8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 způsobů, jak snížit plýtvání potravinami a pomoci životnímu prostředí

10. 09. 2022 | Domácnost
Podle Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů se odhaduje, že jedna třetina všech potravin vyprodukovaných na celém světě se vinou producentů nevyrobí nebo se vyhodí. To představuje asi 1,3 miliardy tun ročně, což přispívá ke globální potravinové nejistotě.


5 praktických způsobů, jak pomoci životnímu prostředí


Při plánování rodinného jídelníčku existuje hned několik způsobů, jak můžete pomoci snížit plýtvání potravinami a žít udržitelněji. Zde je pět z nich:

1. Plánujte dopředu.

Ať už připravujete výživná jídla na týden nebo plánujete menu na příští večírek, plánování dopředu je skvělý způsob, jak zajistit, že připravíte jen to, co můžete sníst, a nenaservírujete svým hostům více, než mohou zkonzumovat.

5 způsobů, jak snížit plýtvání potravinami a pomoci životnímu prostředí2. Zvažte vaření z udržitelnějších surovin.

Lidé se přiklánějí k rostlinné stravě z různých důvodů, včetně zdravotních problémů, hubnutí nebo obav o životní prostředí. Pro ty, kteří teprve začínají experimentovat, může být nejlepší varianta tzv. „flexitariánská“ dieta, což je primárně rostlinná strava s občasným zařazením masa, drůbeže, ryb nebo vajec. Je to skvělý způsob, jak udržet zdravý a vyvážený jídelníček a zároveň pomoci chránit životní prostředí tak, že dojde k omezení energií a zdrojů používaných k výrobě červeného masa.

3. Nandávejte jídlo přímo v kuchyni.

Zvažte porcování jídla v kuchyni. Servírování jídla u stolu umožňuje každému, aby si nandal jídlo sám, což není nejlepší nápad, pokud se snažíte kontrolovat porce. Při servírování na stole je příliš snadné přidat si „pouze jednu další lžíci“. Jeden z největších zdrojů plýtvání potravinami pochází z jídla ponechaného na talíři, které často končí v koši.

4. Používejte i potraviny, kterým brzy končí doba trvanlivosti.

Existuje mnoho způsobů, jak z brzy procházejících potravin vytěžit maximum. Když jsou rajčata příliš měkká na to, abyste je mohli nakrájet do salátu, zvažte jejich zpracování na domácí rajčatovou omáčku. Dopřejte nahnědlým banánům druhý život tím, že je oloupete a uchováte v mrazáku jako zdravou přísadu do smoothie. Polévky a dušená jídla umožňují zpracovat celou řadu různých ingrediencí, které nejsou zcela čerstvé.

5. Darujte potraviny těm, kteří to potřebují.

Zvažte darování trvanlivých potravin místním potravinovým bankám a charitativním organizacím.
Až budete příště čistit ledničku, mrazák nebo spíž, věnujte pozornost tomu, co jste vyhodili, a snažte se v budoucnu omezit plýtvání těmito potravinami.


Zdroj, foto: Herbalife Nutrition



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !