V Pardubickém kraji, kromě míst ležících v úrodném Polabí, měli lidé v minulosti náročnou obživu. Zavedeme vás do míst nádherné přírody v mikroregionu Hlinecko, do kraje, o němž se dříve říkalo, že tu končí chleba a začíná kamení. Jídelníček se zde vyznačoval prostou stravou, kdy se vydatná polévka vařila k snídani, obědu i večeři. Maso se podávalo nanejvýš v neděli. Od 18. století se hlavní položkou stravy stávají brambory.
Filip s Ondřejem z pořadu Kluci v akci ze dne 10. 10. 2015 budou vařit na Veselém Kopci, obci založené v 16. století. V dnešní unikátní expozici lidových staveb, která dokládá život našich předků, si povíme o jejich zvyklostech a uvaříme si chutná jídla, která si zaslouží připomenutí. Určitě mezi ně patří bramborový burian, lepenice, trpalky či kocvárka, bramborové krupoto nebo jahelník.
Pořad Kluci v akci můžete sledovat 10. 10. 2015 od 18,25 hodin na ČT1!
Zdroj, foto: Česká televize