Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Několik praktických rad pro plánování těhotenství

16. 05. 2012 | Těhotenství
Plánujete miminko? Chcete se co nejlépe připravit na blízké těhotenství? Níže najdete několik praktických rad a zkušeností pro budoucí "snažilky". Takže...milé slečny, dámy, paní, připravme se na snažení.

1. Dopřejte svému tělu dostatek vitamínů

Těhotenství je pro Vaše tělo náročným obdobím. Má totiž v té době mnohem vyšší nároky na vitamíny, minerály i stopové prvky. Spousta z nás má nějaký ten vitamínový deficit (nedostatek jednoho či více vitamínů) a ani o tom neví. Proto obohaťte svojí stravu o více ovoce, zeleniny, cereálií a vlákniny. Pokud máte oslabenou imunitu, zkuste ji trochu posílit lehkým otužováním a pořádnou dávkou vitamínu C a bylinkami.
Pokud dáváte přednost syntetickým potravinovým doplňkům, nakupte si alespoň ty. Nezapomínejte na dostatek železa, vápník, kyselinu listovou a na vitamín C. V dnešní době již existují vitamínové doplňky určené nejen těhotným ženám, ale i těm, které se teprve o miminko snaží.

2. Nebojte se cvičit a chodit na procházky

Několik praktických rad pro plánování těhotenstvíTěhotenství je náročné nejen psychicky, ale samozřejmě i fyzicky. Bříško roste a zatěžuje naši páteř a zejména zádové svaly. Pokud již teď máte potíže s bolavými zády, věřte, že v těhotenství Vám to nijak nepomůže, ba naopak. Zapracujte tedy na zpevnění zádového svalstva často velmi jednoduchými, ale účinnými cviky. Zkuste denně procvičovat páteř a postupně tak uvolňovat její drobné bloky. Máte-li čas a finanční prostředky, zajděte si na rehabilitace či relaxační masáž. Další v těhotenství zatěžovanou částí těla jsou kyčle a celé nohy. Na procvičení kyčlí je perfektní volná procházka v mírném terénu. Takže o víkendu vezměte partnera a hurá do přírody.

3. Nestresujte se

Přemýšlíte o tom, jestli budete dobrou maminkou? Bojíte se, že nezvládnete péči o dítě? Bojíte se, že se s miminkem nevejdete do malého bytu? Nebo jestli Vám bude manžel či partner po porodu dost pomáhat? Věřte mi, to jsou úplně běžné obavy nás žen, které uvažujeme o miminku. Přirozeně vše vidíme co nejčerněji a obáváme se, jestli vše zvládneme a to miminko ještě ani není na cestě. Tyto obavy se proto pokusme vypustit a nestresujme se hypotetickými problémy. Pro lepší harmonizaci mysli pomůže bublinková koupel se svíčkami, odpočinek v přírodě, nebo příjemná aromaterapie.

4. Zajděte si na preventivní prohlídku na gynekologii

Ještě než se pustíte do snažení o miminko, zajděte si pro jistotu na preventivní prohlídku ke své gynekoložce /gynekologovi/. Pokud trpíte cystami či myomy, je vhodné udělat ultrazvuk a konzultovat, zda nenastaly od posledně nějaké změny, či zda netrpíte srůsty vejcovodů a podobnými překážkami, které by mohly Vaše snažení mařit, nebo podstatně prodloužit. Povězte své lékařce /svému lékaři/, že byste se rády pokoušely o miminko. Lékař/ka si zapíše poznámku do Vaší karty a popřípadě Vám může poradit vhodné vitamíny či bylinky, které Vám při snažení pomohou.

5. Nechte si udělat test štítné žlázy a test na spalničky

I když jste byla v dětství očkována, nebo jste dokonce tuto nemoc jako dítě prodělala, neostýchejte se zajít za svým obvodním lékařem a požádejte jej o otestování krve na protilátky na tuto nemoc. Pokud budete mít málo protilátek (bude třeba znovu naočkovat) a v prvním trimestru těhotenství spalničky chytíte, může dojít k ohrožení miminka a to za to přece nestojí. Taktéž si nechte zkontrolovat štítnou žlázu a její funkčnost. Nedostatek hormonů, které vylučuje, může mít vliv na snahu otěhotnět a její porucha může mít vliv i na vývoj miminka. Obě tato vyšetření mi doporučila moje gynekoložka a vřele doporučuji je podstoupit. Je lepší přetrpět čekání v čekárně a odběr krve, než si pak vyčítat, že jsme něco opomněly.

6. Nekupujte haldy oblečků, lahviček a hraček

Několik praktických rad pro plánování těhotenstvíVím, možná se to zdá podivné, ale stává se to dost často. Jakmile začneme uvažovat o miminku, spousta z nás začne bezmyšlenkovitě nakupovat nádherné růžové šatičky, modrá bodyčka s obláčky, lahvičky se štěňátky... Vždyť jsou to tak krásné věci, které se nám budou zanedlouho hodit.....a stály tak málo... a jsou tak krásné... Dělat si zásoby s předstihem je jistě chvályhodné, ale ne v tomto případě. Jedna moje známá ještě před těhotenstvím nakoupila plnou krabici oblečků a hraček pro holčičku a jak mnohé z Vás tuší, narodil se chlapeček. Měla také asi 20 různých kojeneckých lahviček 0 - 3 měsíce a poté, co se Filípek narodil, plně kojila do jednoho roku, takže lahvičky byly odsunuty na půdu. Z toho vyplývá, že nákupy oblečků je vhodné nechat až na dobu, kdy budete těhotná a budete vědět pohlaví miminka. Taktéž je to s lahvičkami, dudlíky a hračkami. Je přeci zbytečné kupovat péřovou zimní kombinézu velikosti newborn, když si pak v těhotenství spočítáte, že se miminko narodí uprostřed léta. Vím, je to těžké, ale vydržte a nebojte se, že byste se nestihla za celé těhotenství dobře zazásobit.

7. Vyhněte se...

Pokud se chcete začít snažit o miminko, je dobré již s předstihem omezit či úplně vynechat některé věci. Jedná se zejména o kouření cigaret, nadměrné pití alkoholu, požívání návykových látek a také konzumace některých léků (pokud Vás bolí zuby a zabere Vám až třetí Ibuprofenum, je na čase s tím něco dělat, protože takové dávky analgetik by miminku vůbec nebyly ku prospěchu, ba naopak).

8. Genetika?

Máte v rodině nějaké dědičné nemoci? Proberte toto téma s partnerem a pokud máte podezření na geneticky přenosné nemoci, navštivte oba genetickou poradnu, kde Vám na základě vyšetření sdělí, jaká je pravděpodobnost přenosu na Vaše miminko, a dozvíte se i procento pravděpodobnosti dědičnosti těchto onemocnění na druhé či další dítě. Generická pravděpodobnost přenosu se v určitých případech také může lišit podle pohlaví miminka. Do této poradny Vás může doporučit Váš ošetřující gynekolog.

9. Je Váš byt pro těhulku bezpečný?

Nemám teď na mysli schody nebo ostré předměty, ale životní prostředí. Může se stát, že několik měsíců žijete v bytě s plísní, o které ani nevíte. Je dobře schovaná v rohu za malou skříňkou a jen nenápadně, ale přesto velmi účinně škodí Vašemu zdraví (astma, alergie...). A co teprve, kdybyste byla těhotná a dýchala tyto plísňové látky společně se svým drobečkem v břiše? Doporučuji prohlédnout celý byt (hlavně za skříněmi) a případně se pustit do boje s plísní (pomohou pohlcovače vlhkosti, spreje proti plísním a hlavně cirkulace vzduchu). Plísně však nepředstavují jediné nebezpečí. Nebezpečné také mohou být určité druhy exteriérových nátěrů, delší vdechování ředidel, formaldehydů apod. (takže velký pozor si dávejte při rekonstrukcích bytu).

10. Nedejte na názory ostatních

Z vlastní zkušenosti vím, že okruh Vašich blízkých někdy nesdílí radost z plánování rodičovství, přestože jste vdané a je Vám téměř třicet. Můžete slýchávat: "Na to máš ještě dost času, nezbláznili jste se? Víte, co to znamená za oběť?" Nebo se naopak rodina nemůže dočkat nového přírůstku do rodiny a dává Vám to denně najevo: "Tak kdy už do toho konečně praštíte? A kdy už bude to vnoučátko? Já abych se toho ještě dožila.... " Na tyhle řeči nedejte.  Matkou za Vás nebude ani švagr, ani tchyně, takže jejich názory či přání neberte jako ty hlavní. Vše je jen a jen na Vás a Vašem partnerovi. Je jen Vaše věc, kdy se rozhodnete si naplánovat rodinu.

mamcakata - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nám se nějakou dobu mimi nedařilo, tak jsem začala brát Gravidplan a fakt zabralo skvěle,do dvou měsíců jsem byla v tom. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
opravdu krásný článek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles