Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čeští a slovenští trampové v Austrálii

15. 09. 2020 | Televizní tipy
Ztratili vlast a milovanou krajinu. Tramping je však o přírodě, svobodě a společenství a to lze najít i na opačném konci světa. Dokument uzavírá volnou trilogii věnovanou století českého trampingu s cyklem Zvláštní znamení touha a dokumentem Čeští trampové v Americe. Režie pořadu Čeští a slovenští trampové v Austrálii  V. Křístek   (Premiéra)

Česká televize připravila ke století trampingu tři mimořádné počiny. Třináctidílný dokumentární cyklus Zvláštní znamení touha (2015, nominace na Českého lva), hodinový dokument Čeští trampové v Americe (2018), příznivě přijatý diváky i odbornou veřejností (např. na ČSFD 76%). Volný triptych uzavírá hodinový dokument o českých a slovenských trampech v Austrálii.
V Austrálii pracoval stejný tým, jako v USA a Kanadě – režisér Václav Křístek, kameraman Petr Hykš, technik Jaroslav Friedrich a scenárista a průvodce Fedor Skotal.

Čeští a slovenští trampové v AustráliiTato parta se vešla se zvláštní dávkou štěstí v termínu od konce února do začátku března 2020 mezi doznívající požáry a začínající pandemii Covid-19 – v Česku byl vyhlášen výjimečný stav tři dny po příletu štábu, z Austrálie dosud nelétají zaoceánské spoje a hranice států Australského svazu jsou stále uzavřeny.

Austrálie zažila dvě mocné vlny přistěhovalců z tehdejšího Československa – po únoru ´48 a po srpnu ´68. Tyto dvě vlny spolu nesplynuly – poúnoroví exulanti vyčítali těm posrpnovým, že jsou nasáklí socialismem, což do jisté míry mohla být pravda. Početnou skupinu v posrpnové emigraci tvořili trampové. Hledali se v té obrovské a málo osídlené zemi, tvořili komunity, z nichž nejsilnější jsou v Sydney a Melbourne.

Vykonávali často exotická povolání – byli zlatokopy, hledači drahokamů, námořníky, zajímali se o domorodou kulturu, Sam Koláček v Gosfordu vybudoval farmu na chov ústřic…

Vydávali tematický časopis Tulák, každoročně se scházejí na Velikonoce v Brown Mountains v prameništi významné řeky Bombala River, uspořádali v průběhu let padesát australských a tři světové potlachy. Jejich osudy jsou často mimořádné, ale v tomto příběhu vystupují spíš jako kolektivní hrdina. Lidé, kteří opustili svou vlast, a na rozdíl od emigrace do jiných zemí, našli – jak sami říkají – domov v Austrálii.

Štáb České televize putoval v časově nabitém programu s doprovodem krajanů ze Sydney přes Sněžné hory a legendární Sněžnou řeku, buš kolem Dalget a Bombaly, do zlatokopeckého Ballaratu a do Melbourne.

Pořad Čeští a slovenští trampové v Austrálii můžete sledovat 15. 9. 2020 od 20,50 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Čeští a slovenští trampové v Austrálii:

Čeští a slovenští trampové v Austrálii
Čeští a slovenští trampové v Austrálii
Čeští a slovenští trampové v Austrálii
Čeští a slovenští trampové v Austrálii
Čeští a slovenští trampové v Austrálii
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles