Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mikulášské pečivo

6. 12. 2008 | Svátky
Jako dnes, tak i dříve, bylo nejčastěji v období Mikuláše zhotovováno pečivo ve tvaru Mikulášů, čertů a andělů, a to z různých těst a různě zdobené. Staré tradice přetrvaly věky, mění se pouze těsta, protože se také mění možnosti, nové postupy a nové potraviny (umělé tuky, kypřící prášky atd.). Nejčastěji byl v tomto období pečen perník, jímž jsou čeští pekaři dodnes vyhlášeni.

Perník

První perníkáři k nám přišli ve 14. století z Norimberka, byli z nejlepších, vyhlášených dílen a byli velmi zkušení. Usídlili se tam, kde je dnes Celetná ulice a proto se dříve také perníku říkalo caletky. Tajemství výroby perníku bylo přísně chráněno.

Perník se nepekl z takového těsta, jaké děláme dnes - je mezi nimi velký rozdíl. Základem výroby perníku bylo medové těsto ochucené pepřem - odtud název perník. Mouka se používala žitná nebo pšeničná, vždy se používal med - cukr ještě nebyl znám. Později však cukr začal vytlačovat med. Dalšími ingrediencemi bylo koření - pepř, nové koření, skoice, hřebíček, muškátový oříšek i květ, kardamon, badyán, vanilka, anýz, fenykl a koriandr, dále ořechy, mandle a později pak i pomerančová kůra. Dobře vypracované těsto se pak dávalo odležet na půl roku i déle. Pro použití se odsekávalo sekyrou a před pečením se vtlačovalo do dřevěných vyřezávaných forem, kde se řádným vtlačením zformovalo, poté vyklopilo a upeklo.

Mikulášské pečivoStaročeské perníky měly hnědou barvu a voněly směsí koření. Zdobení polevami je mnohem mladší záležitost. Na konci 19. století se vykrajovaly plechovými formičkami a zdobily vodotiskovými obrázky.

Perníky přetrvaly staletí a staly se záležitostí ne toliko mikulášskou, ale postupně se začaly péci na Velikonoce a podobně. V 19. století se vytvářely celé perníkářské továrny a pak se začaly péci i doma. Obliba perníku trochu utrpěla pouze v době, kdy se med začal nahrazovat cukrem.

Dnešní perník je různorodý, pečených z různých perníkových těst od litých a pečených v pekáči po vykrajované perníčky. Ponejvíce se perníky prodávají dnes na poutích jako pouťové srdce, i když i tito perníkáři nabízejí dnes různé tvary s různým zdobením.


Vizovické pečivo

Vizovické pečivo zná v naší zemi prakticky každý, a to především jako pečivo "nejedlé", které se po vytvoření drobných tvarů (ptáčci, zvířáka atd). Je pouze na ozdobu. Ovšem nebylo tomu tak, Původní pečivo bylo pečeno z kynutého těsta a děti, které pomáhaly při pečení, si své hračky mohly sníst.

Vizovické pečivo vzniklo v rodině pekařů Lutonských ve Vizovicích v polovině 19. století. Jeho recept nebyl tajný a proto jej brzy začali péci i okolní pekaři.

Dnešní těsto se připravuje z mouky a vody v poměru na půl kg mouky 2 dl vody. Suroviny se nejméně půl hodiny zpracovávají do lesklého těsta a poté se nechá nejméně hodinu odpočinout přikryté miskou a teprve potom je lze s úspěchem zpracovávat a tvarovat pomocí nůžek, různých rydel a škrábátek.


Navštivte také naši kategorii VAŘENÍ - kde najdete stovky báječných receptů na cukroví a Vánoční recepty.

Čtěte také:
Svatý Mikuláš - legenda
Svatý Mikuláš - nadílka
Svatý Mikuláš - mikulášské dárky a ozdoby


JanaOssend - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nič špecialne na ten den nepečiem
Obrázek uživatelky
profil
Díky za článek - připomněl mi dětská léta, kdy jsme( 8 vnoučat) u babičky také vytvářeli před Vánocemi různé tvary z perníkového těsta a nejvíce jsme milovali různé tvary z kynutého těsta - ty jsme potom mohli sníst. Ostatní pečivo se schovávalo na Vánoční stůl. Prostě nezapomenutelné.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkpěkně napsané
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles