8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kdy se rozloučit se starým párem bot a kdy investovat do nových?

4. 11. 2023 | Trendy
Obuv je nedílnou součástí každodenního života. Je to však i předmět, který podléhá opotřebení a který musíme pravidelně měnit, abychom zajistili pohodlnost, bezpečnost a zdraví chodidel. Jak tedy poznat, kdy je na čase investovat do nového páru bot? Známky opotřebení obuvi mohou být různé v závislosti na jejím typu, materiálu a způsobu používání. Přinášíme několik tipů a rad, podle kterých poznáte, že je čas na výměnu.

    1. Opotřebení podrážky

Jednou z nejzřejmějších známek opotřebení obuvi je stav podrážky. Bývá to první místo, kde se projeví. Pokud vidíte praskliny, odlupující se části nebo viditelné oděrky, je nutné si pořídit nové obutí. Ztráta vzorku, poškozená podešev nebo jiné lokální nedostatky mohou vést ke zhoršené stabilitě, což zvyšuje riziko úrazu při chůzi, a dokonce mohou vyvolat nepříjemné bolesti chodidel.

    2. Opotřebení stélky

Kromě samotné podrážky je třeba věnovat pozornost stavu vnitřní stélky a polstrování. Ve chvíli, kdy při chůzi vnímáte tvrdost povrchu nebo i malé nerovnosti, je zřejmě něco špatně. Kvalitní obuv by měla poskytovat dostatečnou podporu nohám, a když tuto schopnost ztratí, může se to projevit i bolestí kolen nebo zad.

    3. Trhliny a vzhled

Vzhled obuvi není tak důležitý jako její funkčnost, ovšem vizuální známky opotřebení jsou také důležité. Praskliny nebo protržení ve svršku mohou vést k pronikání vlhkosti nebo snížení ochranných vlastností. Stejně tak, pokud barva svršku začíná blednout či se zde objeví odřeniny, je na čase zvážit výměnu obuvi. Nevzhledná obuv ovlivní  styl a celkový dojem naší osoby.

    4. Zhoršující se pohodlí

Obzvláště u obutí platí, že pohodlí je na prvním místě. Ve chvíli, kdy začnete pociťovat bolesti nohou nebo nečekané nepohodlí při nošení obuvi, může to znamenat, že obuv ztratila svou podpůrnou a tlumící funkci nebo došlo k prodření povrchových či podšívkových materiálů. Takové boty mohou negativně ovlivnit celkové zdraví. Také se může stát, že se obuv roztáhla nebo změnila svůj původní tvar, a tak již neposkytuje podporu při chůzi či jiné aktivitě.

    5. Nepříjemný zápach

V neposlední řadě může být známkou opotřebení nepříjemný zápach, který přetrvává i přes opakované čištění a větrání bot. Ten může být způsoben nahromaděním potu a bakterií v obuvi. Pokud tento problém přetrvává, je třeba pořídit si nový pár, abyste zajistili hygienu a zdraví vašich chodidel.

V případě pracovní nebo ochranné obuvi platí určité bezpečnostní normy. Pokud měníte pracovní prostředí nebo druh práce, doporučujeme prověřit, jestli stávající obutí vyhovuje i novým podmínkám. Včasnou výměnou můžete předejít nepohodlí a zraněním souvisejícím často  s opotřebením.

Zdroj, foto: Bennon


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !