Jídla, která připravujeme, mají být nejen chutná, ale
také lákavá svou úpravou a dobrým vzhledem. Pěkného vzhledu jídel dosáhneme barevným sladěním jídla se zeleninovou ozdobou.
Mnoho ozdob používaných ve studené kuchyni můžeme použít i v kuchyni teplé,
zlepšíme nejen vzhled jídla, ale obohatíme ho i o cenné vitamíny. Při zdobení
jídel uplatníme především svou tvořivou vynalézavost a fantazií. Zeleninu na
přípravu používáme čerstvou nebo sterilovanou. Čerstvá zelenina musí být svěží
a nezvadlá. Většinou zeleninu očistíme, případně zbavíme slupky a
jednoduše ji nakrájíme na malé kousky – kolečka, měsíčky, čtverečky, proužky a
jiné. K tomu nám stačí obyčejný ostrý nůž. Pomocí nože můžeme také zeleninu
upravit do různých zajímavých tvarů. Další možností jsou malá vykrajovátka na
zeleninu. Můžeme použít jakákoliv vykrajovátka, srdíčka, květinky, lístečky,
zvířátka apod.
Žádné umění to není, ale na talíři každého potěší svým zajímavým vzhledem a
krásnou barevností.
Pár tipů jak se dá zelenina jednoduše upravit.
Ředkvičky
Tuto lahodnou chuťovku nabitou zdravím, můžeme koupit v obchodě v různých
tvarech i barvách.
Na zdobení používáme mladé nepoškozené ředkvičky, stejně velké.
Jednoduše můžeme ředkvičku nakrájet na tenká kolečka, která potom můžeme libovolně
uložit jedno na druhé, nebo jimi můžeme ozdobit různé masové pěny.
Uděláme šikmý zápich.
Šišky
Z podlouhlých ředkviček můžeme udělat šišky - nožem shora střídavě zakrojíme do
ředkvičky a zakrojený lupínek jakoby trošku rozvineme.
Vějířek
Pěkná ozdoba z ředkviček je vějířek. Uděláme ho jednoduše. Nakrojíme několik
slabších plátků, aby řezy sahaly přibližně do tří čtvrtin ředkvičky a
jedna čtvrtina zůstala vcelku. Potom plátky vějířovitě od sebe rozhrneme. Vějířky dáváme na obložené mísy a chlebíčky.
Soudky
Pěkně působí jako ozdoba i soudek z ředkvičky. Do ředkvičky uděláme svisle nebo
vodorovně 6 rovnoměrných zářezů. Potom střídavě jeden pruh
červené slupky oloupeme, jeden necháme se slupkou atd., tím vzniknou na
ředkvičce červené a bílé pásky, které připomínají obruč soudku.
Košíčky
Z větší ředkvičky se dá velice dobře udělat i košíček. Uprostřed, asi v
polovině ředkvičky nakrojíme rukojeť a boky šikmo seřízneme. Spodek ředkvičky
zarovnáme, aby košíček stál. Košíčky z ředkviček zdobíme nářezové mísy, saláty,
obložené chlebíčky, masové pěny, pomazánky
Mrkev
Mrkev je oblíbená zelenina, která vyniká svou pestrou barevností. Můžeme jí
stejně jako ředkvičku
nakrájet na tenká kolečka, která potom můžeme libovolně uložit, třeba ve tvaru
květu.
Kytičky
Jednoduše můžeme z koleček mrkve udělat malé kytičky. Po
obvodě každého kolečka odkrojíme menší trojúhelníkové zářezy, které odřízneme.
Jako stonek a list nám poslouží jakákoliv zelená nať, třeba petrželová.
Pomocí malých vykrajovátek, se dají tvořit z mrkve pěkné tvary. Mrkev můžeme
podélně rozkrojit, nebo nakrájet na tenká kolečka a vykrajovat různé tvary.
Rajčata
Tento malý vitaminový zázrak je nejen krásnou ozdobou mnoha jídel, ale také
cenným zdrojem mnoha vitamínů. Na ozdobení se hodí jen tvrdá, dostatečně
zralá rajčata. Nejjednodušší ozdobou jsou rajčata nakrájená na kolečka nebo
měsíčky.
Květy z rajčat
Rajčata nakrojíme na 6 – 8 stejných dílů, které od sebe trošku oddálíme.
Lístečky můžeme nahradit zelenou natí a květ můžeme ozdobit kouskem mrkvičky.
Košíčky
Z rajčat je uděláme stejně jako z ředkviček. Velice pěkně působí na plněné
saláty, masovými pěnami a pomazánkami.
Okurka
Okurka je svojí typickou vůní a příjemnou chutí vděčnou ozdobou teplých a
studených jídel.
Mohou se ve velké míře použít na zdobení teplých a studených jídel. K tomuto
účelu je vhodná zejména čerstvá ale i sterilovaná okurka.
Spirála
Okurky opatrně po obvodu spirálovitě nařízneme od jednoho konce ke druhému, aby
se vytvořila jakoby spirálka, a potom jí roztáhneme.
Srdíčka
Okurku nařízneme po délce, konce šikmo seřízneme, aby vznikla polovina srdíčka,
a dvě protilehlé poloviny položíme k sobě.
Věneček
Tenčí okurku nakrojíme tak, aby na jedné podélné straně zůstala neodkrojená.
Potom ji svineme do věnečku tak, aby neodkrojená část okurky věnečku
tvořila vnitřní obal.
Paprika
Čerstvé papriky nejčastěji přidáváme do zeleninových salátů. Pro svoji
výbornou chuť a krásnou barevnost, je pěkným vitamínovým doplňkem mnoha jídel.
Na zdobení se hodí čerstvá, zelená, červená i žlutá, ale můžeme použít i
sterilovanou. Nejčastěji ji nakrájíme na kolečka, nudličky a kostky. Můžeme ji
uložit do různých tvarů, na saláty, chlebíčky a předkrmy. Jednoduše můžeme
papriku upravit do pěkných tvarů pomocí vykrajovátek. Vykrajovátka můžeme
použít i větší.
Jsou pěknou ozdobou teplých jídel.
Cibule
Cibuli používáme na zdobení velice často. Pěstují se v v krásných
barevných odstínech a odrůdách. Před použitím cibuli nejdříve oloupeme.
Řetěz
Cibuli nakrájíme na kolečka, která od sebe oddělíme, a potom položíme jedno na
druhé, aby připomínaly řetěz.
Růže
Z cibulky vykrojíme půlměsíčky, lupínky oddělíme od sebe, rozdělíme na stejné
velikosti a uložíme do tvaru růže. Oblou stranou ji položíme směrem
nahoru. Do středu růže můžeme vložit olivu a kolem dáme kousek jakékoliv
zelené natě.
Leknín
Horní část hluboce několikrát křížem nakrojíme kolmo ke kořenové části. Cibuli
trošku rozevřeme, aby připomínala leknín, a položíme k ní lístky hlávkového
salátu.
Zelené natě
Jsou pěknou ozdobou teplých i studených jídel a mís. Používáme je
na všechno, co chceme zpestřit zelenou barvou. Na zdobení využíváme svěží
zelenou petrželovou nať, celerovou nať, kor, pórek, pažitku, cibulovou nať.
Před použitím ji vždycky dobře umyjeme, rozdělíme na větvičky, nebo
lístečky, či nasekáme nadrobno. Všechny zelené natě jídla nejen zdobí, ale i
obohacují o vitamíny a nerostné látky.
Zelenina je pěknou barevnou ozdobou všech jídel. Jednoduše upravená, dodá jídlu
zajímavý vzhled a také příjemnou chuť.
Marta
ChytráŽena.cz