8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak připravit dřevo na zimu?

8. 10. 2012 | Domácnost
Slunce už rychle ztrácí na své síle a venkovní počasí spíš než ven láká dovnitř ke kamnům. Pokud jste v zimě závislí na přísunu suchého dřeva, je nejvyšší čas pustit se do jeho přípravy, abyste měli v chladných zimních večerech vystaráno. Na co byste měli myslet a čím se vybavit, abyste si pořízení dostatečných zásob dřeva co nejvíce usnadnili?

Nejlépe se topí dobře vyschlým dřevem. Pamatujte na to při jeho uskladnění – nemělo by na něj pršet ani sněžit. Pokud ho nemůžete mít pod stříškou na suchém místě, mělo by být aspoň složeno na vyvýšeném a od země odizolovaném místě a překryto plachtou.

1. Pořiďte si pilu

Jestli elektrickou nebo benzinovou, záleží na okolnostech. Pokud máte naskládané špalky hned u chalupy, postačí vám elektrická, se kterou snadno nařežete polínka menšího průměru přímo do vašich kamen nebo krbu. Každý ale potřebuje občas zpracovat dřevo tam, kam elektrická šňůra nestačí nebo špalky většího průměru.

Jak připravit dřevo na zimu?

Například osamocený strom na konci rozsáhlé zahrady určitě není místo, kam byste chtěli tahat prodlužovací kabel a hlídat, abyste ho nepřesekli. V takových případech raději volte benzinovou pilu. Při koupi upřednostněte pilu s řetězem se zuby, které účinně potlačují možnost zpětného rázu pily, takže nehrozí možnost náhlého a nekontrolovatelného vymrštění směrem k uživateli. Určitě přitom sáhněte po pile vybavené účinným antivibračním systém, který snižuje vibrace v rukojeti pily, stroj se pohodlněji drží a můžete řezat delší dobu.

2. Nezapomeňte na štípače

Pokud je vaše spotřeba dřeva opravdu veliká a očekáváte tuhou dlouhou zimu, investujte do elektrického štípače. Ten dovede pracovat potichu, za vás a do hodiny často naštípá i sto kusů polen. Hodí se i tam, kde je potřeba rozštípnout skutečně obrovské kusy a pila ani sekyrka na to nestačí. Pokud zvažujete jeho koupi, je nezbytné si předem ujasnit pár záležitostí. Dříve než si pořídíte štípač, je potřeba důkladně prověřit elektroinstalaci na domě či chalupě a mít dobrý jistič.

jak připravit dřevo na zimu - štípačkaU vertikálních štípačů, které jsou určeny na zpracování i více než metr dlouhých špalků a mají vysoký příkon, se neobejdete bez tzv. motorové zásuvky na 380V. Před výběrem štípače je potřeba uvážit délku a průměr polen, které chcete štípat. Čím delší a tvrdší dřevo, tím byste měli sahat po výkonnějším štípači. Počítejte i s tím, že kvůli sukům je potřeba volit vždy stroj s o něco naddimenzovaným výkonem. V úvahu vezměte i to, jak často a jaké množství dřeva plánujete štípat.

Na dlouhá polena potřebujete vertikální štípač, na krátká vám stačí štípač horizontální, který je menší a subtilnější a můžete s ním pracovat i přímo v místnosti vedle krbu. Aby jste si ušetřili čas, volte štípače, u kterých si můžete nastavit délku dráhy pístu podle skutečné délky polena. Nemusíte tak vždy čekat, až se píst vrátí do nejzazší polohy.

3. Co takhle rovnou drtič?

Potřebujete-li vyčistit zahradu od prořezaných větví nebo hledáte způsob levného vytápění rodinného domu, sáhněte po výkonném drtiči dřeva.

S dřevní štěpkou, tedy s drobnými kousíčky dřeva, můžete nejen levně vytápět dům a ohřívat si vodu na koupání, ale lze ji také rozházet kolem keříků a stromků jako dekorativní prvek. Navíc je tento způsob zužitkování dřeva velice ekologický.


Podzim je v plném proudu a s příchodem prvního sněhu bude sekání, řezání a štípání dřeva velice obtížné a nepohodlné. Nepodceňte jeho přípravu a až udeří první mrazy, můžete se jim z vyhřátého domova jen smát.

Zdroj, foto: Garland



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pily, elektrickou i motorovou máme již dlouho. To samé drtič větví. Jsou to skvělí pomocníci. Teď už máme i štípačku a je to bomba Smajlík. Ta ůspora času a práce za to doopravdu stojí. Lituji, že jsem štípačku nepořídil dříve.
Obrázek uživatelky
profil
Dědeček má štípačku na dřevo dva roky a pro starého člověka je to úžasný vynález. Smajlík Nejde o to, že by neuzvedl sekeru, ale musí se i při stání opírat o hůl a jednoručně sekat dříví fakt nejde. Přitom je dělání kolem dřeva jeho hlavní denní zaměstnání a přijme jen nárazovou pomoc. A tahle věc je skvělá, je to tiché, skoro úplně bezpečné, obsluha v sedě. Jinak prastará cirkule a elektrická pila, tu mám ráda já, protože je tichá.
Obrázek uživatelky
profil
stařičká cirkule (samo domo) a sekera. Je ale pravda, že je to rok od roku těžší.

Kvalitní "štípač", který by toho málo spotřeboval, ale hodně udělal, ten by se hodil Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
sekera,klíny pilka a vše ručně
Obrázek uživatelky
profil
Koupili jsme si též štípačku a je to supér. Štípala jsem dříví cca 5 hod a hrozně mě to bavilo. Škoda, že už jsme neměli místo na uklizení jinak bych štípala až dodns.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles