8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zmizí z obchodů kožichy?

3. 03. 2009 | Trendy
Kožichy, kožešinové výrobky a oděv z kůže bývá často kritizován ochránci přírody. Se zvířaty na farmách nebývá podle ekologů eticky zacházeno, některá jsou podle nich i týrána. Milovníkům přírody také vadí zabíjení divokých zvířat jen kvůli jejich kůži a upozorňují na materiály, které pravou kožešinu imitují a mají mnohdy stejné hřejivé vlastnosti.

Kožešinové výrobky jsou oblíbené dnes nejen u žen a i Česká republika má ve výrobě tohoto zboží dlouholetou tradici. Obchody s kožichy jsou houfně navštěvovány cizinci a i domácí spotřebitelé sledují výprodeje, aby si za zvýhodněnou cenu bundu, kabát, čepici, nebo tašku a boty, pořídili. Ceny tohoto tovaru bývají vysoké, věci jsou navíc specifické na údržbu. Už i internetové obchody kožešinové zboží nabízejí a najdou se i tací spotřebitelé, kteří za nákupy jezdí do zemí, kde se tyto jinak velmi oblíbené věci koupí levněji. Mezi exkluzivní a velmi drahé oblečení patří to, které je ušito z kůží mláďat.

kožichyNěkteré modelky odmítají nosit na předváděcích molech oblečení z kožešin a chtějí upozornit na možnosti, které dnes průmyslová výroba dává a tedy i na látky, které kožichy imitují. Některé celebrity se nechávají fotit s vyobrazením kůže divokých zvířat na vlastním těle a chtějí tak veřejnost šokovat. Jsou i různé kampaně, které vybízejí veřejnost, aby tyto výrobky nekupovali. Fotografie lišek stažených z kůže, ale i jiných zvířat, najdete na webu a na plakátech vyvěšených na různých veřejných místech.

Na druhou stranu se vždy zvířata lovila a to nejen kvůli masu, ale také kvůli jejich kůži. Byla to základní potřeba Indiánů a dalších národů. Samozřejmě i Evropané dnes zvířata kvůli jejich kožichu běžně loví a velkou tradici má lov například v Rusku, USA, Kanadě a i jinde na světě. Na farmách se kvůli kožešinám chovají lišky, norci a další zvířata. Firmy jsou často pod palbou aktivistů, kterým vadí malé klece, způsoby usmrcování a stres, jemuž jsou zvířata vystavena. Ve volné přírodě jsou zabíjena zvířata i cizokrajná, mnohá jsou na hranici svého vyhubení a loví se například i tuleni.

kožichyKomerční lov tuleňů probíhá na rozsáhlém území ve velmi krátkém čase. To znamená, že aby lovci na této aktivitě dostatečně vydělali, musí v co nejkratším čase zabít co nejvíce tuleňů. Pravidlem lovu se tak stává rychlost, nikoliv humánnost. Pozorovatelé byli svědky mnoha krutostí - vláčením ještě živých tuleňů zavěšených na ostrých hácích po ledu počínaje a stahováním zraněných, ale ne zcela mrtvých tuleňů zaživa z kůže konče. I přes velký stupeň krutosti, nebývají tyto nezákonné aktivity většinou potrestány.

Kanadská vláda stanovovala v posledních 10 letech kvóty pro lov tuleňů několikanásobně vyšší, než vědci považují za únosné pro zachování druhu tuleně grónského. Lovci tuleňů navíc překračovali povolené kvóty a zabíjeli až o 20 000 zvířat více než bylo dovoleno v jednom roce. Vědci varují, že pokud se počty zabíjených zvířat nezmenší, bude populace tuleně grónského zbytečně ohrožena vyhynutím. Poskytla tomuto průmyslu mezi lety 1995 – 2000 přímé dotace ve výši 20 milionů dolarů včetně přímé finanční podpory lovců.

Podle nedávných průzkumů většina evropské veřejnosti opravdu s lovem tuleňů nesouhlasí. Dokonce ani většina Kanaďanů ne. Zákaz obchodu s tuleními výrobky v EU by pravděpodobně ovlivnil především komerční lov. V Kanadě bývá krutě zabito přibližně 300 000 tuleňů ročně. O zákazu by se v Evropském parlamentu mělo hlasovat počátkem dubna tohoto roku.

Zdroj: SOS

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
bych zakázala vyrábět. Chudinky zvířátka, lidi jsou zrůdy, akorát všem ubližují pro vlastní potřebu. Je to humus!!!!
Obrázek uživatelky
profil
Já si myslím že mají modelky pravdu.Když nebudou lidé kořichy kupovat,tak se nebudou ani šít.
Obrázek uživatelky
profil
jsem nikdy neměla a ani po něm netoužím
Obrázek uživatelky
profil
já si myslím že některé kožichy můžou bát i hezké,když je to dobrý střich. Některé vypadají ale příšerněSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Myslím že v dneštní době už nemáme zapotřebí oblekat se do kožichů.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles