Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 02.06. 2024
Dnes má svátek Jarmil
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

3 důvody, proč kupovat potraviny bez chemie

16. 05. 2024 | Zajímavosti

Zeptáme-li se našich prarodičů, jak pěstovali plodiny, zeleninu a ovoce či jak probíhal domácí chov drůbeže, prasat či skotu, nedostaneme se k ničemu jinému, než co dnes najdeme pod názvem bio. Potraviny bez chemie mají řadu výhod, které přináší prospěch pro naše zdraví, ale i životní prostředí. Pokud jste zvědaví, proč byste měli začít preferovat biopotraviny při nakupování, přečtěte si následující řádky.  

Kvalita a zdravotní přínosy


Jedním z důvodů, proč lidé preferují biopotraviny, je možnost vědomého výběru, co konzumují. Vzhledem k tomu, že biopotraviny musí splňovat řadu přísných norem, tak má spotřebitel mnohem větší jistotu, jakou kvalitu a zdravotní standardy tyto potraviny mají. Biopotraviny musí být například pěstovány nebo vyráběny bez použití syntetických pesticidů, herbicidů, geneticky modifikovaných organismů (GMO) a umělých hnojiv, a navíc prochází řadou kontrol. Všechna bezpečností opatření, která k produkci biopotravin náleží, znamenají ve výsledku méně obsahu toxických látek v potravinách.

Bio špaldové lupínky„Běžný spotřebitel nemá tušení, jak široká plejáda chemikálií je v průběhu celého procesu výroby konvenčně vedených potravin používána. Pokud se spotřebitel chce vyhnout směskám koktejlů chemických reziduí, zvolí nákup biopotravin. Státní zemědělská a potravinářská inspekce jako kontrolní orgán laboratorně hodnotí u potravin přítomnost více než 400 druhů reziduí pesticidů, dále mykotoxinů a těžkých kovů. Zamyslíme-li se nad tím, zjistíme, že v potravinách může být až 400 druhů reziduí pesticidů plus dalších nežádoucích kontaminantů,“ upozorňuje Ing. Michal Čižmár z firmy Semix Pluso.


Myslete na životní prostředí


Biopotraviny jsou prospěšné nejen pro naše zdraví, ale také mají pozitivní dopad na životní prostředí. Při pěstování biopotravin se používají šetrnější metody, jako jsou kompostování, oběhové zemědělství a ochrana biodiverzity. Tyto metody pomáhají snižovat negativní dopady zemědělství na půdu, vodu a vzduch, což zlepšuje celkovou udržitelnost zemědělství. „Před tisíci léty, kdy lidská společnost začala zemědělsky hospodařit, až do poloviny 20. století veškeré produkované potraviny odpovídaly dnešní bioprodukci. Doba chemická nastala zejména po 2. světové válce a umožnila zintenzivnit zemědělskou činnost a aplikovat chemické přípravky. Za konvenční neboli tradiční bychom však měli považovat dnešní biopotraviny,“ dodává Michal Čižmár ze Semixu. Na bioprodukty se často specializují drobní lokální zemědělci, kteří pěstují různorodé plodiny a odrůdy, což pomáhá udržovat pestrost ekosystémů a podporuje zdravý ekosystém. „U nás jsme přesvědčeni, že jen z chemicky nezatížené půdy může vzejít surovina pro lidské zdraví přínosná a chutná. Biopotraviny zároveň podporují půdu jak nástroj pro retenci vody v krajině a ochranu proti erozi. Díky absenci chemických pesticidů a hnojiv se půda stává životaschopnější a méně zatíženou, což posiluje její schopnost zadržovat vodu,“ vysvětluje Michal Čižmár.

Vyšší nutriční hodnota a lepší chuťBio banány Alika


Vybrané studie ukazují, že biopotraviny mají vyšší nutriční hodnotu než konvenční potraviny. Poukázáno bylo na vyšší obsah antioxidantů, vitamínů a minerálních látek, které přispívají k našemu lepšímu zdraví a silnější imunitě. Studie a výzkumy zaměřené na nutriční hodnoty biopotravin se však mohou lišit v závislosti na konkrétních podmínkách pěstování, odrůdách rostlin a typu půdy. Metaanalýza z roku 2014 publikovaná v časopise British Journal of Nutrition potvrdila, že biopotraviny mají v průměru o 20-40 % více antioxidantů než potraviny konvenční. „Biopotraviny se v dnešní době stávají stále častěji součástí našeho každodenního života. Biopotravinám fandíme, a proto v naší bio řadě zákazníci najdou většinu ořechů, semen i sušeného ovoce. Ořechy v bio řadě jsou navíc upraveny suchým pražením bez přidaného oleje, a díky tomuto zpracování jsou daleko zdravější. Dodavatele si pečlivě vybíráme a chuťově jsou bio produkty opravdu nezaměnitelné,“ doporučuje vyzkoušet bio ořechy, semínka a sušené ovoce Petra Vránová, generální ředitelka největší české pražírny Alika, kde se zpracování suchých plodů věnují přes 30 let a zakládají si na kvalitě a čerstvosti produktů.

-Komerční sdělení-


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !