Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Opalování v těhotenství: špatná volba

27. 06. 2008 | Těhotenství
Před nadměrným působením slunečních paprsků bychom se měli mít na pozoru všichni, o těhotných ženách to ovšem platí dvojnásob. Vážné zdravotní důsledky může mít pro těhotnou ženu především pobyt ve vysokých teplotách, podcenit ovšem rozhodně nelze ani negativní vliv UV záření.

Vaše dítě se s nepříjemnými vlivy slunce může setkat ještě před narozením. Pokud je těhotná žena dlouhodobě vystavena vysokým teplotám, dochází kromě celkového zvýšení tělesné teploty ženy i ke zvýšení teploty plodu. Nepřiměřené opalování matek může tedy způsobit přehřátí plodu, přičemž dlouhodobé přehrátí dokonce může způsobit i poškození mozku dítěte. Nebezpečné jsou v tomto ohledu především první tři měsíce těhotenství, ve kterých se lidský plod vyvíjí nejrychleji a jeho poškození má nejtragičtější následky.

opalování v těhotenstvíSolárium není pro těhotné

Opalování těhotných žen je problematické z kosmetických důvodů. Zvýšená hladina estrogenu a jiných hormonů totiž může v kombinaci s opalováním zapříčinit vznik chloazmatu, tady tmavých pigmentových skvrnek většinou na čele a na nose, které po porodu mohou, ale nemusejí zmizet.
Pokud se během těhotenství nechcete vzdát krásně opálené pokožky, můžete zkusit solárium či samoopalovací krémy, ale ani to není příliš vhodné. Solária s klidným srdcem žádný odborník těhotným nedoporučí, je to vynález příliš mladý na to, než aby byly důkladně popsány jeho vlivy na zdravé lidi, natož na nastávající maminky. Nevhodné jsou ovšem i samoopalovací krémy. Jejich účinek je totiž vesměs založen na bázi dihydroxyacetonu, což je látka, která proniká do těla a přes placentu se může dostat až k dítěti.


Používejte krémy a spreje

Opalování je nebezpečné ještě z jednoho důvodu. Pokud dlouho sedíte na přímém sluníčku, může vás postihnout dehydratace, což je kromě vašeho těla velmi nebezpečné i pro zdravý vývoj plodu. Pijte tedy hodně a především často. V letních měsících proto raději moc nevycházejte ven v době mezi jedenáctou a patnáctou hodinou, kdy je intenzita slunečního záření nejsilnější. V případě, že se musíte v těchto hodinách na sluníčko vydat, mělo by oblečení pokrývat většinu kůže vašeho těla. Vhodné je nosit klobouk a nezbytným doplňkem by se pro vás měly stát kvalitní brýle s UV filtrem. Vaše kůže je v těhotenství citlivější, nic tedy nezkazíte použitím opalovacího krému nebo spreje s o něco vyšším ochranným faktorem, než na jaký jste zvyklé.


-haf-



Není Vám zdraví lhostejné? Čtěte pravidelně časopis Rodina a zdraví, společenský měsíčník zaměřený na zdravý životní styl a problémy českého zdravotnictví. Přináší informace užitečné při péči o zdraví celé rodiny - od dětí až po seniory. Je určen především ženám - manželkám a matkám - které zde najdou praktické tipy pro své nejbližší.

Zdroj: časopis Rodina a zdraví 6/2008




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
necháu koho by napadlo tam léztSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles