8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Koupání miminka není žádná věda

30. 03. 2008 | Vývoj
Koupání miminka by vám mělo přinášet radost, stejně tak vašemu miminku. Pryč jsou doby, kdy miminka při koupáním plakala, je na Vás, aby i koupání pro něj bylo příjemným zážitkem a strávíte tam společné chvíle plné něhy a radosti.

Bude-li se ze začátku miminko trochu bát, je nutné se mu více při koupání věnovat, povídat mu, zpívat. Postupně používejte různé barevné hračky do vody a během pár týdnů už bude večerní koupání pro miminko běžný rituál, na který se bude těšit.

koupání miminkaPřesná doba koupání není nijak stanovena, ale stále stejnou hodinu byste měla následně dodržovat. Vaše miminko je malá osobnost a má rádo ve všem jasná pravidla.

Ani po porodu není nutné miminko koupat každý den, může být citlivé a nadměrné máčení by ho mohlo vysušovat. Večerní režim i přes to bude stejný, miminku umyjete obličej, ručičky, zadeček, namažete ho, vyčistíte ouška a nosík a obléknete do pyžama. Místo koupání se můžete s miminkem chvíli pomazlit nebo ho chvíli masírovat.

Nyní se vraťme k dennímu režimu a rituálům. Pro každé malé miminko a to i novorozeně, je to opravdu velmi důležité. A ve výsledku vy bude ta, které se dodržování režimu vrátí, až bude dítko větší. Ať už s přístupem ke školce a škole a dalším povinnostem. Už se Vás rozhodně nebude ptát, proč si musí každé ráno a večer čistit zoubky, bude to pro něj automatická záležitost každodenních zaižitých činností.

Koupání by mělo vždy probíhat před jídlem, ale pozor na to, aby vám vaše miminko ve vaničce už neplakalo hlady.

koupání miminkaDo koupání zapojte i partnera, bylo by rozhodně škoda ochudit ho o tyto nádherné chvilky. Může vám pomáhat i tím, že si bude s miminkem povídat, ukazovat mu hračky a říkat, co všechno s ním maminka právě dělá.

Používání mýdla na dětskou pokožku jednou týdně je zatím dostačující. To samé platí i u mytí vlásků. Šamponem se vlásky myjí až když jsou hustší. Pozor, šampon by neměl dráždit oči a pálit.

Pokud má vaše dítě podrážděnou a suchou pokožku, neměli byste ho nechávat ve vodě příliš dlouho. Do koupele mu přidávejte olejovou emulzi, neboť pěny pokožku vysušují. K dermatitidě může vést vysoce koncentrovaná chlorovaná voda. Pro takové případy existují filtry na vodu. Pokud žádný takový nevlastníte, vodu převařujte – chlor se vypaří.

koupání miminkaPo vyndání z vany by všechny úkony (vysoušení, čištění pupíčku, mazání a jiné) měly proběhnout co nejrychleji, aby vaše miminko neprochladlo. Dítě při vyndání většinou pláče, ale neděste se, v teplejším prostředí se brzy uklidní a pláč vystřídá úsměv. Dále následuje čištění oušek (dělá se podle potřeby, není nutné každý den). Ze začátku jsou vhodnější srolované buničinové čtverečky a pak teprve speciální tyčinky do uší pro děti. Nosík vyčistěte odsávačkou nebo tyčinkami, tak ho zbavíte hlavních nečistot. Dočistit ho pak můžete opět srolovaným buničinovým čtverečkem. Další přijde na řadu česání vlásků. No a nakonec zase mazlení, které dělá potěšení jak vašemu miminku, tak i vám.

Seznam potřeb ke koupání:

    * vanička +deska na vanu nebo podstavec nebo koupací kyblík
    * teploměr do vody (voda by neměla přesáhnout 38 ºC, ideální je 36- 37 ºC
    * podložku do vaničky
    * 2-3 ručníky
    * 2 žínky (jednu na obličej a hlavičku, druhou na tělíčko)
    * kartáč nebo hřebínek na česání vlasů
    * buničinové čtverečky na oči
    * mýdlo nebo dětské tekuté mýdlo ( to lze použít i místo šampónu )
    * koupel (nahradí mýdlo i šampón)
    * šampón
    * olej nebo hydratační krém (na suchou kůži, včetně hlavičky)
    * pudr
    * vatové tyčinky anatomické (na ouška a pupík)
    * líh na pupík + buničinové čtverečky
    * borovou vodu do očí
    * nůžky na nehtíky


Značku kosmetiky je vhodné vybrat až po porodu. Každému miminku vyhovuje něco jiného a proto není ani dobré, dělat velké zásoby. Miminko se nemusí denně koupat a ani není nutné je denně mydlit. Rozhodně Vám postačí i obyčejný olivový nebo slunečnicový olej z lékárny a na zadeček je rozhodně třeba rybí mastička.


Hana Houbičková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Moje Natálka se ráda koupe asi od 1měs.,teď ji budou 4měs. Nejdřív plakala,že nechce být ve vaničce a teď plače,protože nechce z vaničky. Koupání je pro nás velká zábava..
#[div style="text-align:center"]##[a href="http://www.chytrazena.cz/fotoalbum/nejnovejsi-fotografie/6239-natalka_saturkova/po_koupani-77944.html"]##[img style="margin:5px;" src="http://www.chytrazena.cz/gal/fotky/pas/121130676421.jpg" alt="" title="Po koupání budu chvíli pást koníčky.."/]##[/a]##[/div]#

#[div style="text-align:center"]##[a href="http://www.chytrazena.cz/fotoalbum/nejnovejsi-fotografie/6239-natalka_saturkova/po_koupani-77944.html"]##[img style="margin:5px;" src="http://www.chytrazena.cz/gal/fotky/pas/121130676421.jpg" alt="" title="Po koupání budu chvíli pást koníčky.."/]##[/a]##[/div]#
Obrázek uživatelky
profil
jakmile syn zjistil, že se dá ve vodě dělat spusta věcí - cákat, hrát, foukat do vody,přelévat vody do nádobek, tak je koupání u nás potěšením a zároveň velká potopaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mému 10 měsíčnímu synovi se nejvíce líbí koupání se se svojí sestřičkou Kristýnkou.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Naše malá princezna se ráda koupe teprve měsíc(jsou ji 3 měsíce),do té doby při každém koupání šíleně plakala, ale teď to má moc ráda a večer už se těší.
Přeji všem maminkám s podobným miminkem pevné nervy, ono to časem přejde, ale do té doby vás jistě bude tížit pocit, že děláte něco špatně, neděste se, ne všechna miminka mají koupání ráda od narozeníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mojí dcerce se koupání od narození moc líbí,ani nechce jít z vody.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles