Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 22.05. 2024
Dnes má svátek Emil
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Markéta Plánková v rozhovoru k seriálu První republika

16. 11. 2013 | Televizní tipy

Klára Valentová-Léblová (Markéta Plánková) v seriálu První republika České televize

Osudová žena a dcera bohatého továrníka Lébla potýkající se s rodinnou historií. Její silný
smysl pro povinnost ji mnohdy brání dělat to, co by v životě opravdu chtěla. Její osobnost je
silně ukotvena v tradičním světě konzervativních hodnot.

Markéta Plánková k seriálu První republika České televize: „My herci jsme jen kamínky v obrovské mozaice.“

Co se vám vybaví jako první, když se řekne první republika?
Můj pohled na dobu první republiky je – podobně jako asi u většiny z nás – ovlivněn archivními záběry, které Markéta Plánková v rozhovoru k seriálu První republikaskvěle prezentoval Karel Čáslavský v cyklu Hledání ztraceného času. Takže mi okamžitě naskočí Masaryk na koni. A samozřejmě celá plejáda dokonalých herců, Oldřich Nový, Adina Mandlová, Nataša Gollová…

Období první republiky je mnohdy idealizovanou dobou. Myslíte si, že seriál První republika České televize, který právě natáčíte, může toto vnímání změnit a tuto dobu ukázat více realisticky?
Přiznám se, že to nedokážu v této fázi natáčení posoudit. Četla jsem sice scénáře k první sérii, ale finální výsledek strašně moc záleží na režijním pojetí. My herci jsme – v dobrém slova smyslu – jen kamínky v obrovské mozaice. A jak bude celý obraz působit, na to si musíme počkat. Ale soudě dle scénáře – věřím, že První republika bude působit velmi plasticky a realisticky.

Mohla byste v několika větách popsat svoji postavu v seriálu První republika České televize a její charakter?
Klára Valentová není jednoduchá postava. Potýká se s rodinnou minulostí, zároveň je osudovou ženou obou bratrů, je ukotvená v tradičních hodnotách, je výborná máma. Je to vášnivá žena, ale snaží se svoje city potlačovat a skrývat. Někdy něco jiného říká a něco jiného si myslí. Což ale v té době u žen bylo běžné. Na druhou stranu to není žádná domácí puťka, touží odhalit tajemství smrti svých rodičů a najít tu pravou lásku…

Jaká je vaše oblíbená historická osobnost z období první republiky?

Z umělců, vedle už vzpomenutých herců, bych ještě přidala malíře Emila Fillu, režiséry Karla Lamače a Martina Friče, nebo bratry Čapkovi. Vůbec celá parta Pátečníků musela být fajn.

Jakým způsobem jste přistoupila ke ztvárnění svého charakteru? Hledala jste například inspiraci u prvorepublikových filmů nebo divadla?
Filmové herectví za první republiky mělo přeci jen výrazovými prostředky a celkovým pojetím blíže k herectví divadelnímu. Pokud nechceme působit nechtěně parodicky, nemůžeme napodobovat ducha prvorepublikových filmů. Ale samozřejmě určitým vodítkem dobové filmy a dokumenty jsou.

Jaké jsou zatím vaše pocity z toho, že se podílíte na natáčení velkého dobového historického seriálu První republika České televize?
Jsem vděčná za příležitost zahrát si v takovém projektu. Tak trochu se mi splnil sen. Jako mladá jsem hltala seriály typu Sňatky z rozumu a tajně snila o tom, že jednou, až vyrostu, budu v něčem podobném hrát. A pak že se sny neplní!

Co pro vás zatím bylo během natáčení První republiky nejtěžší?
Klára je velmi emotivní osobnost. Když hraju postavu, která je na dně, často si nedokážu držet dostatečný odstup a bolest si chvíli nesu sebou i do civilního života. Ale lepší se to.

Zdroj: Česká televize
Foto: Kučera Miroslav


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Markéta Plánková v rozhovoru k seriálu První republika:

Markéta Plánková v rozhovoru k seriálu První republika
Markéta Plánková v rozhovoru k seriálu První republika
Markéta Plánková v rozhovoru k seriálu První republika
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !