Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 20.05. 2024
Dnes má svátek Zbyšek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jídelníček našeho syna

4. 07. 2009 | Výživa
Musím se s vámi podělit o starosti týkající se jídelníčku našeho dvaceti měsíčního syna. Náš malý Radímek se narodil jako zdravé miminko, i když malé, vážil 2,5 kg, ale byl zdravý, takže z něj všichni měli radost. Pro mé rodiče to bylo první vnouče, takže se stal oblíbencem hned od narození.

Já jsem ho kojila, velmi rychle přibýval na váze, tak brzo dohnal své vrstevníky, a to, že byl malý při narození už nikdo neřešil. Začala jsem s příkrmy, Radimek baštil vše, co jsme mu připravily, paní doktorka byla ráda, jak nám přibývá a vše bylo v pořádku.

Ale pak nastal zlom. Radimkovi bylo 14 měsíců a najednou se nám zasekl v jídle. Odmítal všechno, prostě jsme do něj nic nedostali, když viděl lžičku s jídlem, tak bylo zle. Jediné co jedl, bylo kakao. A tento stav trval 5 měsíců. Je to neuvěřitelné, že takto staré dítě může být živo jen z pití kakaa, ale je to tak.

Jídelníček našeho synaPak ale situace začala být divná i paní doktorce a byli jsme odesláni na psychiatrii. Tam jsme dostali rady, jak s Radimkem jíst, stolovat, žádné sladkosti, kakao omezit, aby dostal hlad a jedl jiné jídla, ale ona no není legrace, jak jsme se dozvěděli, Radimek získal blok na jídlo, nechce ho přijímat a my to teď opravdu nemáme lehké.

Běháme za ním stále se lžičkou s jídlem, nutíme to jíst při hraní, to se nechá přemluvit, protože je zabraný do hry a nevnímá to jídlo, dáváme mu jíst venku, na kole, v autě, kdy má odvedenou pozornost a něco pozře, ale to je právě dle paní psychiatričky špatně. On musí jíst vědomě, u stolu, chápat, že právě teď je jídlo, ale co mám dělat, když on to tak odmítá?

Já jsem ráda, že sní trochu jídla při hrátkách, a nevím co bude dál. Vím, že bych ho měla nechat vyhladovět, aby pochopil, že jídlo je nutnost, ale moje mateřské instinkty mě nutí dělat něco jiného. Proto mu podstrkávám jídlo při všemožných příležitostech, ač vím, že to je špatné, ale trápí mě celá situace, a nevím co dál. Jak řekla paní doktorka, on si nás už tak dobře ochočil, že ví, že mu dáme,co potřebuje, proto zlobí a jídlo si vyžádá, jak sám potřebuje, ale prostě já nemůžu jinak. Já udělám, co mu na očích uvidím, a jen zhoršuju situaci. Doufám, že brzo se vše zlepší, ale asi to ještě bude dlouhá cesta.

Bedu - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ťažko radiť, prajem veľa sily,hádam to synčeka prejde...
Obrázek uživatelky
profil
Bedu, je divné, že když víš, že synkovi vlastně ubližuješ, tak to přesto děláš. Nech ho o hladu, uvidíš, že to bude jenom k dobrému. Hlady ti každopádně neumře. Tím, že už teď on diriguje tebe, jak mu máš dávat jíst, si připravuje cestu pro další život. V té jeho hlavičce se usadila informace, že tě dovede přinutit dělat to, co chce on a ne obráceně. A ono se to proti tobě otočí, tomu věř. Začne třeba vyžadovat nákup něčeho v krámě, začne se vztekat atd.
Nedopusť to. Zatni zuby, nech ho o hladu a když bude chtít něco k jídlu, tak mu dej jasně znát, že se bude jíst u stolu, to co bude na talíři a to bez diskuzí. Samozřejmě, že časem přijdeš na to, že mu některá jídla nechutnají, stejně jako nám dospělým, ale ten základ-že TY s manželem- stanovuješ regule, ten si musí vypěstovat už takhle malý. Protože mladý stromek se ohne, dospělý ne. Prošli jsme si takovýmto nebo podobným obdobím snad všichni rodičové a tak ti přeju pevné nervy a trpělivost. Je to běh na dlouhou trať. Jarka
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíku nás to bolo horsie,maly mal 5 mes. ,ked mu zacali menit mlieka kvoli alergii-4krát!!!!!nakoniec odmietal vsetko,nepil ani vodu ani caj....dostali sme sa do nemocnice,kde mu ,,dali,,sondu!!!!!nikomub to nezelám-bol nedonosenec950gramovy-psichisky som bola na mol....-po 3 tyzdnoch nás pustili domov-ale maly nepapal!!!tak som ho napchávala,kym nemal 9 mes.!!teraz papa LEN ovocie a var.zeleninu-nechám ho,na váhe pomali priberá,a tesim sa ze vypije aj 2,5-3itre vody-caju-.......radim,aby ste nenutili jest malics certikov!!!ked budu naozaj chladny,budu papat-ak nie dajte im co papaju aj ked su to nezdravé-len aby mali v brusku nieco,nech neumreju od chladu........
Obrázek uživatelky
profil
na mého 2,5 letého synka tu funguje podobně. Taky se nám osvědčilo třeba namazat chleba, vzít vidličku, chvíli do pomazánky malovat a pak to sní. vytvářím obličejíčky ze zeleniny, klidně z nočků a petrželky na polévce, vykrajuju ornamentky ze sýra a salámu na pizuzu.
Největší úspěch má povařené maso a zelenina nakrájené na nudličky a k tomu miska s omáčkou. Jí se rukama a je to bomba. Mimochodem rukama se dá jíst i bramborová kaše atd.
Hodně ze svých zkušeností jsem popsala tady

http://www.chytrazena.cz/rodina/vychova/deti-a-jidlo-vecny-boj-3398.html


Tak honě štěstí, snad něco aspoň trochu zabere Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ty děti jsou ale potvůrky. Co všechno si na maminky nedokážou vymyslet. Já mám tří letou dcerku, která taky dokáže dělat scény, když chci aby zasedla ke stolu a najedla se. I v jejím věku občas ztratím nervy, vezmu lžíci do ruky a naláduju ji, když kouká na pohádku a pod. Teď mi hodně pomohlo, že jsem ji přizvala k přípravě oběda. Dám ji k lince židli, do ruky ktřeba i nůž (jsem stále s ní a ve všem jí pomáhám a hlídám)a ona má pocit, že je moc důležitá, když dělá práci jako maminka. Když přijde taťka z práce, nandáme mu s malou a ona se vytahuje, že pro tatínka uvařila. On ji vždycky moc pochválí, že je dobrá kuchařka a ejhle i malá sní celou svou porci bez protestů. Možná by i vám pomohl nějaký podobný "fígl" ...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles