8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak probudit pokojovky na jaře?

23. 03. 2022 | Zahrádka
Na jaře vyžadují pokojové rostliny více péče než v ostatních částech roku. Energii a sílu k dalšímu růstu jim dodá nejen světlo a teplo, ale i správná péče. Co přesně obnáší a čemu se raději vyhnout?

Po zimě pomůže sprcha


S příchodem jara, pro pokojovky zhruba od poloviny března, nastává rostlinám období růstu. Aby mohly růst, potřebují světlo, a to absorbují svými listy. Proto je důležité, aby nebyly pokryté prachem, protože ten brání jeho absorpci a rostliny tak celkově oslabuje. Nejrychlejším způsobem, jak rostliny prachu zbavit, je sprcha. Ale i ta se musí naplánovat. Pokojovky je dobré na očistnou proceduru připravit dopředu. Dejte jim vodní půst a pár dní až týden před lázní je nezalévejte. Je třeba počítat s tím, že se při sprchování substrát namočí, a to by některým druhům nemuselo udělat dobře. Na co myslet při samotném sprchování?

    • Připravte si koupelnu – na dno vany dejte hadr nebo gumovou rohožku, které zabrání jejímu poškrábání.
    • Nastavte vodu na vlažnou teplotu, ať rostlina neutrpí teplotní šok.
    • Rostliny sprchujte po jedné.
    • Snažte se naklonit rostlinu i s květináčem tak, aby voda z listů stékala do vany, a ne do květináče. Nechcete, aby se substrát zbytečně namočil.
    • Kaktusy a sukulenty sprchu nevyžadují, pokud jim ji přesto chcete dopřát, hlídejte opravdu pečlivě, aby zálivka nenasákla.
    • Po sprchování nechte rostliny ve vaně chvíli odstát, aby voda z listů stekla do odtoku a neměli jste doma kaluže.


Přesadit…


Rostlina je pěkně čistá, co dál? Zkontrolujte, jestli jí není květináč malý. Pokud je celý prorostlý kořeny, je nejvyšší čas dopřát jí trochu místa. Přesazování na jaře má svůj důvod. S novým substrátem dopřejete rostlině také spoustu živin, které může během nastávajícího období růstu zužitkovat. Přesazováním v jiných částech roku riskujete, že rostlinu vybudíte k růstu během zimy, kdy má odpočívat, takže ji nakonec oslabíte.

…a pohnojit?


Pokud jste rostlinu právě přesadili, není hnojení povinné, protože nový substrát obsahuje živin dost. Pokud rostlinám hnojení nestačí a neprospívají, bude něco špatně se světlem, zálivkou nebo substrátem a hnojením to nenapravíte.


Zdroj, foto: Zahrada na niti


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !