Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Trápí vás obezita vašeho dítěte?

26. 02. 2009 | Vývoj
Podle Světové zdravotnické organizace každým rokem přibývá dětí trpících obezitou. Rodiče si často kladou otázky, jak je možné, že jejich dítě sní stejně jako ostatní a je obézní. Důležité není ani tak množství, ale přísun kalorií během dne a jejich vyváženost vzhledem k výdeji energie.

Propagace zdravé výživy často prezentuje cereálie a různé cereální tyčinky jako nejzdravější start do nového dne. Ale i tato „zdravá snídaně“ může mít tolik cukru, nebo soli jako třeba čokoláda, nebo balíček chipsů. Je nutné dbát na přiměřenost vzhledem k pohybu dítěte.

Je opravdu na rodičích, jaké stravovací návyky  u dětí nastolí. Sladkosti, jako odměna, by měly  být minulostí. Větší odměnou je  pro dítě ovoce. Zní to absurdně, protože jsme zvyklí na něco jiného a těžko se tato zvyklost bude měnit. Ale je to na vás! O odborné vyjádření jsme požádali  terapeutku dětské obezity Janu Divokou ze „STOBu“ -  Stop obezitě.

obezitaCo je nejčastější příčinou obezity dětí?
Příčin je jistě více, ale tou nejzásadnější je nepoměr mezi přijatou a vydanou energií. Děti přijímají v jídle daleko více energie, než vydávají při pohybu. Není divu, protože jsou obklopeni tak zvaným "toxickým prostředím“ plným lákadel. Ke konzumaci některých jídel je jistě vybízí i různé akční nabídky a mediální reklama. Při vzniku obezity nelze opominout také roli dědičnosti, ale nebylo by správné vše svádět pouze na geny. Ani odborníci se ale zcela neshodují, do jaké míry je obezita geneticky předurčena. Ukazuje se, že spíše se dědí  "společný rodinný talíř" - tedy stravovací zvyklosti předávané z generace na generaci. Svou roli také sehrává příklad rodičů. Jestliže mají nevhodné stravovací a pohybové návyky oni, pak je nemůžeme očekávat u dítěte.

Jsou jídelníčky ve školách vhodné pro děti?
Na tuto otázku nejde odpovědět jednoznačným ano či ne. V každé škole je situace jiná. Někdy se setkáme s jídelníčky velmi dobrými, jindy méně uspokojivými, ale pokud se jedná o vliv jídelen na vznik obezity, myslím, že až tak velkou roli nehrají. Ve škole jí dítě jedno denní jídlo - ostatní jídla jsou v režii rodičů. Někdy se snažíme "svádět" vinu na jiné instituce, místo abychom se, jako rodiče, zamysleli nad životním stylem dítěte, resp. celé rodiny. Uspěchaný životní styl nás sice často nutí nechat vše, včetně přemýšlení nad jídelníčkem, jaksi "osudu", ale věřím, že i ten nejvytíženější člověk by si měl na zásadní věci, které se bezprostředně týkají jeho zdraví, vždy čas udělat.

Stravují se rodiny s dětmi pestře, kde dělají chybu?
V poslední době si stále častěji všímám toho, že se lidé začínají více zajímat o zdravý životní styl, více dbají na výběr potravin a snaží se zařazovat pravidelnou pohybovou aktivitu. V dětských jídelníčcích se však i přesto stále setkáváme s přemírou tučných a sladkých jídel. Jídelníčky pak často nezajišťují  příjem vhodného poměru základních živin (bílkovin, tuků a sacharidů) a dostatek vitamínů a minerálních látek, potřebných pro zdravý vývoj organismu dítěte. Zásadní chybou je také nedodržování jídelního režimu. Děti by měly jíst 5-6x denně (snídani dopolední svačinu, oběd, svačinu, večeři, příp. druhou večeři nejpozději 2-3 hodiny před ulehnutím). Nezřídka se setkáváme také s nedostatečným pitným režimem, nebo pitným režimem krytým zcela nevhodnými, většinou slazenými nápoji včetně coca-colových. Příjem tekutin dítěte se liší v souvislosti s jeho věkem a životním stylem, eventuelně teplotou okolí, ale obecně lze říci, že denně by mělo dítě vypít 2 litry tekutin.

Může obezita dítěte začínat už od narození? Kdy začíná být dítě obézní?
U novorozenců se většinou nemluví o obezitě, ale o vyšší porodní hmotnosti. Někteří odborníci však poukazují na to, že nadváha a obezita se, paradoxně, více vyskytuje u dětí, které se narodily s porodní hmotností nižší. Porodní hmotnost je jedním z kritérií pro posuzování vývoje dítěte. Ten sleduje pediatr na pravidelných kontrolách. Dětský praktický lékař by měl rodiče upozornit, pokud jsou hmotnostní přírůstky dítěte větší, než by bylo záhodno. Pro posuzování  hmotnostního a růstového vývoje dítěte jsou k dispozici percentilové tabulky. O obezitě u dítěte většinou mluvíme, když je jeho výškově – hmotnostní  poměr (se zohledněním věku) nad 97 percentilem. Je však nutné upozornit, že pokud rodiče sklony k nadváze mají, je dobré neotálet a čekat na chvíli, kdy budou upozorněni odborníkem, a zaměřit se na vhodné stravovací a pohybové návyky dítěte od nejútlejšího věku.

Jaký vliv má obezita na chování dítěte?
Ukazuje se, že již děti předškolního věku přijmou "lépe" dítě tělesně postižené než obézní. Nadváha a obezita bývá nezřídka spojována s neschopností a leností. Jedná-li se o dítě citlivé, může být posměšky vrstevníků a často i nepromyšlenými slovy dospělých, poznamenáno do budoucího života. To zcela jistě může poznamenat  vztahy s okolím, zejména vrstevníky či budoucími partnery. Tvar těla a počet kilogramů jsou proto pro obézní často kritériem, které udává jejich lidskou hodnotu. V budoucnu pak může sklouznout k méně vhodným dietám, skončit v zajetí jo-jo efektu či dokonce některé z poruch příjmu potravy. Dětská „duše“,  i když se to někdy vůbec nezdá,  je velmi křehká a někdy i dobře míněné slovo může mít pro jeho další život fatální důsledky. Mějme tedy my, dospělí, na paměti,  že to,  jak člověk vypadá,  neurčuje jeho základní hodnotu. Váha nikomu štěstí nezváží a pokud ano,  pak je to většinou štěstí velmi pomíjivé!

Janě Divoké děkuji za rozhovor a vám, spotřebitelům dáváme kontakt na odbornou poradnu, Stop obezitě

Zdroj: SOS

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mám taky opačný problém dcerka má 2a1/2 roku a váží 12 kilo, dokto říká že je to v pohodě ale mně připadá hubeňounká.
Obrázek uživatelky
profil
my máme přesně opačný problém, sny váží v 18 měsicích neceléch deset kilo Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
syna, který sice ještě není obézní podle tabulek, ale s nadváhou bojujeme již od mala. Snažím se mu vysvětlovat rizika, jít příkladem, ale zatím to vedlo jen k tomu, že z různých skrýší čas od času vypadnou prázdné obaly od čokolád, sušenek apod Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek