Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Což takhle dát si salát?

16. 06. 2009 | Škola vaření

Snad každý ví, že ovoce a zelenina obsahuje spoustu látek, které jsou velice prospěšné lidskému zdraví. Čím nám ovoce se zeleninou vlastně prospívají? Díky vitaminům posilují obranyschopnost organizmu, díky rostlinným sterolům snižují hladinu cholesterolu v krvi, díky draslíku zlepšují poměr sodíku a draslíku v těle (a tím chrání srdce), díky vláknině podporují funkci zažívacího traktu. Dostatečnou konzumací ovoce a zeleniny tak můžeme snížit riziko infarktu myokardu či mozkové mrtvice i předejít nepříjemným zažívacím obtížím.

Ještě více vitaminů…

Ovoce a zelenina je bohatým zdrojem vitaminů, hrajících v našem organizmu řadu důležitých ochranných rolí. Jednou z nejvýznamnějších je neutralizace negativního vlivu volných radikálů, které vznikají při oxidativních dějích během naší látkové výměny. Vitaminy tedy naše tělo určitě potřebuje, nejlépe přímo z ovoce a zeleniny.

Letní grilováníMnožství vitaminů přijatých z ovoce nebo zeleniny přitom můžeme značně ovlivnit zpracováním. Pokud nechceme zničit vitamin C a extrémně citlivou kyselinu listovou, musíme krájení salátů nahradit trháním a jejich přípravu v předstihu nahradit přípravou těsně před konzumací. Vitamin C a kyselina listová se ničí také při tepelném zpracování, které by mělo být šetrné a krátkodobé, nejlépe v páře. Vitaminy A, E a K jsou zase rozpustné pouze v tucích, a proto je naše tělo lépe využije, když si zeleninový salát dochutíme kvalitním rostlinným olejem.


Pět porcí ovoce a zeleniny denně!

Zdravý dospělý člověk by měl denně sníst aspoň pět porcí ovoce a zeleniny. Jednou porcí se přitom rozumí jeden čajový šálek s obsahem 80 až 100 g (například šálek zeleninového salátu nebo ovocné šťávy, menší jablko či pomeranč, jedna mrkev). Denně bychom tedy měli zkonzumovat nejméně 400 g ovoce a zeleniny.

Že takové množství nemůžeme sníst? Ano, vzhledem k tradici české kuchyně se to zdá být nemožné. Poučme se ale z dovolených na jihu a hledejme tam kromě odpočinku, moře a sluníčka i zdravější výživu. Uvidíme, že to jde! Jako součást pestrého vyváženého jídelníčku pokryjeme doporučovaných pět porcí ovoce a zeleniny například: sklenkou 100% ovocné šťávy k snídani, k tomu dopolední miskou zeleninového salátu, zeleninovou přílohou k hlavnímu chodu a jablkem k odpolední svačině. To jsou čtyři porce, k nimž u večeře přidáme ještě jednu – zeleninový salát.


Děti a zelenina

Zeleninu ani ovoce nechtějí jíst hlavně děti. Příčinou bývá nepříjemná chuť a špatný příklad rodičů. Chuť pokrmů vnímá malé dítě mnohem intenzivněji než dospělý člověk – sladká je pro něj přijatelná a nahořklá nebo kyselá je mu naopak nepříjemná. Není proto dobré podávat dítěti kyselé druhy ovoce (pomeranč, kiwi, některá jablka) či nahořklé druhy zeleniny (některé listové saláty, brukvovité rostliny).

Co je naopak velice dobré, to je rodinný zvyk jíst zeleninu jako oblohu ke každému jídlu a ovoce ve formě salátů místo dezertů. Dítě pak považuje ovoce a zeleninu za přirozenou součást stravy a nebrání se jejich konzumaci. Pokud ovšem sami ovoce a zelenu nejíme, nebude ji jíst ani naše dítě – a můžeme mu vysvětlovat horem dolem, jak je to zdravé!


Vyzkoušejte naše osvědčené salátové recepty!

Waldorfský salát Hellmann´s

Caesar salát s kuřecím masem Hellmann´s

Okurkový salát s tuňákem Hellmann´s

Římský salát s krevetami Hellmann´s

Salát s avokádem a špenátem Hellmann´s

Zdroj: Hellmann´s

Notburga
ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5   6  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Dělám hlavně v letním období s rajčatama a paprikama s majonézou, je výborný.
Obrázek uživatelky
profil
má syn rád především na nové brambory
Obrázek uživatelky
profil
Já nejradši dělám bramborový s majonézou od Hellmann´s
Obrázek uživatelky
profil
pokud myslíš ten s majonézou, kefírem a vajíčkem, jo tak ten je dobrý
Obrázek uživatelky
profil
Já mám ráda rajský salát s majonézou.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles