8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Uskladnění ovoce a zeleniny

31. 10. 2014 | Zahrádka
Doma vypěstované ovoce chutná vždycky lépe než to kupované, navíc vás může těšit jeho nulová cena a bio kvalita. Zralé plody, ať už jablka, švestky či hrušky, je dobré očesávat postupně, aby mohly lépe dozrávat zbylé plody. Natlučené či lehce přezrálé ovoce můžete použít k přímé konzumaci, zavařování marmelád nebo k moštování. Kromě ovoce nastal čas sklízení vlašských ořechů. Bohatou úrodu najdete i v divoké přírodě – můžete v ní nasbírat zimní zásoby lískových ořechů, šípků či bezinek.
    

Jak uskladnit ovoce, aby vydrželo co nejdéle v dobrém stavu?

•    Dbejte na hygieničnost, aby se plody během sběru a uskladňování neinfikovaly – ať už jde o košíky či naběráky během sklízení úrody nebo ošatky a koše na uskladnění, vše musí být čisté. S plody rovněž zacházejte opatrně, aby se nepotloukly.
•    Uskladňujte jen ty kusy, které jsou nepotlučené a mají stopku. Jakékoliv poškozené ovoce (napadené škůdci, natlučené či bradavičnaté) vyřaďte.
Uskladnění ovoce a zeleniny•    K uskladnění volte suché a vzdušné prostory, ve kterých je chlad, ale kde nemrzne (ideální je suchý sklep s teplotami v rozmezí 1–4 °C). Vlhkost vzduchu by se měla pohybovat okolo 80 %, aby plody nevadly. Pokud je místnost suchá, můžete do ní umístit bednu s mechem, který pravidelně vlhčete. Pokud v prostorech větráte, dbejte na to, aby se do nich nedostal hmyz či hlodavci.
•    Ovoce byste neměli skladovat v blízkosti brambor – snadno přejímá jejich pach. Kromě toho jim hrozí i přenos plísní.
•    Plody skladujte v jedné vrstvě – ideální jsou dřevěné police či lísky. Pravidelně je kontrolujte a ty, které začínají hnít, odstraňujte.
•    Jablka uskladňujte stopkami nahoru, hrušky dolů.
•    Pokud nemáte sklep, můžete ovoce skladovat v bednách se suchou rašelinou. Mezi jednotlivými vrstvami ovoce by měla být vrstva rašeliny alespoň 3 centimetry. Dbejte na to, aby se jednotlivé plody navzájem nedotýkaly.

Co se týče zeleniny, neměla by se uskladňovat na stejném místě jako ovoce. Vyhovují jí rovněž chladnější a vlhčí místa, která zvyšují trvanlivost plodů. Místnost by měla být temná, především v případě uskladnění brambor – díky světlu se v nich totiž začíná tvořit jedovatý solanin. Skladovat můžete řadu druhů zeleniny – cukety, tykve, patisony, česnek, cibuli, kořenovou zeleninu jako celer, mrkev, petržel, pórek, křen či řepu.

Základní možností uskladnění zeleniny je použití dřevěných či plastových bedýnek s pískem či perlitem, který velmi dobře udržuje vlhkost a neplesniví. Zeleninu nejdříve očistěte (ale nemyjte, odstranili byste ochrannou vrstvu a byla by pak náchylnější k plesnivění) a přeberte – stejně jako v případě ovoce platí, že lze uskladňovat jen nepoškozené a neinfikované kusy. Cibuli a česnek skladujte na suchém, teplejším místě, svázané a pověšené či vyskládané v bedýnkách. V suchém prostředí lze uchovávat i všechny typy luštěnin.

V případě uskladňování je nejdůležitější pravidelně plody kontrolovat a ty poškozené vyřazovat – zabráníte tím šíření plísně.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Uskladnění ovoce a zeleniny:

Uskladnění ovoce a zeleniny
Uskladnění ovoce a zeleniny
Uskladnění ovoce a zeleniny
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dobré rady, ale pokud je jen malý sklípek, dá to fušku vše skloubit tak, aby úroda dostala to nejlepší uskladnění.
Obrázek uživatelky
profil
Pěknej a poučnej článek,prostě skvělej...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za užitečnou radu Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles