Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaké ovoce na ovocné víno

28. 02. 2012 | Škola vaření
Ovocným vínem rozumíme nápoj vyrobený alkoholovým kvašením šťávy z ovoce, kterou je možné před kvašením upravit přídavkem vody a cukru. Pro výrobu ovocných vín můžeme použít téměř všechny druhy ovoce. Víno můžeme udělat z drobného ovoce, stejně jako z peckového nebo jádrového. Pro přípravu se výborně hodí sezónní ovoce ze zahrádky.

Nikdy nepoužíváme na zpracování vína nezralé nebo nahnilé plody, taková vína se velmi špatně čistí. Ovoce na víno nejprve přebereme a omyjeme, pak ho rozdrtíme nebo rozemeleme. K rozmělnění ovoce se používají různé drtiče na ovoce, mlýnky a pod. Peckové ovoce je třeba předem odpeckovat, aby  neovlivnilo chuť i aroma budoucího vína. Čím je ovoce jemněji rozmělněno, tím lépe.

Při všech manipulacích s ovocnou šťávou bychom se měli vyhýbat přímého styku veškerého železného nádobí. Tím by se nám mohlo stát, že šťáva snadno zčerná a víno má různé vady. Používáme raději skleněné, porcelánové a dřevěné náčiní. Při výrobě vína používáme také cukr a vodu. Tam, kde je mošt nebo šťáva méně kyselá, se přidává vody a cukru méně. Kde je šťáva z ovoce kyselejší, musíme přidat vody i cukru více. Dále potřebujeme tekuté nebo sušené kvasinky a živnou sůl pro kvasinky. Kvasinky zakoupíte v drogérii s přiloženým návodem.  Při kvašení vína udržujeme teplotu na 20 až 25°C.

Vína z drobného ovoce  - jahodové víno

Ke zpracování používáme zdravé a čerstvé plody, zbavené kalichů a stopek. Jahody opatrně omyjeme, aby se nerozmočily. Víno můžeme připravit z jahod zahradních i lesních, můžeme je promíchat. Na 1 kg jahod potřebujeme 30 dkg cukru. Jahody s cukrem rozetřeme a přidáme ¼ l vody. Tato směs se dá do nádoby a zakvasí se kulturami kvasinek. Nádobu uzavřeme a necháme jeden týden na teplejším místě, obsah každý den zamícháme. Po týdnu se jahody dobře lisují, můžeme přidat ještě trošku vody a vylisovat ještě jednou. Vylisovaná jahodová šťáva se přelije do demižonu, uzavře a nechá zkvasit. Víno necháme tři měsíce v chladné a suché místnosti, za tu dobu se nám úplně vyčistí z kvasničných kalů. Takto vyčištěné víno se stáčí do čistých láhví, které se pořádně zazátkují.

Malinové a ostružinové víno

Přebrané a očištěné plody se s cukrem rozetřou na kaši. Směs se dá do demižonu, zakvasí vinnými kvasinkami a nádoba se uzavře. Po jednom týdnu stání se obsah několikrát denně promíchá, šťáva se vylisuje. Na jeden litr vylisované šťávy přidáme 250 ml vody, promícháme a po 24 hodinách opět lisujeme. K této jahodové šťávě se přidá 15 dkg cukru a maličko živné soli. Kvašení se dokončí v demižonech, uzavřených kvasným uzávěrem.

Rybízové víno

Patří k nejlepším a nejchutnějším ovocným vínům. Při výrobě můžeme použít všechny druhy rybízů, bílý, červený i černý. Z černého rybízu získáme krásnou ohnivou barvu. Dobře vyzrálé bobule zbavíme stopek a omyjeme. Rozemeleme. Na 1 litr rybízového moštu dáme 2 litry vody a půl kila cukru. Dobře promícháme a zakvasíme kulturními kvasinkami. Pokračujeme stejně jako u ostatních vín.

Višňové víno

Dobře vyzrálé plody višní odpeckujeme, omyjeme a rozemele na kaši. Vzniklou směs necháme tři dny odležet a pak lisujeme. Polijeme polovičním množstvím vody, než jsme získali šťávy. Na jeden litr višňové šťávy přidáme ¼ kg cukru. Nalijeme do demižonu a zakvasíme kulturními kvasinkami.

Šípkové víno

Plody divokých šípkových růží musí být dobře vyzrálé. Sklízíme je až po prvním mrazu. Omyté a přebrané šípky zbavíme zbytky stopek a vložíme do kvasné nádoby. Na 1 kg šípků se přidá 2,5 litry vody a 50 dkg cukru. Šípkový nálev se zakvasí vinnými kvasinkami, uzavře a nechá vykvasit.

Vína z jádrového ovoce - jablečné víno

Pro výrobu jablečného vína se hodí především podzimní a zimní odrůdy jablek, které při lisování poskytují dostatek šťávy.  Vylisovanou šťávu z jablek můžeme zředit, na jeden litr moštu přidáme 250 ml vody a 15 dkg cukru. Aby se víno dobře čistilo, přidávají se do vína jeřabiny nebo trnky. Přídavkem těchto plodů urychlíme čištění vína. Zakvasíme kulturními kvasinkami. Stejně jako jablečné víno, můžeme připravit i víno hruškové, které smícháme s jablky.

Domácí ovocná vína jsou osvěžujícím nápojem pro každou příležitost.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek,snad někdy zkusím nějaké domácí vínoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles