8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Broskev obecná a její sestra nektarinka

9. 08. 2012 | Zahrádka

Broskvoň obecná je opadavý menší strom, s bohatou korunou, který dorůstá do výšky 8 m. Kvete v březnu, dubnu a květnu. Plodem je broskev tvořená peckou uprostřed. Sladká dužina má většinou oranžovou barvu a obsahuje vysoký podíl vody. Když je plod zralý, má narůžovělou až načervenalou barvu. Známe spoustu kultivarů broskvoně obecné. Podle klimatu a kultivaru probíhá sklizeň broskví od konce května až do srpna, někdy až do září. Broskve se sklízejí zralé, po utržení už nedozrají.

Broskve se dělí na dvě velké skupiny:

Oddělitelné od pecky - dužina se dá velmi snadno oddělit. Neoddělitelné od pecky - dužnina se nedá snadno oddělit. Rozdíl mezi těmito skupinami není jenom v barvě dužniny, ale také v chuti.

Pěstování

Některé kultivary snesou dobře pokles zimních teplot. Závisí na druhu. Určité kultivary jsou choulostivější. V létě potřebují broskve spoustu slunce a světla, aby dozrály. Největším nepřítelem broskví jsou jarní mrazíky, protože broskve kvetou velice brzy už v březnu. Pokud teplota klesne pod bod mrazu, květy zmrznou. Rostou dobře na jihu, jihozápadě a jihovýchodě. Ke svému růstu vyžadují výživné, teplé a přiměřeně vlhké půdy. U některých odrůd dochází vlivem sucha a slunce v době zralosti k praskání pecek. I tyto broskve se dají využít k různým kuchyňským účelům.

BroskveBroskve a naše zdraví

Broskve jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahují provitamín A, vitamín C a B. Z minerálů především draslík, vápník, železo, zinek, hořčík a kyselinu listovou. Mají příznivý vliv na naše zažívání. Posilují imunitní systém. Podporují správnou činnost ledvin a nervového ústrojí. Pro velmi nízký obsah cukru jsou vhodné při redukčních dietách. Mají mírný projímavý účinek. Působí léčivě při bronchitidách, kašli a astmatu. Příznivě působí na krevní oběh, cévy i srdce.

Použití broskví

Pro cenný obsah vitamínů a minerálů je konzumujeme nejčastěji v čerstvém stavu. Můžeme z nich připravovat různé ovocné saláty, použít jako přílohu k drůbežímu a vepřovému masu.  Jsou výborné na koláče a jiné moučníky. Můžeme je zavařovat, mrazit, připravit marmeládu nebo džem. Děláme z nich šťávy, sirupy a mražené dřeně.  Nakládají se  do alkoholu a dá se z nich připravit vynikající broskvové víno.

    

Nektarinky

Nektarinky jsou považovány za jakési sestry broskví. Na rozdíl od nich mají hedvábně hladkou slupku. Podobně jako broskve i nektarinky jsou bělomasé či žlutomasé a dužina může lpět na pecce nebo být volná. V zásadě jsou nektarinky menší než broskve a většinou sladší. V případě broskví i nektarinek se nedoporučuje uchovávat je v chladničce. Měly by se skladovat při pokojové teplotě, jinak ztrácejí svou vynikající chuť i aroma.      


Autor: Marta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
aj jedno aj druhé je delikatesa
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
já si vždycky říkala proč někdy jdou od pecky a jindy ne a ony to jsou dva druhy Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
já jsem už několikrát broskev sadila a vždy uschla...už jsem to vzdalaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles