Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

4 rady, jak se stát vyhledávaným šéfem grilu

27. 08. 2017 | Škola vaření
Oblíbený čas venkovních party se rozhořel naplno a spolu s ním by se měl roztopit i váš gril, pokud máte ambice stát se vyhledávaným hostitelem v blízkém i vzdálenějším okolí. Pokud si rádi užíváte krásného počasí venku a rádi pořádáte zahradní slavnosti pro vaše přátele, určitě se vám budou hodit rady, jak vybrat ten správný gril a jak na něm upravit maso tak, aby bylo křupavé a přitom šťavnaté. Staňte se grilovacími přeborníky!


Počasí máme letní, a proto je i nyní ten pravý čas chystat se na grilování, které v našich končinách tolik milujeme. Pohostit rodinu či přátele za teplého letního podvečera na terase nebo na zahradě dobrotami připravenými na žhavém roštu, tomu se nic nevyrovná. Jak se stát mistry v grilování, vyhlášenými široko daleko svým umem?

Výběr grilu nenechávejte náhodě


grilováníVzhledem k různorodosti dnešního sortimentu platí, že není gril jako gril. Je proto potřeba se rozhodnout, který z nich je pro vás ten správný. Pokud jste jen příležitostným kuchařem a potrpíte si během přípravy pokrmů na jistý komfort, pak pro vás budou správnou volbou plynové grily. Hořáky zažehnete jediným stiskem tlačítka, a když potřebujete, dá se grilované maso jednoduše přiklopit nerezovým poklopem, který zajistí rovnoměrnou cirkulaci horkého vzduchu. Některé modely plynových grilů mají spousty moderních vychytávek, které přípravu masa promění v zážitek sám o sobě. Jsou vybaveny mj. i teploměrem, na kterém můžete pohodlně kontrolovat teplotu grilu.

Pravověrní kuchaři dávají stále ještě přednost grilu s dřevěnými uhlíky. Propůjčují masu nezaměnitelné kouřové aroma a zastánci tradice na ně proto nedají dopustit. I u grilů na dřevěné uhlí najdeme celou řadu zlepšováků, které grilování usnadní a udělají z něj příjemný zážitek.

Jak připravit maso na gril


Důležité je vyndat maso z lednice několik hodin před grilováním, aby nebylo úplně studené. Pokud dáte na gril maso čerstvě vytažené z lednice, ztuhne a nebude tolik chutné. Pokud budete připravovat ryby nebo mořské plody, rozmrazte je při pokojové teplotě, aby maso zůstalo kvalitní. Důležité je také porcování masa na přiměřeně široké plátky, obzvláště u steaků. Šéfkuchaři doporučují krájet hovězí na 3 cm silné plátky, vepřové zhruba na 2 cm. Podle druhu masa se také liší délka marinování. Kuřecímu stačí krátký čas, zhruba hodina, kdežto hovězí se marinuje až 24 hodin. U vepřového se doporučuje doba marinování kolem 2 hodin.

Jak správně grilovat


Během grilování maso nikdy nepropichujte vidličkou, aby z něj nevytékala šťáva a gril zbytečně neprskal. Na správně rozpáleném uhelném grilu maso při položení na rošt zasyčí. Vlákna se tak rychle zatáhnou a uzamknou v sobě chutnou šťávu. Co se týče času potřebného grilování masa, ten v první řadě závisí na druhu masa a jeho tloušťce. Obecně platí, že na každý centimetr výšky připadají 2 minuty grilování. Pokud tedy máte steak o výšce 3 cm, grilujte ho celkem 6 minut, tedy 3 minuty na každé straně. Při grilování maso otáčejte nejlépe jen jednou a vždy kleštěmi, abyste jej zbytečně nepropichovali a nezbavovali šťávy.

Výslužky pro hosty


Strávníci jistě ocení, když každého při odchodu vybavíte výslužkou. Dejte si tu práci a výslužku přichystejte do stylových gastro krabiček, můžete připsat i poděkování za návštěvu.

Zdroj: Paketo


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !