Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Těhotné ženy by měly být více testovány na hepatitidu C

7. 09. 2008 | Těhotenství

Podle irských lékařů by těhotné ženy měly být více testovány na hepatitidu C. Doposud se totiž testovaly jen ženy s rizikovým chováním, například narkomanky. Ukázalo se ale, že nakažené byly i ty, které si žádného rizikového chování nebyly vědomy.

Jaterní nebezpečí

Virová hepatitida C je závažné onemocnění jater, které postihuje hlavně narkomany a promiskuitní část populace a přechází do chronického stadia. Mnoho lidí, kteří se poprvé nakazí virovou hepatitidou C, nemá žádné symptomy. Několik týdnů po infikování se u nich mohou objevit příznaky podobné chřipce. Asi u 20 procent lidí je virus během šesti měsíců vyplaven imunitním systémem. U jiných lidí zůstane virus aktivní, ale nemusí po celý život způsobit příznaky nemoci.

Ilustrační fptoNové testování

Doposud byly testovány na hepatitidu C pouze ženy s rizikovými faktory, jako je užívání drog. Během posledních šesti měsíců minulého roku dublinští lékaři požádali všechny těhotné ženy, aby se podrobily testu na hepatitidu C. S testováním souhlasila převážná většina ze 4118 matek. Třicet čtyři žen bylo pozitivních na hepatitidu C. Tři čtvrtiny z nich uvedly jeden nebo více rizikových faktorů, například opakované užívání jehel při aplikaci drog. Zbytek žen rizikové faktory neuvedly, nakazily se tedy jinou možnou cestou. Cílem lékařů bylo zdůraznit, že by měly být testovány na hepatitidu C všechny těhotné ženy, bez rozdílu přítomnosti rizikových faktorů.

Hrozba pro plod

Matky mohou přenést virus na své nenarozené dítě i přesto, že riziko přenosu je nízké. Infikováno bývá asi 5–10 % dětí nakažených matek. Vědci by proto rádi zavedli testování na hepatitidu C mezi rutinní vyšetření pro těhotné ženy.

Vakcína je zatím ve hvězdách

V současné době neexistuje vakcína k ochraně proti viru hepatitidy C. Existuje ale účinná léčba, díky níž je virus v poměrně krátké době z těla vyplaven. Nejvíce se ve farmakologické léčbě uplatňují ribavirin a interferon. Pokud taková léčba nepomůže odstranit virus z těla, zpomalí alespoň postup zánětu a poničení jater.

Zdroj: Royal College of Physicians June 2008.


Zdroj: Virová-hepatitida.cz

Notburga

ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
žeby naozaj...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles