8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Meruňka obecná nejen v kuchyni

26. 07. 2012 | Zahrádka

Meruňka obecná je menší strom dorůstající do výšky 5 metrů. Daří se mu dobře v teplejších oblastech. Kvete bílými až světle růžovými květy. Plody meruňky jsou peckovice s oranžovým až načervenalým oplodím, o velikosti 5 až 7 cm. Meruňky dozrávají většinou uprostřed léta. Konzumují se především v čerstvém stavu pro svou oblíbenou sladkokyselou chuť a příjemnou vůni.


Meruňka obecnáKrátkověkost u meruněk

Meruňky se u nás nedožívají vysokého věku. Jejich krátkověkost má za následek předjarní počasí. Když se po déletrvajícím oteplení náhle ochladí a teploty klesají pod bod mrazu, takové změny teplot jsou pro meruňku vyčerpávající, vrtochy jarního počasí špatně snášejí. Meruňka snese slunce i polostín, má ráda sucho, ale také lehkou propustnou půdu. Přihnojuje se jednou měsíčně. Nejvhodnější je používat plné vícesložkové hnojivo, které zásobuje rostliny veškerými živinami. Přihnojuje se v období od vyrašení až po začátek srpna.


Meruňky a naše zdraví

Dužina meruňky obsahuje hlavně cukry, organické kyseliny, vitamín A, C,  vitamíny skupiny B a řadu minerálních látek. Sušené meruňky patří k nejlepším zdrojům železa. Obsahují však více kalorií. Čerstvé plody povzbuzují chuť k jídlu. Výborně působí na krevní oběh a srdeční činnost. Mírně snižují tlak, povzbuzují činnost jater a mají protirevmatický vliv. Vysoký obsah vitamínu A působí výborně na zrak, pokožku a močový měchýř.


Meruňka obecná - v kuchyniMeruňky v kuchyni

Meruňky můžeme zavařovat, mrazit, dělat z nich marmeládu nebo džem. Výborné jsou v brandy. Můžete si udělat meruňkový sirup, nebo šťávu, stejně jako meruňkovou dřeň. Jsou výborné do koláčů, různých moučníků, při přípravě pohárů a různých delikates.

Meruňky se štěpují na vhodné podnože. Podnožím ze semenáčů meruněk se daří lépe v lehčí a suché a lehké půdě. Meruňku můžeme vypěstovat také z pecek.


Množení, choroby a škůdci meruňky

Občas se na meruňkách objevují červce, housenky nebo mšice, které zlikvidujeme chemickým postřikem. Meruňky trpí nemocemi, při kterých jim odumírají větve nebo vytéká míza z větví nebo kmene. Tyto choroby vypovídají o špatném stavu stromu. Strom potřebuje více kompostu, vláhy a vzduchu ke kořenům, vhodný postřik a také řez. Kondici stromu snižuje například vysazení na nevhodném stanovišti, vyčerpání nadměrnou sklizní, nedostatečné hnojení, nedostatek vláhy a také ochrany.

Autor: marta
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
letos konečně po dvou letech jsem nějaké merunky měla na stromě.Hned jsem je využila:knedlíky,koláče,kompot i mermeláduSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
aj keby nemai talko kladov aj tak tá chuť je neodolateľná
Obrázek uživatelky
profil
U NÁS NEBYLI ANI LONI ANI LETOS
Obrázek uživatelky
profil
Všetci vieme o čo ide. Naša stará meruňka sa rozhodla, že pôjde do dôchodku. Zaštepili sme preto novú. Mám ich rada, no keď treba zavárať "nechce sa", lebo je už horúco, čas dovoleniek a pod. Stále sa musím s tým vyrovnávať, ako obvykle nemá mi kto pomôcť.
Obrázek uživatelky
profil
U nás na zahradě je jeden strom, ale ještě nejsou zraléSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles