8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dětský pokoj, nábytkové sestavy a sety

17. 07. 2022 | Domácnost
Každý z nás, kdo má v rodině děti, jistě slyšel o dětském nábytku. Jeho výběr je důležitý zvláště proto, aby se dítě cítilo v pokoji dobře a mohlo v něm dělat vždy to, co potřebuje.

Dobré je uvědomit si, že sestava pořízená novorozenci se časem bude muset vyměnit podle potřeb dítěte. Stejně tak čtyřleté dítě bude potřebovat jinou výbavu pokoje, než malý školáček nebo mladý student, a proto je nutné počítat s tím, že je nezbytné, tak jako tak, aby se pokoj vyvíjel stejně jako dítě.

Společně se podíváme na různé možnosti, materiály i barvy.

Pravidla pro výběr setů jsou jednoduchá, ale důležitá.

V prvé řadě si určete, kolik peněz maximálně chcete utratit, prostor změřte, poraďte se se svým dítětem, pokud je to již možné ohledně potřeb a barev, určete, co dítě bude v pokoji dělat a co k tomu je zapotřebí (k studiu pracovní stůl, ke hře koberec nebo hrací kout...). Vybírejte jen produkty s dobrými recenzemi a pokud chcete nakoupit v obchodě, prověřte si na internetu prodávajícího a jeho kvality. Pokud rádi kreslíte, můžete si spolu s dítětem pokoj navrhnout a nakreslit. V obchodě se také můžete poradit s personálem.

Sety pro naše nejmenší mají obvykle jen dva až pět kusů nábytku, s věkem roste potřeba úložných prostor i aktivit, které chce dítě ve svém pokoji vykonávat, proto se rozrůstají jak úložné prostory, tak se pokoj více rozděluje do zón. Zatímco miminko a batole má v pokoji maximálně tři zóny - zónu hrací, přebalovací a spací, dítě v předškolním nebo školním věku potřebuje zón více.  Zónu spánkovou a relaxační, herní a tvůrčí, studijní a dnes, v moderní době, jejich pokoje často vybavujeme i zónou sociální, tedy miniaturním obývákem, kam si dítě může zvát kamarády. Převážně u dívek pak zónu zkrášlovací. I pokud vynecháme zónu sociální, všechny ostatní jsou téměř nezbytné, mít svůj mini prostor k spánku, prostor k studiu, prostor k zábavě a relaxaci, to vše je důležité a neměli bychom na to zapomínat, zvláště pokud více dětí sdílí jeden pokoj. Řešením pro oddělení dětí nebo zón kvůli soukromí jsou nejen přepážky, ale i paravan nebo závěs. Spolu s rozšiřováním potřeb dítěte rozšiřuje se i nutnost mít více věcí a nábytku.

Sety pro miminka a batolata se obvykle skládají z postýlky a komody, širší sety pak z postýlky, komody a skříně. Komody obvykle bývají opatřeny přebalovací podložkou či úložnými boxy. Sety s širší výbavou mohou obsahovat například stolek s židličkou či židličkami, u kterého se dítě učí sedět a například kreslit. Lze také zakoupit látkové sety v různých vzorech, které obsahují nebesa, kapsáře a ložní textilie k postýlce.

Miminko pro svůj klidný rozvoj potřebuje klidné a harmonické prostředí, proto se doporučují jemné a harmonické barvy, určitě se vyvarujte například rudé barvy, za jejíž přítomnosti by se dítěti špatně usínalo. Harmonická může být světle modrá, která je sice trochu studená, ale jemná, světle oranžová a tak dál. Barvy bývají jemné a často v barvách zvláště pro holčičky a pro kluky, tradiční bílo hnědé a v jiných jemných barvách. Nejtradičnějším materiálem je laminát, například LTD a dřevo.

Ceny se mohou pohybovat dle velikosti od dvou až do cca třiceti tisíc.

Pokud zvolíte sadu například se zvířátkovým motivem, je nutné počítat s tím, že jej dítě bude milovat dokud bude batole nebo školkové dítě, jakmile začne chodit do školy, nebude se mu příliš dětský motiv zamlouvat a stejně jej budete muset vyměnit. Pokud budete chtít sestavu ponechat do budoucna, později vyměníte postýlku za větší, v podobném designu a k sestavě přikoupíte stolek.

Tak jako tak však dítě bude potřebovat, jak bude postupovat školou dál, více úložného prostoru, takže časem stejně bude nová, větší sestava nutná.

Sety pro školkové a mladší školní děti obvykle obsahují už klasickou postel, psací stůl a úložné prostory. I školkové děti například dobře využijí vlastní stůl, na kterém mohou tvořit, kreslit a učit se základní písmenka a číslice. Tradičním materiálem je v této kategorii laminát.

Součástí nábytkového setu pro batolata a školkové děti mohou být herní prvky jako skluzavka či prolézačky, zde si vždy před pořízením ověřte dobrou kvalitu a bezpečnost.

Pokoj pro žáka a mladého studenta můžete vybavit sofistikovanějšími sety nábytku.

Pro menší pokoje jsou ideální sety s patrovou postelí, pod kterou se nachází důmyslný studijní kout.

Větší sety obsahují víc úložného místa ve studijní zóně i v té osobní. Součástí musí být kvalitní židle a praktický stůl, protože toto období vyžaduje zvýšené množství času vsedě. V tomto věku je ideální větší pracovní stůl, na který se pohodlně vejde i notebook nebo počítač pro studijní účely.

Výborným vybavením mladého žáka, pokud na něj máte prostor a finance, je oddělení spací zóny od studijní, ať už patrem nebo vzdáleností, tedy zvlášť postel, zvlášť místo ke studiu a zvlášť místo k zábavě a relaxaci, které se v menším měřítku může skládat z měkkého koberce a polštářů či stolečku, ve větším pak z pohovky, stolečku a podobně, v každém případě bude vašemu dítěti sloužit k setkávání s přáteli, hře i relaxaci. Pokud se v pokoji nachází více dětí, je vhodné, aby měly tuto zónu, na rozdíl od ostatních dvou, společnou a mohly tak společně vyvíjet aktivity. Materiálem i u této kategorie je hlavně laminát a dřevo.

Barvy dětských setů nábytků jsou většinou výraznější, než je tomu u batolat a miminek, ovšem i tak nedoporučuji příliš výrazné barvy, jako je červená či dokonce černá, dětem by se v takovémto prostoru těžko spalo i soustředilo. Pokoj lze rozdělit na dvě zóny, jednu herní a druhou odpočinkovou, přičemž odpočinková zóna by měla vždy obsahovat příjemné, klidné a ne příliš syté barvy, nejlépe pastelové. V hrací či pracovní zóně dejte na aktivizační, nikoliv však tvrdé barvy, zde můžete použít například oranžovou barvu, která v rozumném množství a příjemné intenzitě podporuje myšlení a zároveň působí pozitivně. Například sytou červenou barvu zařadit do prostoru, který neslouží k odpočinku, můžete, ale s rozumem.

Ceny těchto setů se pohybují od tří až do cca třiceti tisíc dle velikosti a počtu částí, nejdražší pak i do čtyřiceti pěti tisíc. Nejlevnější jsou dvou až třídílné sety pro miminka a batolata, jejíchž součástí je komoda a postýlka, cenově se pohybují od dvou do sedmi tisíc, kompletní sestava obsahující komodu, postýlku a další úložné prostory jako skříň, boxy na hračky, další skříňky, jsou výrazně dražší a pohybují se nejméně od čtyř do třiceti tisíc. Automaticky neznamená, že čím dražší, tím lepší, ani že čím víc kusů nábytku, tím lepší, při výběru na internetu se řiďte vždy recenzemi a hodnoceními lidí, kteří už produkt koupili.

Ať už zvolíte jakýkoliv nábytkový set, pamatujte vždy na základní pravidla pro výběr a zároveň neopomeňte vybírat s rozumem i barvy. Důležité také je dát na potřeby a názor Vašeho dítěte, pokud jej už dokáže vyjádřit, zkrátka a dobře, zeptejte se ho, podívejte se s ním na obrázky, zkuste si společně namalovat, co si představuje, protože jedině tak bude pokoj pro vaše dítě tím pravým. Aby vaše dítě mohlo vybírat, předem mu dejte na vědomí, kolik maximálně financí jste ochotní do pořízení pokoje dát. Jsem si jistá, že každé dítě by si rádo vysnilo postel ve tvaru automobilu nebo královského kočáru, realita pořizování pokoje je ovšem nákladná, a proto je dobré dítěti předem na internetu nebo obrázcích ukázat, co je reálně možné za daný obnos pořídit.

V oblasti nábytku jsou aktuální nejvíce u malých dětí měkké dětské rozkládací pohovky, učící věže, u školkových dětí všemožné nábytkové sestavy a domy, zahrnující postýlku, úložný prostor a řadu herních prvků, ať už domečky, klouzačky, tunely. Všemu vévodí dřevo, které plast v posledních letech předběhlo tryskem.

V poslední řadě, fantazii se meze nekladou a ledacos jde dotvořit a hlavně, nebát se originality, takže když se Vám třeba oloupe bílá výmalba, sežeňte si další barvy a udělejte z omylu záměrně  dalmatinový pokoj, puntíkovaný pokoj nebo pokoj plný mráčků. Podobně lze inovovat i starý nábytek, ať už kreslením, sprejováním přes šablony nebo samolepkami, nebojte se dětem dovolit vytvořit na zeď umělecké dílo a pokud na to nemáte nervy, udělejte výmalbu části zdi tabulovou barvou a nechte je tvořit alespoň křídami nebo pořiďte tabuli. Pokud dáte dětem a mladým povolený prostor pro tvorbu, pravděpodobně se nebudete muset potýkat v budoucnu s oblíbeným kreslením po školních lavicích nebo vandalismem v podobě sprejování či kreslení v podchodech a na zastávkách či na fasádách domů.


Didye - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !