8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zahrada plná růží

26. 06. 2013 | Zahrádka
Kdo by nechtěl mít krásně barevnou zahradu provoněnou omamným aromatem růží? Snad každý. 
I nyní, v době plné vegetace, lze na záhony vysázet kontejnerované růže, kterým se příhodně říká královny květin.
 Tuto přezdívku získaly právem, vždyť se jedná o květiny, které zkrášlí kteroukoliv zahradu. Aby však zahrada vypadala jako z pohádky o Šípkové Růžence, je nutné věnovat pozornost již samotnému výběru rostlin a jejich následné péči.


Jaké růže jsou vhodné k výsadbě?

Zahradníkům se nabízí hned několik typů růžových sazenic, které mají každá svá specifika. Setkat se tak můžeme například s prostokořennými růžemi, které dodávají okrasné školky. Kvalitnější sazenice tohoto typu se vyznačují třemi silnými výhony, mohou mít však také jen výhony dva. Nadzemní výhony jsou zastřiženy, kořeny nemají zemní bal a jsou také částečně zakráceny. Při nákupu pozorně sledujeme, zda nejsou kořeny proschlé či polámané. Výhony musí být svěží, zelenkavé barvy, s dostatečným počtem oček, nevylomené. Před samotnou výsadbou je nezbytné prostokořenné růže na 12 až 24 hodin ponořit do vody.

Zahrada plná růžíKontejnerové růže se prodávají v pěstebních kontejnerech, mají kompaktní kořenový bal. Jejich hlavní předností je možnost výsadby v průběhu celého vegetačního období. Rostlina v kontejneru se namočí, posléze se opatrně sejme kontejner a s neporušeným balem se vysadí do připravené výsadbové jámy. Vysazuje se hlouběji, než původně rostla v kontejneru.

Jaké jsou typy růží?

Při nákupu věnujeme pozornost velikosti a typu růže. Dalšími důležitými znaky jsou barva (paleta nezahrnuje pouze modrou a černou) a také vůně. Nezanedbatelným kritériem je náchylnost konkrétních odrůd k tradičním onemocněním růží.

Růže se dělí podle různých kategorií – z pěstitelského hlediska je to zejména na miniaturní, půdopokryvné, keřové, kam patří také čajohybridy nebo módní anglické růže, popínavé, ale také botanické nebo růže sadové. Hodí se jak pro vytvoření neprostupného živého plotu, tak i pro náležité zkrášlení zahrady.

Botanické růže
jsou původní druhy, které rostou v přírodě. Tvoří robustní keře s voňavými květy, často se u nich nechávají dozrávat šípky. Obvykle kvetou jen jednou do roka, zato ale bohatě a dříve než ostatní druhy. Může se jim dařit i na drsnějších místech: kamenitá půda, stín, úpal, vítr.

Čajové růže
- čajohybridy jsou typickým druhem růží k řezu. Velkokvěté ušlechtilé růže na pevném dlouhém stonku mají jen jeden květ a pěkně tvarované listy. Poslouží také jako dárek při významnějších okamžicích. Květy mají různě formovaná poupata a výrazné zbarvení. Celá rostlina dorůstá výšky 80–100 cm. Vyžadují slunné teplé místo s hlinitopísčitou zeminou.

Popínavé růže
se navzdory svému názvu samy pnout neumějí. Musí se vést a vyvazovat ke konstrukci, aby pokryly určitý povrch či vytvořily zvolený tvar.  Mohou dorůst od 2 až 4 metrů, přičemž jejich výhony bývají obaleny bohatými květy. Poliantky mnohokvěté jsou růže, které se používají na obrubu záhonů. Dorůstají do výšky 30–60 cm a na stonkách mají 2–5 květů. Ideálně vysazovat jihovýchodním nebo jihozápadním směrem, aby byly chráněny před větrem a přímým letním sluncem.

Pokud chceme na zahradě vytvořit barevný kvetoucí koberec, zvolíme si k tomuto účelu půdopokryvné růže. Keříky jsou nízké a vytvářejí výhony, které se rozpínají široce do okolí.

Miniaturní růž
e jsou určeny do nádob, do skalek a dalších omezených prostor.

Kordes – nejkrásnější růže světa

Chcete mít na své zahradě ty nejkrásnější růže světa? Pak si pořiďte kordesrůže od světoznámé šlechtitelské společnosti, která se zaměřuje nejen na krásu květů, ale především jejich odolnost vůči chorobám. Většina těchto růží nepotřebuje žádnou chemickou ochranu a nepodléhá padlí ani černé skvrnitosti.

Vybírat lze mezi pnoucími růžemi (voňavá GoldenGate, plnokvětá Florentina), voňavými velkokvětými růžemi i řadou osvědčených mnohokvětých růží (Lions Rose, Gartenspass, Home and Garden, Jugendliebe, Garden of Rose). Ušlechtilých květů se dočkáte už za 6 až 8 týdnů.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mám ráda,patří k mým oblíbeným květinám. Dříve jsem měla na zazrádce asi 40 keřů, postupem času vyhynuly.

Postupně sázím nové, ale ty nižžší, s drobnějšími květy. Jsou také moc hezké....
Obrázek uživatelky
profil
taky máme několik keříků růží...2x popínavou a jednu půdopokryvnou,která se letos pne spolu s pnoucí růžíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pekny clanok,zase viem nieco nove.Ruze mam velmi rada,sama ich mam v zahrade niekolko,su pekne,trvacne a pekne vonajuSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles