8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pomoc, rostou nám zoubky!

11. 10. 2013 | Vývoj

Jsou děti, kterým se zoubky objeví, ani neví jak. Jsou děti, které nějakou dobu slintají, pak si tři, čtyři dny protrpí a zoubek kouká na svět. A pak jsou děti, které si své zoubky doslova porodí.

Myslím, že zoubky jsou hned po novorozeneckých kolikách, noční můrou všech rodičů, a ti, kteří o zoubcích svých ratolestí nevěděli, dokud jim cosi necinkne do lžičky nebo hrnečku, si mohou jen a jen gratulovat. Ti ostatní jistě hledají a zkouší všechno možné, aby svému děťátku, a vlastně na to konto i sobě, ulevili.

Jak poznáme, že jde o zoubky?

K prořezávání prvních zoubků má docházet zhruba okolo šesti měsíců věku, ale v tomto ohledu je každé děťátko velice individuální a jsou dětičky, které mají ve čtyřech měsících několik bílých perliček v pusince a jiným se blíží oslava prvních narozenin a kde nic, tu nic.

Asi hlavním a směrodatným ukazatelem růstu zoubků je zvýšená slintavost. Sliny se v pusince tvoří ve velké míře proto, aby omývaly a tím chránily prořezané zoubky. Jelikož mohou sliny působit agresivněji na kůži děťátka, je vhodné ošetřovat tvářičky, bradičku a krk vhodnými krémy, nebo také olivovým olejem. Mezi jisté lokální známky blížícího se přírůstku v pusince patří také vyboulení a zbělání dásničky. Kousání všeho, co se dostane děťátku do dosahu je rovněž charakteristické.

rostou zubyOstatní příznaky jsou již u každého děťátka rozličné. Patří mezi ně nervozita, plačtivost, větší touha po přítomnosti rodiče a mazlivost, rýma, průjem, zvýšená teplota až horečka, osypky, vyžadování více jídla, nebo naopak snížení příjmu potravy, kvůli bolesti, problémy se spaním, ale zoubky se mohou projevovat i dalšími rozličnými příznaky. Vždy platí, že je lepší dojít k lékaři a dozvědět se, že jde o zoubky, než zanedbat nějaké jiné onemocnění v domnění, že se jedná o příznaky související s růstem zoubků.

Jak děťátku pomoci?

Psychika

Psychika hraje v životě člověka velkou roli. Vaše děťátko právě prožívá velice složité období. Cítí bolest, nechápe ji, bolest je trvalá, dlouhodobá a je naprosto pochopitelné, že vyžaduje více pozornosti, chování, něhy, lásky a porozumění.

Pokud se dítěti dostává pozornosti, dokáže se na chvíli zabavit a nemyslet na bolest. Dítě, které se má zabavit samo, se samo nezabaví, protože je pohlceno bolestí.

Chování a mazlení je také velice důležité a určitě není na místě rada předchozích generací „Nechovej to dítě tolik, bude rozmazlené“. Pravdou je, že vaše dítě vás teď moc potřebuje a psychologové se shodují na tom, že mazlené dítě není rozmazlené. Rozmazlené dítě je to, které pozornost svých rodičů vyžaduje a nedostává ji. Dítě, které pozornost dostává, si ji nepotřebuje vynucovat.

Vžijte se do podobné situace. Vy jste možná také u porodu chtěla blízkou osobu, někoho, kdo s vámi ve vaší bolesti bude a podrží vás. Dítě právě „rodí“ zoubky. Neodepírejte mu to, co i pro vás samotné bylo ve vaší boleti důležité. Pochovejte dítě, dejte mu najevo, že ho chápete, že se nezlobíte, když pláče, že není samo na svou bolest, a že ve vás má oporu. Ono nebrečí, aby vás zlobilo, jemu prostě jen není dobře.

Fyziologické metody

Nefarmakologicky lze od bolesti ulevit také působením chladu. Nachlaďte tedy v lednici kousátko a dejte ho děťátku, nebo je možné, u větších dětí, podávat např. studený banán.

Pomoci může také masírování dásní například tzv. „Prsťáčkem“, který se navléká na prst a slouží běžně k čištění zoubků.

Co nabízejí lékárny

V lékárnách nalezneme rozmanité množství preparátů od gelů, které mají dezinfekční a anestetické (znecitlivující) účinky, přes analgetika (léky tlumící bolest) nejčastěji ve formě čípků a sirupů, až po přírodnější varianty jako jsou například homeopatika.

Vždy je důležité poradit se s lékařem nebo lékárníkem ohledně vhodnosti a dávkování. Například pro naši generaci naprosto běžný lék, jako je Acylpirin (Aspirin) je pro své účinky ředění krve pro děti do 15 let naprosto nevhodný a zakázaný. Dávkování povolených léků se odvíjí od váhy dítěte. Osobně se vždy snažím vyzkoušet všechno možné a farmakologické preparáty si nechat v záloze jako poslední možnou volbu.

Homeopatika bývají na bázi výtažků z heřmánku, což umožňuje podat dítěti něco, co mu uleví, bez nutnosti přistoupit k chemicky vyráběným medikamentům. Sama mám s homeopatiky velice příznivé zkušenosti.

Opatrní musíme být u dětí alergických na látky obsažené v podávaných medikamentech nebo homeopaticích.


Jak pečovat o zoubky?

U plně kojených dětí není třeba při prvních zoubcích žádná náročná péče. Úplně postačí přetřít zoubek opatrně mulem namočeným ve vlažné vodě.

Děti, které jedí, by neměly dostávat doslazovaná jídla a slazené nápoje. Pokud takové jídlo, či nápoj dostane, mělo by to být před čištěním zubů. Ale pravdou je, že „co oči nevidí, to srdce nebolí“ a pokud dítě sladké nezná, tak také sladké nevyhledává.

Dítě s větším počtem zoubků by se mělo začít učit pravidelnému čištění. Existují mnohé kartáčky pro děti a dětské pasty, ale pro naše malé šikulky je nejideálnější čistit si zoubky z počátku bez pasty. Dítě by stejně většinu pasty spolykalo, a i když jsou dětské pasty upravené tak, aby obsahovaly upravené množství fluoru a spolknutí menšího množství pasty tedy dítěti neublížilo, proč mu pastu dávat, když to zatím není nutné? Bohatě postačí začít používat zubní pastu od věku šesti let. Stejně platí pravidlo, že pasta je doplněk a zuby čistí kartáček.

Důležité pro nastavení rituálu čištění zoubků je přítomnost rodiče, který si čistí zuby s dítětem a jde dítěti příkladem. Pokud dítě nevidí, jak si rodiče zuby čistí, může nabýt dojmu, že si je rodiče nečistí a začne čištění svých zoubků považovat za zbytečné a nedůležité. Vhodné je také navštívit v období předškolního věku dentální hygienistku. Jednak se dítě, a často i rodič, naučí správnému čištění zubů a jednak se sníží strach dítěte otevřít pusu před stomatologem.


Spinisek - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Ahojky, ráda bych se zeptala, jaké zubní pasty u malých raubířů používáte?My zatím máme dva zoubky,ale ráda bych je malému čistila již od samého začátku. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ale přesně to jsem zmínila v předchozím příspěvku...

"Ano, u lidí se zvýšenou kazivostí zubů asi má význam remineralizovat i první chrup"

pokud je tam tento problém, jistě to má smysl..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
co člověk to názor, ale přihlédnout bychom měli i k tomu, že i zubař je jen člověk a marketingové tahy jsou silné. Výrobce potřebuje prodávat a dělá pro to hodně..
Každopádně značka Elmex je určitě výborná, jen si myslím, že pro první chrup, který v šesti letech vypadá, je remineralizace zbytečná. Ano, u lidí se zvýšenou kazivostí zubů asi má význam remineralizovat i první chrup, ale první chrup je tu především proto, aby se dítě naučilo správným návykům a čištění. Pokud toto předškolák umí a u trvalému chrupu zařadí i vhodné pasty (např. Elmex), je velká šance, že si své zuby v dobrém stavu urdží po celý život.Smajlík
Ale opět, to je můj názor a svůj názor nikomu nevnucuju, žijeme ve svobodném světě, a ať se každý zařídí podle svého nejlepšího vědomí a svědomíSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak takSmajlík co clovek, to nazor. byt matkou je slozite, jak to tak doma pozoruju, jeste horsi je byt otcem;-)Smajlík. Vybrat si selskym rozumem svoje a drzet se toho, jedine tak se clovek z tech informaci nezblazni.
Obrázek uživatelky
profil
Od té doby, co jsem matkou.. jsem pochopila, jak je život složitý :-D Spousta, mnoho i zbytečně moc informací, člověk si není schopný vybrat. tráví času sezení u pc a hledáním odpovědi na své otázky. HRUZA. Já to dělám tak, že si projdu od všeho něco a pak si udělám svůj názor, kterého se držím. Myslím, že je to nejlepší. Doporučuji všem. Protože co je podle mě nejhorší, je to, když začnete pochybovat o tom co děláte. A je jasný, že vše co děláte, děláte podle svého vědomí a svědomí nejlépe jak umíte. A přesně tak.. co člověk to názor a tak by to mělo být, protože se k těm našim capartům nemůžeme chovat všichni stejně :-D


Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles