8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na nočník v 7 měsících? A proč ne?

10. 03. 2016 | Vývoj
Není dlouhé nošení plen u dětí jen důsledkem lenosti nás matek a toho, že špinavé pleny už nemusíme složitě prát, vyvářet a žehlit? „Jednorázovky“ jsou přece tak pohodlné a na nočník je čas až do dvou let… Kristýna Přibylová, matka tří dětí a autorka speciálního cvičení pro nejmenší radí, jak se zbavit plen co nejdříve a naučit dítě používat nočník.

“Jsem úplně obyčejná matka, látkové pleny jsem nikdy nepoužívala a jakékoli alternativě ve výchově příliš nerozumím. Řídím se intuicí a tím, co myslím, že je pro dítě nejlepší, obvykle volím zlatou střední cestu, protože si myslím, že každý extrém je špatný. A stejně jsem přistoupila i k učení na nočník u dcery, našeho třetího dítka, v jejích šesti měsících,” říká Kristýna Přibylová s tím, že zatímco u prvních dvou dětí se pohodlně svezla na vlně jednorázových plen, nyní si chtěla vyzkoušet jinou cestu.

Důležité podle ní bylo, vysledovat dceřin rytmus, návyky a náznaky. A přizpůsobit se jim. Také najít vhodné klidné místo, zvolit správná a vždy stejná slova jako výzvu k „akci“ a úspěch řádně a hlasitě ocenit, nejlépe co nejvíce členy rodiny. Úspěch se po několika týdnech dostavil. “Po dvou týdnech zkoušení se dceři daří vždy ve stejném čase udělat stolici do nočníku a při vysazení kdykoli během dne se většinou automaticky vyčurá. Od počátku jsem měla pocit, že naprosto přirozeně chápe, co má dělat. Jen to zpočátku moc nešlo, a stejně jako s ostatními věcmi bylo nutné se to prostě učit. V klidu, s respektem, a bez výčitek, když se výsledek nedostavil,” upozorňuje Kristýna Přibylová a poukazuje na nesporné výhody včasného učení na nočník – většinou žádné znečištěné pleny během dne, žádné problémy s bolavým bříškem, protože vyměšování je pravidelné a hlavně žádné nervy s učením na nočník v pozdějším věku.

Na nočník v 7 měsících? A proč ne?Praktické rady, jak naučit dítě na nočník co nejdříve:

- Můžete klidně začít již okolo 6. měsíce, to je však samozřejmě třeba dítě na nočníku přidržovat, jelikož samo sedět ještě neumí a ani nemá!
- Je třeba sledovat rytmus vyprazdňování a najít čas, který je nejobvyklejší a tedy k učení nejvhodnější.
- Při prvních pokusech můžete dítěti pomoci skrčením nožek a přitažením k bříšku – tím se potřeba vyprázdnění zvýší. Jakmile si dítě chození na nočník zažije, již není třeba mu takto pomáhat.
- Je dobré, když dítě výsledek své činnosti zaregistruje – tedy hlavně slyší a následně vidí. Spojí si tak lépe svoji činnost s výsledkem a učení pak jde snáz.
- Dodržujte ideálně vždy stejné místo.
- Zvolte nějaké sousloví, které budete pro povzbuzení používat a dodržujte ho vždy stejné. Nic jiného dítěti neříkejte, vlastně ideálně kromě těchto slov nemluvte vůbec. Díky tomu se snadněji vytvoří asociace a spoje, které nastartují automatický proces vyprazdňování vždy, když se navodí stejné podmínky.
- Chvalte, chvalte a chvalte! Hlasitě, s úsměvem, dlouho. Neúspěch přejděte bez povšimnutí.
- Každý pokus by měl trvat jen pár minut a dítě by se nemělo nijak rozptylovat – hračkou, mluvením nebo čímkoli jiným. Je nutné, aby pochopilo, že je vysazeno za účelem vyprázdnění, a že nočník není určen k hraní. Toto pravidlo je důležité, protože rozptylování brání vytvoření správného návyku, který je pro úspěch učení tak důležitý!
- Pokud dosáhnete několikrát úspěchu a vytrváte, máte vyhráno. Dítě si zvyk zažije a vykoná potřebu vždy, když bude na nočník vysazeno včas. Samo si sice řekne asi až okolo druhého roku života, ale do té doby už určitě zkušeně poznáte, když se mu bude chtít.

Zdroj, foto: Monkeys Gym


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na nočník v 7 měsících? A proč ne?:

Na nočník v 7 měsících? A proč ne?
Na nočník v 7 měsících? A proč ne?
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Začala jsem dávat kluky na nočník asi od 5ti měsíců, od roka jsem neměla pleny, žádný stres, vše v poklidu Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já bych to zbytecne nehrotila a nestresovala dite ani sebe. Vždyť každé je jine. Už mám třetí a dospěla jsem k názoru, že dite nočníku, připadne záchodu musí dorůst. Pak to jde samo, bez několikatýdenní drezury. U některého to jde v roce, u jiného v roce a půl. Spis mi vadi matky, ktere týrají prcka, který se ještě ani sám neposadí a o těch, co nikam nespechaji a nechávají to na prirozenem vývoji, hovoří s despektem.
Obrázek uživatelky
profil
Opravdu je každé dítě jiné, ale při trpělivosti je možné dítě odnaučit od plenek jak píše autorka již od šesti měsíců dítěte. Některé maminky si s nácvikem nedělají starosti a nechají dítko v jednorázových plenách třeba do tří roků. Dřív děti nevzali do jeslí, pokud měly pleny a všechny tam byly v jednom roce bez nich. Někdy se nepříjemná příhoda samozřejmě stala, ale nic se nedělo. Včera v TV si mladá maminka stěžovala jak jsou pleny drahé a zasahují do rozpočtu, ale dítěti bylo tak 18 měsíců. Podle mě jde o její pohodlnost.Asi mě odsoudí, ale opravdu hlavně záleží na snaze maminky.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
NEJLEPŠÍ JE TO PŘES LÉTO,ALE KAŽDEJ PRCEK JE JINÝSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nevěsta naučila malou na nočník přes léto, kdy běhala venku bez plen a doma ji dávala na nočník - mají zahradu u baráku, naučila se brzySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles