8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Péče o zeleninové záhony v létě

20. 07. 2012 | Zahrádka

Léto je bohaté na dary přírody. Právě v tomto období musíme věnovat zeleninovým záhonům dostatečnou péči. V červenci máme poslední možnost sklidit jarní zeleninu a zaséváme její podzimní úrodu. Červenec je také obdobím, kdy se staráme o letní druhy zeleniny, které sklízíme za dva až tři měsíce.

Například červenou ředkev, pekingské zelí aj. Velkou péči bychom měli věnovat v tomto měsíci pórku, který musí mít dostatek místa k rozrůstání a jednotlivé rostliny by měly mít od sebe vzdálenost 15 cm.

Pastinák v červenci protrháme, aby nám rostlinka zesílila. V tomto období dáváme opory k rajčatům a postranní výhonky musíme vylamovat.  Vylamování provádíme jen prsty, nikdy nepoužíváme nůž. Hlavní výhony nám budou ještě sílit, tak přivazování by mělo být volnější. Vyséváme špenát, který sklízíme na podzim.  

Péče o zeleninové záhonyPéče o zeleninu v červenci

Cibule a česnek potřebují v červenci sušší půdu, proto je už nezaléváme. Pokud začnou rostliny žloutnout, sklidíme je. Nechávají se ležet nejméně týden na záhoně, pak je očistíme a osušíme. Cibule a česnek musí být pořádně vysušený, jinak se rychle kazí. Proto jej necháváme dosušit venku, po dobu 4 týdnů, nejlépe pod přístřeškem. Po usušení nať cibule ukroutíme a u česneku odstřihneme. V tomto období chráníme okurky, papriky a rajčata proti různým škůdcům, například mšicím a molicím. Kořenovou a košťálovou zeleninu můžou napadnout různé houbové choroby. Plísně se mohou objevit také na bramborách a paprikách. Na zeleninu můžeme použít chemický postřik. Za teplého počasí vydatně zaléváme. Při vlhkém a deštivém počasí chráníme zeleninu proti plísním. Zálivkou s přidanými hnojivy kropíme pozdní košťáloviny a plodovou zeleninu. Zálivku neprovádíme na listy, ale ke kořenům. Vodu nestříkáme, protože bychom tím navíc přispěli k pukání plodů a vzniku houbových onemocnění.

Přirozené zdroje výživy zeleniny

Mezi přirozené druhy výživy zeleniny patří kompostová hlína - je zdrojem cenných živin. Hnůj, zejména skotu, s vysokým hnojivým účinkem. Trusy a hnoje z chovu drůbeže a drobného zvířectva. Močůvka nebo hnojůvka ve zředěném stavu.

Srpen na zahradě

V tomto období nastává sklizeň zeleniny. Není to však poslední letošní úroda, právě srpen je časem k výsadbě pozdní zeleniny na záhony. Na záhony můžeme vysít některé odrůdy ředkviček, kedlubny a saláty, které budeme sklízet před zimou.

Péče o zeleninové záhonyPéče o zeleninu v srpnu

V tomto období seřízneme vrcholky rajčat, aby plody dozrály. Přihnojujeme košťálovou zeleninu. Za sucha zaléváme. Sbíráme semena kopru, k příštímu setí. Nezapomeneme seříznout vrchol růžičkové kapusty, aby se na něm vytvořily další růžičky. Kořenovou zeleninu přikryjeme netkanou textilií, abychom ji ochránili před škůdci. Zeleninu ve vlhkém období chráníme proti slimákům návnadami a jejich sběrem. Sklízíme letní listovou a košťálovou zeleninu. Rajčata, okurky a melouny chráníme proti plísňovým chorobám. Nesmíme zapomenout také na brambory, papriky a rajčata.

Péče o zeleninu v září

Září je měsícem sklizně a zpracovávání zeleniny. V tomto měsíci, kdy se léto střídá s podzimem, máme ještě spoustu krásných letních dní. Část sklizně můžeme skladovat, zavařovat, mrazit, sterilovat a odšťavňovat. Po sklizni je třeba připravit záhony na další pěstování. Záhony okopeme, poryjeme, odstraníme plevel a pohnojíme.

Září na zahradě

V září vyséváme ředkvičky, česnek, zimní salát, špenát, kopr a ozimý květák. V případě velmi nepříznivého počasí můžeme rostliny chránit fólií. Česnek můžeme vysazovat až do poloviny října. Kořenovou zeleninu a pórek chráníme proti škůdcům netkanou textilií. Vajíčka a housenky na košťálové zelenině ničí chemický postřik. Za vlhkého počasí chráníme rajčata proti plísni. Pokud hrozí přízemní mrazíky, sklízíme i nedozrálá rajčata. Doma je rozložíme na tác, pěkně nám dozrají. Pod tykve dáváme prkna nebo dlažební kostky, aby od země neuhnívaly. Vytrvalou zeleninu a léčivé bylinky přesazujeme do kvalitní půdy s dostatečným množstvím živin. 


Autorka: Marta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Péče o zeleninové záhony v létě:

Péče o zeleninové záhony v létě
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zeleninu nepěstuju, dá se koupit celý rok. Maximálně okurky a papriky ve skleníku, ale květák mi sežraly housenky, do mrkve se mi daly vrtalky, tak na to kašlu Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tiež na jeseň nič nesadím, cibuľu a cesnak kúpim v hypermarketu a odložím do pivnice.
Obrázek uživatelky
profil
Že se seřezává vršek kapusty jsem nevěděla...Marti díky...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Podzimní zeleninu neseji,ale letos to zkusím se špenátem.Děkuji za inspiraci.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles