Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chmel v kuchyni

21. 07. 2010 | Škola vaření

Chmel otáčivý, latinským jménem Humulus lupulus, znají hlavně příznivci zlatého moku. Obsahuje totiž Lublin, který dodává pivu jeho příjemně nahořklou chuť a aroma a zvyšuje jeho trvanlivost. Ale mladé výhonky chmelu lze úspěšně používat i kuchyni, např. ve Francii najdeme zmínku o jeho používání už v 8. století n. l.


Chmel otáčivý najdeme nejčastěji na vlhčích místech podél potoků, v pobřežních houštinách a v lužních lesích. Je to dvoudomá rostlina, ale z našeho prostředí známe především rostliny samičí, které se pěstují na chmelnici.


ChmelMladé výhonky chmele obsahují mnoho pro lidský organismus důležitých látek: Jsou to především vitamíny skupiny B a minerální látky. Dále také hořčiny, pryskyřice a silice, které působí jako sedativa a povzbuzují chuť k jídlu, čehož se hojně využívalo v lidovém léčitelství.


Použití chmele v kuchyni je opravdu široké. Například ve Francii pojídají jeho výhonky spolu s pepřem solí, octem a olejem jako lehký salát. Mladé výhonky, které ještě neprorostly na světlo, se upravují jako chřest (mimochodem i velmi podobně vypadají). Před přípravou je stačí dobře omýt (nemusí se loupat) a pak jen oblanšírovat nebo použít např. při přípravě omelety.


Výborný vývar dostanete, pokud hrst chmelových výhonků povaříte v 1 litru vody po dobu 40 minut. Chmelové výhonky můžete použít také jako zavářku do polévky: stačí je pokrájet na kolečka a krátce osmažit na másle. Chmel můžete jíst dokonce i jen tak; syrový. A pokud si na žádnou z těchto variant netroufáte, nebo nemáte v okolí žádnou opuštěnou chmelnici či potok, zajděte si do obchodu pro pivo a povzbuďte tak chutě svých strávníků při nedělním obědě.


Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
poznám ho v tekutej podobe Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je i pisnicka. Na chmel vzpominam rada, chodivala jsem v mladi pravidelne cesat a vydelat si vzdy nejakou korunku na paradu...to bylo snazeni a vertelu...mam nac vzpominat
Obrázek uživatelky
profil
byly přímo u nás ale už nejsou,ale asi tak od nás 15 km ještě nějaká jeSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles