Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čeští a slovenští trampové v Austrálii

15. 09. 2020 | Televizní tipy
Ztratili vlast a milovanou krajinu. Tramping je však o přírodě, svobodě a společenství a to lze najít i na opačném konci světa. Dokument uzavírá volnou trilogii věnovanou století českého trampingu s cyklem Zvláštní znamení touha a dokumentem Čeští trampové v Americe. Režie pořadu Čeští a slovenští trampové v Austrálii  V. Křístek   (Premiéra)

Česká televize připravila ke století trampingu tři mimořádné počiny. Třináctidílný dokumentární cyklus Zvláštní znamení touha (2015, nominace na Českého lva), hodinový dokument Čeští trampové v Americe (2018), příznivě přijatý diváky i odbornou veřejností (např. na ČSFD 76%). Volný triptych uzavírá hodinový dokument o českých a slovenských trampech v Austrálii.
V Austrálii pracoval stejný tým, jako v USA a Kanadě – režisér Václav Křístek, kameraman Petr Hykš, technik Jaroslav Friedrich a scenárista a průvodce Fedor Skotal.

Čeští a slovenští trampové v AustráliiTato parta se vešla se zvláštní dávkou štěstí v termínu od konce února do začátku března 2020 mezi doznívající požáry a začínající pandemii Covid-19 – v Česku byl vyhlášen výjimečný stav tři dny po příletu štábu, z Austrálie dosud nelétají zaoceánské spoje a hranice států Australského svazu jsou stále uzavřeny.

Austrálie zažila dvě mocné vlny přistěhovalců z tehdejšího Československa – po únoru ´48 a po srpnu ´68. Tyto dvě vlny spolu nesplynuly – poúnoroví exulanti vyčítali těm posrpnovým, že jsou nasáklí socialismem, což do jisté míry mohla být pravda. Početnou skupinu v posrpnové emigraci tvořili trampové. Hledali se v té obrovské a málo osídlené zemi, tvořili komunity, z nichž nejsilnější jsou v Sydney a Melbourne.

Vykonávali často exotická povolání – byli zlatokopy, hledači drahokamů, námořníky, zajímali se o domorodou kulturu, Sam Koláček v Gosfordu vybudoval farmu na chov ústřic…

Vydávali tematický časopis Tulák, každoročně se scházejí na Velikonoce v Brown Mountains v prameništi významné řeky Bombala River, uspořádali v průběhu let padesát australských a tři světové potlachy. Jejich osudy jsou často mimořádné, ale v tomto příběhu vystupují spíš jako kolektivní hrdina. Lidé, kteří opustili svou vlast, a na rozdíl od emigrace do jiných zemí, našli – jak sami říkají – domov v Austrálii.

Štáb České televize putoval v časově nabitém programu s doprovodem krajanů ze Sydney přes Sněžné hory a legendární Sněžnou řeku, buš kolem Dalget a Bombaly, do zlatokopeckého Ballaratu a do Melbourne.

Pořad Čeští a slovenští trampové v Austrálii můžete sledovat 15. 9. 2020 od 20,50 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Čeští a slovenští trampové v Austrálii:

Čeští a slovenští trampové v Austrálii
Čeští a slovenští trampové v Austrálii
Čeští a slovenští trampové v Austrálii
Čeští a slovenští trampové v Austrálii
Čeští a slovenští trampové v Austrálii
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !