8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Božský nápoj jménem káva

6. 08. 2009 | Škola vaření

I za tím nejmenším šálkem kávy se skrývá příběh. Začíná daleko v exotických zemích a na jeho konci je požitek pro všechny smysly, který může proměnit jakoukoliv chvíli v báječný okamžik. Pozvání na kávu s někým milým vám může prosvětlit celý den a někdy dokonce celý život. Ne nadarmo se říká, že čerstvá káva je přítelem dobrých myšlenek, slov a děl. Káva může mít nepřeberné množství chuťových i aromatických vlastností, závislých na místě původu kávových zrn, jejich kvalitě, zpracování, dané odrůdě, konkrétní sklizni, způsobu pražení a samozřejmě receptuře, díky které káva získává požadovaný chuťový profil a svoji jedinečnost. Důležitou tečkou na cestě za perfektním šálkem kávy je potom způsob její přípravy.

Tajemné začátky…

O objevu kávy koluje mnoho legend. Ta nejznámější a nejstarší, pověst o pastýři Kaldim, pochází z 9. století: Kaldi hlídal své kozy v jemenské vysočině. Každý den se zvířata pásla na jiné pastvině. A vždy na jedné začala vesele mečet a poskakovat dokola. Kaldi začal pátrat, čím to může být, a objevil keře s červenými bobulemi, kolem kterých jinak chodil bez povšimnutí. Ochutnal – a domů se vracel se smíchem a tancem. 

Božský nápoj jménem kávaŠíření rostliny kávovníku po planetě Zemi je dobrodružná historie. Arabové učinili z pěstování kávovníku státní tajemství a přísně nad ním bděli. Zakázali jakýkoli vývoz klíčivých kávových zrn. Přesto se je už v roce 1615 podařilo cestujícím kupcům a obchodníkům propašovat do Benátek, centra tehdejšího orientálního obchodu. V roce 1640 byla na náměstí sv. Marka otevřena první kavárna v Evropě.

Kouzlo pěstování….

Kávovník patří do botanické třídy rubiace a řádu coffea. Pro získávání kávy se z četných druhů coffea ve skutečnosti používají dva druhy: Arabika a Robusta.

Kávovník je vlastně strom vysoký 6 až 10 metrů. Na plantážích se však rostliny udržují ve výši keřů od 1,5 do 3 metrů, aby sklizeň byla jednodušší. Zpravidla to trvá osm měsíců, než se z jednoho kávového zrna vyvine rostlinka, která se může vysadit na pole, a tři roky do první sklizně.

První květy se otevírají jen na několik dní v roce a vydávají líbeznou vůni podobnou jasmínu. Každý trs květů se skládá z 15 jemných kvítků. Soukvětí zůstává a barva plodů se v průběhu zrání mění od zelené přes žlutou až po svítivě červenou. Uvnitř plodů jsou zpravidla dvě semena, vytoužená kávová zrna.  Kávové třešně se krátce po sklizni dále zpracovávají. 

Božský nápoj jménem kávaChvíle přípravy…

Na co třeba při přípravě lahodné šálku kávy dbát?

hledejte, až naleznete opravdu dobrou kávu a svoji oblíbenou chuť
velmi záleží na správném stupni mletí
– tak aby se mohlo rozvinout plné aroma
dávkování kávy záleží pouze na vaší chuti – zpravidla se použije 6 - 8g mleté kávy
dobrá voda, pro přípravu kávy by měla být čistá a čerstvá, bez cizích příchutí a vůní, s přiměřeným množstvím minerálních látek, které jsou výraznými nosiči chuťové kompozice
nepodceňte mléko – nejen káva musí být kvalitní, ale i mléko musí být správně nahřáté a mléčná pěna našlehaná – milovníci cappuccina přikyvují
jistě máte svůj oblíbený kávový šálek – jen na okraj - pro podávání kávy se obzvlášť hodí porcelán, který udržuje teplo déle než ostatní materiály

Vyzkoušejte zajímavé recepty na přípravu osvěžující kávy:

Ledová káva s třešňovicí

Ledové capuccino

Zdroj: Tchibo

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
to je moje probuzeníčko - piju kafe dost, hlavně rozpustný, taky preso, turka - někdy se šlehačkou, bez cukru a taky si ráda o ní něco přečtu ....
Obrázek uživatelky
profil
bez kávy bych snad ani nevstala vypiju tak 3-4 kávičky denně
Obrázek uživatelky
profil
navíc je hezká i jako květina
Obrázek uživatelky
profil
rozpustnou,danně 3 až 4 šálky.Ráno si bez kávy neumím představit
Obrázek uživatelky
profil
ráda dobré silné presso s mlékem, ale občas nepohrdnu ani českým turkem. Jinak jsem měla tu čest ochutnat i tureckou kávu v Istanbulu a byla vynikající Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles