují organismus tuky. Jsou bohaté na vitaminy a minerály, obsahují draslík, vápník, fosfor, hořčík, jód, železo, kyselinu listovou, niacin a provitamin A. Mimoto fazole obsahují velké množství zinku, který je nezbytný pro správnou tvorbu spermií a zdravý vývoj rozmnožovacích orgánů v dospívání.

Široká škála fazolí, které jsou běžně k dostání v maloobchodní síti, skýtá jedinečnou šanci připravit řadu chuťově pestrých jídel.  Bohatou inspiraci načerpáte v zahraničních kuchyních -  především v arabské nebo mexické, kde se fazole používají velmi často.

Důležitá je správná příprava a zpracování fazolí, abychom minimalizovali jejich negativní účinky (nadýmavost) a maximalizovali prospěch z konzumace (zdraví, chuť).

Fazole je nutné namočit (na několik hodin nebo ideálně přes noc), pak vodu slít a pomalu vařit doměkka. Doba vaření se liší podle velikosti a druhu fazolí, ale obvykle se počítá na desítky minut. Pokud přidáte saturejku, kmín, majoránku nebo kurkumu, zmírníte případnou nadýmavost pokrmu. Pokud připravujete polévku, doporučujeme ji rozmixovat, bude pak krásně krémová.

A do jakých jídel se hodí které fazole nejlépe?


Fazole bílé
Bílé fazole všech velikostí jsou vždy dobrou volbou při přípravě polévek a studených salátů

Hnědé fazole

Nejvhodnější druh na přípravu italské zeleninové polévky Minestrone, ale také do dalších druhů tmavých polévek

Červené
Ideální druh pro přípravu mexického chilli con carne

Strakaté (barevné)

Jsou vynikající do polévek, salátů i jako netradiční příloha k masům

Zelené fazolky
Stále více oblíbené jako příloha k masům, často uvařené a poté orestované na slanině

Zdroj: Lagris

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Fazole miluji, mám ráda všechny druhy. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Voda z namočenej fazule sa nevylieva, to cenné z fazule, teda minerály, vitamíny, vylejete do kanála.
A fazuľky ? Dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov, nielen ako príloha z mäsa, to je veľmi chudobná ponuka.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles