8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nenechte se omezovat poporodní inkontinencí

29. 10. 2012 | Porod
Těhotenství dává ženskému tělu pořádně zabrat. Rostoucí děloze se přizpůsobuje uskupení orgánů v dutině břišní. Čím je miminko větší, tím víc tlačí na pánevní svalstvo. Největší nápor však přichází s porodem. Hlavička dítěte tlačí na svaly pánevního dna, čímž ho extrémně rozpíná a dochází k anatomickým změnám ve svalech a nervech. Tím může dojít ke vzniku poporodní inkontinence.
Samovolným únikem moči trpí již v době gravidity 23 % až 70 % prvorodiček a poporodní inkontinencí trpí přibližně 21 % žen. Bohužel dosud není známa přesná příčina nekontrolovaného úniku moči, za jejím vznikem však stojí hned několik faktorů.

Kterým ženám hrozí poporodní inkontinence?

Do rizikové skupiny patří především prvorodičky a dále ženy, které rodily přirozenou cestou a jejichž porod byl velmi obtížný. Příčinou může být i porod dítěte s váhou vyšší než 4 000 g. Některé studie uvádějí, že inkontinencí netrpí ženy, které rodily císařským řezem. Jenže to však platí pouze pro první porod tímto způsobem. Další skupinu, jež může postihnout nekontrolovaný únik moči, tvoří ženy těžce fyzicky pracující nebo obézní.
poporodní inkontinenceMnohým se problém samovolně spraví přibližně do osmi měsíců od porodu, u některých ale přetrvá až do dvou let. Může se stát, že toto trápení ale nevymizí vůbec.

Jaká je příčina poporodní inkoncinence?

Během porodu může dojít k poškození podpůrného vaziva močového měchýře, močové trubice a svalů pánevního dna. Za inkontinencí může však také stát kvalita vaziva, kterou jsme zdědily po svých předcích.

Kdy může docházet k samovolnému úniku moči?

Inkontinenci lze rozdělit do dvou skupin. Při urgentní inkontinenci nemocný pociťuje nucení k močení již při malém množství moči v měchýři, které nelze zadržet. U stresové (námahové) inkontinence, jíž trpí právě zejména ženy po porodu, dochází k úniku moči například při kýchnutí, smíchu, nakročení do schodů, skákání, zvedání těžších věcí, rychlém pohybu či sexu. Při těchto činnostech totiž působí zvýšený nitrobřišního tlak na ochablé svaly kolem močového měchýře, které napětí nevydrží a dojde k úniku moči.

Jak se dá problémům předcházet?

Především se doporučují cviky na posílení pánevního dna, které lze provádět již v době před otěhotněním a pokračovat i v jeho průběhu. Doporučuje se osm stahů pánevního dna, a to minimálně třikrát za den. Cvičením se učí ovládat močový měchýř a svaly svěrače močové trubice. Jelikož však v našem těle všechno souvisí se vším, měly by maminky posilovat také svaly břišní, zádové, hýžďové a stehenní a uvědomit si celkové držení těla. Nejenže se díky cvikům zbaví samovolného úniku moči, ale zároveň i zpevní problémové partie a přestanou je bolet záda. Všechny tyto pozitivní změny budou mít vliv i na psychiku, která je také důležitá.

Nezapomínejte na zvýšenou hygienu

Při úniku moči může docházet k podráždění pokožky v oblasti intimních partií či k infekci močových cest. Proto je zapotřebí dbát na zvýšenou hygienu, pravidelně a zavčas vyměňovat absorpční pomůcky a k ošetření pokožky používat speciální kosmetiku, která chrání ohrožené části těla před účinkem dráždivých látek obsažených v moči.

Vyhledejte odborníka

Pokud problém i přes pravidelné cvičení do jednoho roku nezmizí, je vhodné navštívit specialistu na urogynekologii. Problém lze totiž řešit buď medikamentózně, nebo operativně. Důležité je se svým problémem bojovat a rozhodně se s ním nesmiřovat, protože vás bude postupně omezovat na tolik, že se budete bát vyjít z domu bez náhradního spodního prádla, začnete se vyhýbat přátelům a budete se obávat i intimních chvilek s vaším partnerem.

 Zdroj: SENI Lady


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkcvičení doporučuji
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles