Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jogurt – zdravá pochoutka pro každý den

19. 06. 2009 | Škola vaření
Mléčné výrobky jsou pro lidské tělo bohatým zdrojem vápníku, proteinů, riboflavinu a vitaminu B6 a B12. Už to je dostatečným podnětem, proč bychom je měli konzumovat denně.

A v jaké podobě jsou vůbec nejlepší? To asi záleží na chuti každého z nás! Co ale prospívá našemu tělu po mnoha stánkách, ať si říká, kdo chce, co chce, jsou jogurty. Na světě patří mezi nejrozšířenější funkční potraviny, protože dokážou lidskému tělu dodat důležité látky potřebné pro život a díky svému složení podporují zažívání.

Jogurty a princip jejich výroby je lidem po celém světě znám již po staletí. Největší rozmach, především v průmyslové produkci, zaznamenal na počátku 20. století. Od té doby prošla jejich výroba postupným vývojem. Nejprve se nechávaly zkysnout přímo v lahvičkách, v nichž se pak prodávaly. Později se začaly jogurty vyrábět průmyslově – kysnutí se přesunulo do velkých nádrži v mlékárnách a z nich se pak začal stáčet hotový jogurt do sklenic či kelímků. Název získaly jogurty z původního tureckého slova yogurt.

Češi drží prim!
Jak ale docílíte toho, abyste jogurt vyrobili? V mléce se musí nechat během 4 až 8 hodin a za teploty 40°C vyvíjet bakterie. Ty způsobují kysání, proces, při němž se cukr přeměňuje na kyselinu mléčnou. Nejvíce se k tomu využívají bakterie Streptoccocus salivarius a Lactobacillus bulgaricus. Přidáním dalších probiotických bakterií či vitamínů, minerálů a stopových prvků můžete z jogurtu vytvořit prvotřídní, zdraví prospěšnou potravinu.

Výroba jogurtů není nic jednoduchého, jak můžete vidět. Proto se nejprve vyráběly jogurty bílé, a až později, v roce 1933, jogurty ovocné. Možná nevíte, že prvenství a patent na výrobu ovocných jogurtů měla jako první Radlická mlékárna na Smíchově. Ta začal na bílý jogurt dávat vrstvu jahodové marmelády, aby zabránila usazování plísně. Jogurt tím získal i novou chuť a nebyl už tak kyselý. Licence na tuto geniální myšlenku se prodávaly do celého světa. Dnes už je výroba posunuta opět o krok dál a místo marmelády se přidává přímo ovoce, ale i oříšky, čokoláda, vanilka a další ochucovadla. Přední výrobci jogurtů se předhánějí – jeden má „velké a šťavnaté kousky ovoce“ a druhý je zase „ jemný, krémový s rozmixovaným ovocem bez zrníček“. Záleží tak pouze na vaší chuti, jaký si vyberete. A pokud nejste příznivci klasických jogurtů,můžete si pochutnat na pořádném doušku jogurtového mléka.

Každý může být mistrem
Jogurt si ale nemusíte jen koupit v obchodě. Můžete si ho také připravit sami doma. Například za pomoci speciálního přístroje na výrobu jogurtů od firmy Moulinex. Přístroj obsahuje sedm plastových nádobek s těsnícím víček uložených v jedné větší nádobě. Těchto sedm nádobek je zahříváno po určený čas na potřebnou teplotu, aby došlo ke zkysnutí mléka a jeho přeměně na jogurt.

K výrobě jogurtu potřebujete mléko a bakterie, které nastartují přeměnu a začnou mléko kysat. Používejte raději mléko, které nebylo vystavováno ani extrémně teplým, ani extrémně studeným teplotám. Mohlo by být totiž nepoužitelné – výkyvy teplot mléku škodí a to je pak nepoužitelné. Do mléka je dále nutné přidat vhodné bakterie ke zkysnutí. Máte dvě možnosti – buď použijete sušenou jogurtovou kulturu, nebo tam dáte trochu jiného jogurtu. Pozor na to, musí to být jogurt bílý! Pak to všechno smícháte, vložíte do mističek vašeho jogurtovacího stroje, zapnete a necháte po dobu alespoň 8 hodin pracovat. A jaká bude vaše odměna? Přece domácí jogurt, který si můžete osladit pořádnou porcí marmelády!

Zdroj: Spotřebiče

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jogurty mám ráda,jím je téměř každý den Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
kupuji a každý den aspoň jeden sním, mám ho ráda.
Obrázek uživatelky
profil
dělám si jogurty sama doma,do jemně teplého mlíka zamíchám jeden chocenský jogurt ,rozleji do skleniček od přesnídávky a postavín na teplý radiátor a do druhého dne mám hotový výborný jogurt na zlepšení chutě si přidám nějakou marmeládu a je to super
Obrázek uživatelky
profil
Jogurt sním nejméně jeden denně, mám je i místo mlsání, moc mi chutnají a vždy se těším, jak si pochutnámSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jogurty milujem Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles