8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak zabezpečit skleník před těžkým sněhem

27. 01. 2024 | Zahrádka
Zimní počasí je nepředvídatelné. 
I když jsou v posledních letech zimy povětšinou teplejší, a i provozovatelé sjezdovek na horách často marně vyhlížejí vydatnější sněhovou nadílku, čas od času nás může husté sněžení překvapit i v nížinách. Mnohdy zaskočí silničáře a motoristy, poláme stromy nebo zpřetrhá elektrická vedení. Mokrý a těžký sníh ale může způsobit poměrně velké škody i v zahradách. 25 cm silná vrstva mokrého sněhu, do které navíc před oblevou naprší, může na jednom metru čtverečním vážit i 80 kg.

Zkušenější zahrádkáři na zimu podepírají větve stromů a pravidelně z nich setřásají sníh. Nezřídka se však podceňuje zajištění skleníků před těžkým sněhem. Čerstvě napadaný sníh nemusí nutně znamenat nebezpečí, avšak vrstva mokrého a těžkého sněhu dokáže poničit i ty nejodolnější konstrukce. Polámaný skleník pak již nelze opravit a zahrádkáři tak zbydou jen oči pro pláč.

Jak zabezpečit skleník před těžkým sněhemHustota sněhu se může pohybovat přibližně od 70 do 300 kg na jeden m3. Jemný a čerstvý prašan proto skleník nutně poničit nemusí, ale 25 cm silná vrstva mokrého sněhu, do které navíc před oblevou naprší, může na jednom metru čtverečním vážit i 80 kg. Pro menší zahradní skleník o ploše 6 m2 to pak znamená zatížení bezmála půl tuny sněhu. Pro jen o trošku větší skleník to pak může zátěž, jako kdyby jeho na střeše parkoval malý osobní automobil.

U polykarbonátových skleníků taková hmotnost dokáže vylámat panely z rámů. V takovém případě je šance zakoupit nové panely a skleník opravit. Ovšem ani skleníky se skleněnou výplní nemusí hmotnost sněhu vydržet. Několik stovek kilogramů sněhu dokáže polámat i velice odolné ocelové konstrukce. Určitě se proto nemusí vyplatit čekat, zda skleník zimním testem projde bez úhony.

Základní prevencí je proto včasné, pravidelné a důsledné odhrnování sněhu ze střechy skleníku. Sníh odhrnujte opatrně pomocí vhodných nástrojů, abyste skleník nepoškodili. Je-li to možné, používejte například koště, vhodné také mohou být shrnovače sněhu ze střechy, které mají gumovou hranu. U menších skleníků je možné použít třeba plastovou lopatku s gumovou hranou.
Největší zátěž zpravidla nese lišta v hřebeni střechy. Může ji prohnout i poměrně malé zatížení, skleník se tím začne celý ohýbat, ztrácí stabilitu a při vzrůstajícím zatížení se může zbortit. Tomu se dá předcházet poměrně jednoduše tak, že hřeben střechy na zimu podepřete vhodným trámkem.


Zdroj, foto: Hecht




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !