8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zelená pro kojení

18. 10. 2013 | Kojení

Jelikož jsem zastánkyní kojení a kojení dost propaguji, často se setkávám s maminkami, které hrozně chtějí, ale „nemohou“ kojit. Pravdou je, že většina žen, které „nemohou“ kojit, nekojí, jen proto, že nemají ty správné informace. Je opravdu málo žen, které kojit nemohou, a to proto, že mají vážné zdravotní problémy, nebo vyložený zákaz kojení. Statistiky udávají, že kojit opravdu nemůže 1-3 % žen. Tak proč je stále tolik maminek, které chtějí a „nemohou“.

Abychom pochopili kojení, musíme se podívat hluboko do minulosti. Jak dlouho se člověk vyvíjí? Stejně dlouho se vyvíjí i kojení. Dnes žijeme v blahobytu, máme dostatek potravy rozmanitých druhů, ale v minulosti? Jak museli mnohdy lidé přežívat?

A teď si uvědomme, čeho všeho se kojením ženské tělo vzdává? Kolika bílkovin, cukrů, tuků, vitaminů, minerálů, složitě vyráběných protilátek, hormonů atd. A proč by to všechno mělo produkovat, pokud to dítě nepotřebuje? Tělo matky chce dítě krmit, ale chce ho krmit úsporně, chytře a neplýtvat! Kde není poptávka, není ani nabídka!

zelená pro kojeníPokud si tohle uvědomíme a nemáme tu smůlu, že spadáme do již zmíněných 1-3 %, které opravdu kojit nemohou, pak už je to jen o naší volbě, zda kojit chci, nebo nechci. Pokud se rozhodnu, že chci, vážně to není tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. Základem je vytvořit dostatečnou poptávku.

Vaše tělo musí vidět, že je dítě hladové. Tvorba mléka reaguje přímo na potřeby dítěte. Pokud dítě k prsu nepřikládáme, tělo má pocit, že je dítě syté, mléko mu stačí, a proto nemusí vyrábět víc. Když začneme dítě častěji přikládat, má tělo pojistku v podobě dvou dnů, kdy vyčkává, zda je častější poptávka jen omyl, nebo dítě vážně potřebuje víc. A pokud naše tělo zjistí, že je dítě hladové, začne vyrábět dostatek mléka, aby miminko uživilo. Tělo matky má přirozenou touhu živit své dítě, stejně jako to dělalo před narozením.

Základ úspěchu

Pokud máte mléka málo, nečekejte, až se vytvoří a nepřikládejte, až poté, protože tak se vám mlíčko ztratí! Přikládejte dítě každé dvě hodiny přes den a každé tři hodiny v noci. Při každém kojení prostřídejte obě prsa (nejlépe 2x-3x), nechte dítě, ať si to odpracuje, a až pak ho dokrmte jiným zdrojem. Pokud má mimčo snahu papat, tělo cítí, že musí vyrábět víc. Překonejte dvoudenní pojistku proti zbytečné tvorbě mléka, a pak už si jen užívejte kojení.

Když dítě z prsu berete, vložte malíček do koutku jeho pusinky, abyste zrušily podtlak a teprve poté dítěti prso seberte. Sání „na prázdno“ je dost velkým náporem pro bradavky a odtažení přisátého dítěte ještě větší. Svá prsa potřebujete v pořádku a nebolavá. Vhodné je po začátku, než si bradavky zvyknou, potírat je vhodnými mastmi. Kromě bolesti, je poraněná bradavka, také možnou branou pro vstup infekce a zánět prsu žádná z nás nechce.

Připravte se, že po dostatečné stimulaci budete mít zase nějaký čas mléka nadbytek, ale časem se tvorba upraví přesně podle potřeb dítěte.

Při růstových spurtech ve zhruba 3 týdnech, 6 týdnech a 3 měsících bude zase poptávka vyšší a opět postačí vydržet dva dny častěji přikládat a tvorba mléka se nastaví přesně dle potřeb děťátka.

Co dále dodržovat?

Velký význam má i dostatečný příjem tekutin. Uvědomme si, že dvouměsíční dítko vypije zhruba 800 ml mlíčka za den. Pro dospělého člověka je stanovený příjem tekutin 2-3 litry denně (v ideální situaci). Abychom mohly kojit, musíme tělu dodat prostředky pro tvorbu mléka. Takže ideální je pít 3-5 litrů denně, dle teploty a stáří dítěte. Větší dítko víc vypije a v horkých letních dnech je třeba více pít.

Nemalou roli hraje i psychika, prostě musíme svému tělu důvěřovat, že dítě ukojí. Pro spuštění mlíčka je podmínkou zůstat uvolněná. Jakmile jste napjatá, ramena přitažená k uším, mléko se nespustí. Při kojení se vědomě uvolněte, volně si dýchejte, zavřete oči, představujte si, jak se mlíčko spouští, povolte ramena a jistě brzy uslyšíte, jak dítko polyká (některé z nás cítí spouštění, jako mravenčení v obou prsou). Ale spouštět se mléko samozřejmě začne až poté, co se bude dostatečně tvořit.

Tak co? Stále si myslíte, že je kojení složitá záležitost? Dva dny často přikládat, hodně pít, zůstat uvolněná a věřit si! To je základ celého úspěchu!!

Všem, které se rozhodnou kojit, držím pěsti!

Spinisek - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Takže jsem po cca 20dnech přistoupila na nátlak doktorky na dokrmování. Byla jsem zoufalá,zklamaná sama ze sebe, že jsem to nedokázala, že nejsem dobrá máma!! Do nedávna jsem prostě dávala pokaždé na chvíli obě prsa a pak flašku. Vydrželo nám to tak do půlky 3měsíce a až teď začíná malá zlobit že se už prsa vůbec nechytne, moje mlíčko jí prostě nikdy nezasytilo. Trochu jsem se s tím už vyrovnala, a Váš článek mi bohužel znova připomněl to zoufalství,když sem brečela nad každým článkem a radama typu, že je to přeci jednoduché a že prostě nechci tak ať nehraju že chci kojit své dítě....
Obrázek uživatelky
profil
článek mě dost zamrzel u srdíčka, mám tří měsíční dceru, před porodem sem si neuměla představit nekojit!Prostě sjem chtěla a neměla sjem pocit že by to byla nějaká věda,vždyť to musí jít samo. Problém nastal už v porodnici, zatímco všem se do dvou dnů nalila prsa, mě nic.Ani doma po týdnu sem neměla pocit že by moje prsa věděla,že mají kojit. Nejdřív sem se tím nezaobírala,přikládala malou opravdu každé dvě hodiny, ona se ala nechtěla chytat a pořád spala.Byl to boj! Vyzkoušela jsem snad každou babskou radu.Po týdnu mě vyděsila doktorka že hubneme,začla jsem kojení více řešit,psala jsem si jak často kojím, vážila jsem malou před i po,v noci jsem jí stále budila každé dvě hodiny. Byla jsem psychycky na dně!Vyčerpaná,unavená!!!Vyzkoušela jsem laktační poradkyni,četla kde jaký články na netu,pořád zkoušela kde co,jedla víc mrkve,vývary,dbala na pitný režim a NIC!Kontrolní kojení u doktorky ukázalo to co jsem sledovala celý týden že malá ze mě vytáhne opravdu málo,aby jí to stačilo!
Obrázek uživatelky
profil
ale pokud maminka opravdu chce, je dobré nejprve zkusit zjistit si ty správné informace a obrnět se pevnými nervy, protože vždy nastanou chvíle, kdy o sobě začnete pochybovat a je velice tenká hranice mezi tím plně kojit a najet na flašku.
Vím, co říkám! Sama jsem po porodu mléko neměla, vůbec, pro syndorm bělavých bradavek jsem si první dva měsíce vyloženě protrpěla a probrečela každé přiložení k prsu a při každém sprutu přemýšlela nad radami svých blízkých, zda nemám začít přikrmovat, když mi malá po dvou hodinách brečela hlady. Do toho si dcerka občas vymýšlela zajímavé sabotáže kojení, a to bylo o nervy ještě víc!
Mnohdy to není snadné, ale statistiky mluví jasně, a když nesnáze ustojíte, je veliká šance, že své dítě jednou odstavíte proto, že chcete, ne, že budete mít málo mléka a obrečíte si to..
Držte se holky, věřte si a pokud pochybujete, nejprve se zeptejte a pak až dejte flašku. Dítě, které flašku zkusí, často už prso nechce a mnohdy je to škoda!
Obrázek uživatelky
profil
nechci aby se autorka článku cítila ukřivděně, když podotknu, že přes veškeré snahy některých rodiček, které i přes veškeré informace, které tady napsala, se jim bohužel kojit nepodařilo nebo ztratily mléko během krátké doby po porodku.
Berte to, že přestože jste rozhodly kojit a děláte pro to všechno (i s podporou laktační poradkyně), může se stát, že i Vám se může stát, že prostě Vám není dáno, aby jste své dítě kojily. Kromě toho z porodnice Vás nepustí, pokud dítě ubývá na váze. A přírustky váhy u dětí jsou individuální, tak jak je individuální kolik vypijí mléka. Některé dítě v roce váži 7,5 kg jiné už v půl roce váží 12 kg.
Obrázek uživatelky
profil
Nikde jsem si v článku nevšimla, že by tam byla zmínka o laktační poradkyni(jak píšete v komenáři "kojíci poradkyni"), s kterou je možné se poradit na kterou se v komentáři odkazujete. A také si myslím, že podceňujete informovanost u nás. Nebo jste prostě měla smůlu a tyto informace nezískala. A co se týká zahraničních informací, V zahraničí se o kojení více mluví, informuje veřejně, protože je tam snaha o vyšší podporu kojení mateřským mlékem, protože mnoho ženy z vyspělých zemí nekojí. ČR patří mezi státy, kde je vysoké procento kojených dětí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles