8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Země strašidel - Rostislav Křivánek

1. 08. 2010 | Knižní tipy

Název knihy: Země strašidel
Autor: Rostislav Křivánek
Ilustrátor: Vladimír Franz
Nakladatelství: Barrister&Principal
Rok vydání: 2009
Vázaná vazba
Formát: 163x230 mm
Počet stran: 232 str.
Cena: 236 Kč


Prozaická prvotina Rostislava Křivánka, který se dosud profiloval jako autor divadelních her a operních libret, písňových textů i poezie, má název Země strašidel. Čtenářům nabízí poutavé, napínavé čtení, a mimoděk také řadu podnětů k zamyšlení se nad vlastní životní cestou.  Text provázejí pozoruhodné ilustrace známého výtvarníka a hudebního skladatele Vladimíra Franze, který je generačním souputníkem a dlouholetým spolupracovníkem Rostislava Křivánka.

knihaZemě strašidel sleduje příběh Erika, který nespokojeně odjíždí z relativně uspořádaného, ale nesnesitelně obyčejného života, utíká sám před sebou a matně doufá, že sám sebe teprve najde. Za cíl své pouti, neboť to jako jistý druh poutě skutečně chápe, si vybere zemi, kde právě skončila válka. Má tam kořeny, ovládá jazyk a očekává, že najde přirozené mezní situace, které mu tak chybí v bezobsažné současnosti, jež musí hledat adrenalinové a „zážitkové“ náhražky, aby si simulovala, že o „něco“ opravdu jde.


V krajině, z níž lidé ze strachu před jinými lidmi utekli, v  pohorské vesnici, najde Marlenu, asi jedenáctiletou opuštěnou dívku. Pouť tedy pokračuje ve dvojici – dva sirotci doby – jeden válečný a druhý civilizační, putují pustou krajinou, které se zmocnila prastará síla. V těch lesích je něco nadaného záměrem a vůlí, něco, co hájí své území, něco, s čím není snadné se utkat. Něco zlého..... Dokáže nakonec Erik odpustit sám sobě, že žil podle svého mínění zbytečně a hloupě?


Mnohé linie románu jsou autobiografické, Erik je dokonce v jistém smyslu jakýmsi mým alter egem a jestliže označuji tenhle příběh za iniciační, je to proto, že iniciován jím byl nejen hrdina – ale i já sám. Doufám, že je tu mnoho témat. Pro mě osobně je nejsilnější a nejaktuálnější téma živlů jako bytostí, které jsou opatřeny vůlí. V době globálního vědomí ničivých záplav, zemětřesení, vichřic a lesních požárů je myšlenka, že živly si své území chrání podobně jako zvířata, docela nasnadě. Často dostávám otázky, kde se příběh odehrává, kdo jsou „Bajcové“, zda jde o Balkán nebo Čečnu... Odpovídám vždycky stejně – není to podstatné. Není to tam a je to kdekoli. Lidská nesnášenlivost je planetární. Tak jako tak jde jen o rámec příběhu dvou lidí, kteří putují krajinou, kterou lidé opustili a stali se tu nevítanými vetřelci,“ říká Rostislav Křivánek.


Román vznikal v letech 2006-2008 převážně v Benešově Hoře, v autorově šumavském azylu. Šumava je ostatně do prostředí románu velmi silně otištěna. V současné době vzniká podle knihy filmový scénář, na kterém autor spolupracuje s filmovým režisérem Jiřím Hanychem


O autorovi


Narozen v Děčíně v roce 1959, absolvent Divadelní fakulty AMU, obor organizace a řízení diva¬del. Pracoval jako provozní ředitel studentského divadla, jako dramatik a herec na volné noze, jako novinář, umělecký ředitel hudebního vydavatelství, kreativní ředitel reklamní agentury. V současnosti je na „volné noze“ a věnuje se převážně psaní.


Píše prózu, poezii pro dospělé (Půjčka od Mefista) i pro děti (Uspávačky skřítka Zamhouřílka - Barrister and Principal 2009) a dramata (Masopust, Júdit - nominace na Cenu Alfréda Radoka 1998, Rút), muzikál pro děti  Stvoření světa... Od roku 1985 spolupracuje s hudebním skladatelem a malířem Vladimírem Franzem. Je autorem libret k jeho operám Ludus Danielis, Údolí suchých kostí a Válka s mloky, oratoriu Pašije i písňových textů do Franzova baletu Zlatovláska. Příležitostně režíruje a hraje divadlo, například v profesionálním souboru neherců Šrapnel.


O ilustrátorovi:


Vladimír Franz - Narozen v Praze v roce 1959, absolvent Právnické fakulty UK. Malbu studoval soukromě u Karla Součka a Andreje Bělocvětova, skladbu u Miroslava Raichla a Vladimíra Sommera, dějiny umění u Jaromíra Homolky a Jaromíra Kincla. Je pedagogem DAMU, kde vede Kabinet scénické hudby.


Je vůdčí osobností nově se utvářející podoby českého postmoderního dramatu (více než 150 scénických hudeb, šestinásobný laureát Ceny Alfréda Radoka). Je autorem scénických oratorií, oper (Ludus Danielis, Údolí suchých kostí a Válka s mloky), komorního muzikálu (Pokušení svatého Antonína), symfonie Písně o samotách či baletu Zlatovláska... Má za sebou více než šedesát samostatných výstav doma i v zahraničí, jeho práce jsou zastoupeny v galeriích a soukromých sbírkách na třech kontinentech.


Tuto knihu Země strašidel koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Barrister.

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !