Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Žena za polárním kruhem

5. 02. 2021 | Úspěšní lidé

Mnoho lidí cestuje do různých destinací a mnohdy podstupují pestré dobrodružné situace. Jednou z nich je i cesta za polární kruh, na čemž by nebylo až tak moc zvláštního, kdyby to neabsolvovala žena, která se tam vydala nejen sama, ale i neobvyklým způsobem. Vydat se z Čech autem do Skandinávie za polární kruh, to není až taková legrace. A další dimenzi představuje zmíněný výkon za volantem vozítka východoněmecké provenience, v našich končinách donedávna velmi rozšířeného. Ano, s trabantem!

Onou odvážnou je Peggy Kýrová z Plzně, kterou oprávněně můžeme nazvat hrdinkou, neboť se rozhodla cestovat zcela sama za polární kruh. Kromě toho si vytýčila cíl, že se tam dostane netradičním dopravním prostředkem, tedy Trabantem. To samo o sobě chce pořádnou dávku odvahy. Navíc tam jela bez technického doprovodu, takže v případě poruchy byla odkázána jen na místní zdroje a potenciální štěstí. Do značné míry se inspirovala jiným krajanem a se svým trabantem vyráží po Šmídových stopách. Cesta vedla klasicky přes Švédsko, Laponsko, Finsko a Norsko. Je všeobecně známo, že nejsevernější místo kontinentální Evropy je standardně Nordcap. Jenže to je klasická mainstreamová část, ale správný dobrodruh se s tím nesmíří a Peggy nebyla výjimkou.

Rozhodla se, že bude pokračovat pěšky směrem k severu, co nejdále to půjde. Když dorazila svým dvoutaktem na končící silnici, pokračovala pěšky asi tři hodiny jedním směrem. Teprve tam se jí ukázala příroda v plné kráse, neboť po cestě potkávala stádo sobů, což byl úžasný zážitek. Jak už to bývá v oněch končinách, náhle se objevila velmi hustá mlha, že nebylo vidět na krok, takže se musela vrátit, ale i ta absolvovaná část stála za to. Vyhledala kemp, kde mohla přenocovat, přičemž v místních podmínkách je, že za vodu na sprchování se musí platit navíc.

Navštívila město Tronto, které je vyhlášené tím, že má údajně největší počet hospod na počet obyvatel. Zajímavostí je, že tam má sochu slavný Amundsen, přičemž většině čtenářů se vybaví román Trosečníci na kře ledové. Když jsme naťukli uměleckou tvorbu, tak je vhodné zmínit, že s ohledem na geografickou část se tematicky vážou dva filmy, tedy Hrdinové Telemarku a série Válka o těžkou vodu, které se týkají boje o vytvoření atomové bomby za druhé světové války.

Jak lze asi snadno vytušit jízdou v Trabantu po celé cestě vzbuzovala pozornost a údiv místních obyvatel, což jistě přispělo k mnoha legračním historkám. Pokud tedy někdo nemá právě příležitost poznávat Skandinávii vlastníma očima a zajímaly by ho detaily, může se dočíst více v cestopisu, který Peggy Kýrová vydala. Tam se originálním způsobem přibližuje celá trasa po zajímavých místech Dánska, Švédska, Finska a Norska a částečně též Německa, které je při cestě. Podíváte se virtuálně do měst hlavních i menších, do přírodních parků i kempů, na nejsevernější místo evropského kontinentu, dotknete se ledovce, potkáte zástupce tamní fauny. Její postřehy a komentáře, doplněné o nezbytný vhled do historie příslušných míst, jsou v textu psaném deníkovou formou ovšem navýsost původní a autentické. Jak se na správný cestopis sluší a patří. A při tom všem je vám umožněno ocenit, co takový malý trabant vyrobený v roce 1970 bez navigace a dalších „chytrých“ vymožeností zvládne!

Plzeňská hrdinka je též aktivní členkou Trabantklubu a zážitky ze svého putování ráda vypráví na různých srazech s nadšenci těchto dvoutaktů.


Lotusolog - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Žena za polárním kruhem:

Žena za polárním kruhem
Žena za polárním kruhem
Žena za polárním kruhem
Žena za polárním kruhem
Žena za polárním kruhem
Žena za polárním kruhem
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !