Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bylinky v těhotenství

5. 04. 2012 | Těhotenství
Bylinky v těhotenství - Pokud se některá žena rozhodne v těhotenství užívat bylinky, měla by být při jejich výběru velice opatrná. Velice důležité je jejich dávkování a také to, že žádný bylinkový čaj by neměl být užíván dlouhodobě – tj. déle než 14 dní.

Bylinky v těhotenství - Čemu se v těhotenství vyhnout???

Nastávající maminky by se měly vyhýbat bylinkám, které způsobují překrvení pánevních orgánů nebo ovlivňují činnost dělohy. Mezi ně patří například verbena. Nedoporučují se také rostlinná projímadla, vhodnější je si v lékárně koupit sirup Lactulosa – není škodlivý pro plod.

V těhotenství je třeba opatrně zacházet i s kořením, například větší množství muškátového oříšku může způsobit vysoký krevní tlak u matky a tachykardii u plodu.

bylinky v těhotenstvíMně se již v prvním těhotenství osvědčil čaj pro těhotné ženy  – dost pomáhá proti nevolnostem.
Při nevolnostech je také velmi účinný čaj se zázvoru, nebo vymačkaná šťáva z jemně nastrouhaného zázvoru – ta se po kávových lžičkách může užívat během dne. Zázvor působí preventivně i proti krevním sraženinám.

Proti hořké pachuti v ústech (může být, ale nemusí – je způsobena zvýšenou tvorbou hormonu progesteron), je dobrý mátový čaj.

Infekci močových cest, která je v těhotenství celkem častá, se dá předcházet pitím brusinkové šťávy.

Proti nespavosti pomáhá kontryhel, meduňka, a třezalka.

Pálení žáhy zase zaženete pitím špaldové kávy, pokud nemáte po ruce, tak pomáhá i sklenice studeného mléka, nebo jsou povoleny pastilky Rennie.

Vhodná „bylinka“ pro těhotné je list maliníku. Pití čaje z maliníku dodává tělu železo, vápník, draslík, fosfor, vitaminy B, C a E. Snižuje riziko poporodního krvácení, a stimuluje stahy dělohy. I v době šestinedělí je maliník prospěšný, podporuje prokrvení dělohy a stimuluje laktaci. Doporučuje se také pít od 34. týdne těhotenství – údajně ulehčuje porod, ale zase je to případ od případu, není to stoprocentní.

bylinky v těhotenstvíTaké se nemusíme obávat černého, zeleného, ovocného čaje, a ani rooibosu. S jeho pitím je však třeba to nepřehánět, nepít je celé dny, ale střídat s pramenitou, nejlépe neperlivou vodou. Také nejsou vhodné 100% džusy, mohou způsobovat překyselení žaludku, pokud džus, tak naředit v poměru minimálně jednu ku jedné neperlivou vodou.

Vhodná není také káva, zvláště teď v horkých dnech, pokud si ji nedokážete odepřít, je dobré dělat si bezkofeinovou, a ředit ji mlékem, a poté to vykompenzovat alespoň stejným množstvím neperlivé vody, neboť káva odvodňuje organismus.

Bylinky v těhotenství - Nachlazení v těhotenství

Během těhotenství se nedoporučuje užívat léky, neboť většina prochází placentou až k plodu a mohlo by dojít k jeho poškození. Zcela zakázáno je užívání vitaminu A a D, a ve velkém množství by se neměl užívat vitamin C.
Při nachlazení je dobré hned ulehnout do tepla, a pít horký čaj – můžete střídat černý, zelený, lipový, heřmánkový, šípkový.
Pokud obtíže nebudou ustupovat, je však lepší navštívit lékaře.


Bylinky v těhotenství - Bylinky, které by se neměly užívat v těhotenství:

Aloe léčivé – může vyvolat překrvení pánevních orgánů a potrat
Bříza bělokorá
Divizna velkokvětá
Dobromysl obecná
Hloh
Hřebíček
Kostival lékařský – může ohrozit játra
Kozlík lékařský – je schopen ohrozit srdce
Lékořice lysá – zvyšuje krevní tlak a ovlivňuje vylučování vody a solí z organismu
Majoránka zahradní – překrvení pánevních orgánů
Rozmarýn lékařský – je schopen vyvolat křeče
Šalvěj lékařská – je schopna vyvolat potrat a ohrozit srdce

Bylinky v těhotenství, čtěte také:
Bylinky a bylinné čaje pro miminka
Síla bylin, návrat k přírodě


Misala – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Můžu doporučit sirup Stopbacil, když jsem byla těhotná, měla jsem ho vždycky po ruce a vždycky pomohl, je to bylinný sirup, takže se vůbec nemusíte bát, že by mohl nějak uškodit. I cenově je přijatelný, stojí něco málo přes 100Kč, do toho pár vitamínků a po nachlazení ani památky
Obrázek uživatelky
profil
Tak když pročítám různé články na netu, všude píšou něco jiného. Ale že to budou úplné protiklady, to jsem nečekala...
Obrázek uživatelky
profil
čaj z listí maliníku ale jen po ukončení 36tt. jsem slyšela tak nevím......
Obrázek uživatelky
profil
Tak to jsme na tom stejně s tím černým čajem, já ho taky mám ráda každé ráno s citronem, ale jak jsem se ve článku dočetla, tak by to nemělo ničemu vadit.
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkVitamin D se preci tehotnym doporucuje...????
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka