8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Laktační krize, co pomůže?

16. 11. 2012 | Kojení

Jako laktační krizi můžeme označit přechodný stav, kdy má kojící matka menší množství mléka, než právě dítě vyžaduje. Do této situace se může dostat téměř každá žena, která kojí své miminko.

Je to období, kdy mléko miminku nestačí. Projevuje se nejčastěji mezi 3. až 6. týdnem, mezi 6. až 8. týdnem nebo také mezi 3. a 6. měsícem. V tuto dobu potřebuje dítě pro svůj růst více potravy. Není nutné začít dítě hned dokrmovat, protože tvorba mléka po určité době vzroste. Než se ale tvorba mléka zvýší, chvíli to trvá. Maminky by se proto neměly nechat prvními dny odradit.

Kojení – stimulace bradavek

Aby se tvorba mléka zvýšila, je dobré nechat dítě sát tak dlouho a tak často, jak bude chtít. Čím víc miminko saje, tím více se mléka bude tvořit. Sání zvyšuje hladinu hormonu, který ovlivňuje tvoření mateřského mléka. Pokud miminko přikládáte často, určitě brzy pocítíte změnu. Kojte z obou prsů a začínejte tím, kterým jste kojila naposledy. K masážím prsou si můžete koupit mandlový olej s kapkou geraniové silice. Geraniová silice se používá v aromaterapii k léčbě nervového systému, odstraňuje stres a úzkost.

kojení versus laktační krizeCo kojení škodí?

Největšími nepřáteli kojících žen je únava a stres. Hlavně hodně odpočívejte, o pomoc při různých domácích činnostech požádejte rodinu. Dopřejte si dostatek spánku, kvalitní stravu a také pohyb na čerstvém vzduchu. V době kojení nedržte dietu. Omezte konzumaci kávy a černého čaje. Můžete u miminka vyvolat neklid a špatné usínání. Alkohol a kouření zcela vylučte. Pokles tvorby mléka může být způsobený také hormonálními výkyvy. V době menstruace, nebo také když ji očekáváte. Pomoci vám mohou bylinky.

Bylinky, které pomáhají zvýšit tvorbu mléka

Směsi bylinek nebo samotné bylinky dodávají maminkám vitamíny, minerální látky a podporují tak tvorbu mateřského mléka. Pro směsi se používají plody fenyklu, kopru, anýzu, kmínu, nať kopřivy, mateřídoušky, jestřabiny a květ heřmánku. Další bylinky podporující tvorbu mléka: meduňka lékařská, bazalka pravá, sporýš lékařský aj. Čaj se pije v menších dávkách, aby pro vás i vaše dítě nepůsobil příliš projímavě. Než začnete bylinky užívat, tak se nejprve poraďte s lékařem nebo lékárníkem.

Pestrý jídelníček a pravidelná strava

Jíst se má 5 x denně. Tři hlavní jídla a dvě menší svačinky.

Dbejte na to, aby vaše strava byla vyvážená a různorodá. Dopřejte si celozrnné výrobky, vejce, kvalitní maso, drůbeží, libové hovězí a nezapomínejte také na ryby, protože obsahují nezbytnou omegu 3. Nezapomínejte na vitamíny a minerály, které jsou obsažené hlavně v čerstvém ovoci a zelenině. Důležité jsou také mléčné výrobky nebo mléko a také luštěniny. Dávejte si pozor na nadýmavé potraviny, například kapustu, zelí květák aj. Také na citrusy a jahody, které mohou u dětí vyvolat alergické reakce.

Dodržujte pitný režim

Každá kojící maminka by měla vypít denně 2,5 – 3,5 litru tekutin. Dostatek tekutin je základem dobré tvorby mléka. Mezi nejlepší tekutiny patří obyčejná voda. Neperlivé a také perlivé minerálky, nejlépe neslazené.  Můžete pít bylinkové a ovocné čaje. Čaje určené pro kojící matky. Ovocné džusy, které si předem zředíme.

Všechny uvedené vlastnosti napomáhají k psychické pohodě organismu kojících matek a tím také k větší tvorbě mléka.

 Marta - čtenářka

ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Proč?
Je to jen o informacích, touze kojit a věřit svému tělu. Mně se naopak všichni diví, že se svou postavou dokážu dítě tak dlouho plně kojit!

Akorát bych asi doporučila ještě více tekutin. Když si vezmu, že 2-3 litry se mají pít běžně a dvouměsíční mimčo vypije denně nějakých 800ml mléka, přijde mi 2,5-3,5 litru málo, kor když jsou horka!
Obrázek uživatelky
profil
Dnešní děvčata moc mléka mít nebudou.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles