Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podáváme příkrmy

6. 12. 2008 | Výživa
Po ukončení výhradně mléčného období, v 5.měsíci, nebo nejpozději po 6. měsíci u plně kojených dětí, je nutné do jídelníčku dítěte zařazovat nemléčné příkrmy.

Jako první je nejvhodnější zeleninový příkrm z jednoho druhu zeleniny, který podáváme na oběd, první dny ve formě předkrmu, později jako samostatný chod. Ten postupně v průběhu několika dnů změníme na maso-zeleninový příkrm. Maso podáváme šestkrát týdně, jedenkrát týdně lze místo masa zvolit vařený vaječný žloutek. Nejvhodnější maso je drůbež, králík a jehněčí.

Ze zeleniny mrkev, cuketa, brambory, hrášek, špenát. Polévku, nebo hustší příkrm obohacujeme kávovou lžičkou kvalitního rostlinného oleje. Je potřeba dodržovat jednak výběr kvalitní zeleniny (pozor na dusičnany v karotce a ostatní krásně vyrostlé zelenině!) a jednak hygienické zásady přípravy jídla. Neohřívat a uvařenou porci opakovaně nepodávat. Výbornou alternativou se jeví hotové masozeleninové příkrmy, později i sušené masozeleninové kaše, které s jistotou poskytují vyváženou kvalitu surovin, kontrolovanou přísnými hygienickými normami. Mamince navíc šetří čas a jsou nenahraditelným pomocníkem při vycházkách, nebo pobytu mimo domov.

Podáváme příkrmyDalším zaváděným příkrmem je tzv. ovocnomléčný příkrm, který obyčejně zařazujeme asi měsíc po maso-zeleninovém. Znovu nejčastěji podáváme nejdřív jen jeden druh ovoce, zpočátku zejména u dětí z alergických rodin v podobě vařeného ovoce (hrušky, jablka, švestky, meruňky) a banánu v podobě ovocného pyré, obyčejně nový druh nejdřív po 3-4 dnech.

Nepřislazujeme! Postupně nahradíme nevařeným ovocem a k ovocnému pyré přidáváme i neslazený bílý jogurt, tvaroh až po roce života. S přibývajícím věkem zavádíme nové chutě v podobě nových druhů ovoce, zpestřit chuť může i přídavek skořice, nebo vanilky (ne u rizikových dětí s možnou alergií). Výborným pomocníkem jsou hotové ovocné, nebo ovocnomléčné přesnídávky, obsah cukru by měl být nižší než 20g/100ml.

Posledním zaváděným příkrmem je obilná kaše, kterou zavádíme vždy až po ukončeném 6. měsíci. Rýžovou a kukuřičnou kaši můžeme podávat i dříve. Obilná kaše je zdrojem energie, ale i vlákniny, vitamínů skupiny B a minerálů. Obyčejně se připravuje s pokračovacím mlékem (komerčně vyráběné mléčné kaše se už jen ředí vodou) a může se podávat s ovocem, nebo zeleninou, nejčastěji k večeři.

V období zavádění příkrmů zůstává důležitá část živin hrazena mléčnou výživou. Jak trávící trakt zraje a zavádějí se nové plnohodnotné příkrmy, mléčnou výživou je postupně hrazena asi polovina energie a živin. V tomto období můžeme kojenci postupně změnit mléko na tzv. pokračovací mléka. Kvalitní mléka jsou částečně adaptované a obohacované železem, vápníkem, jodem, zinkem a vitamíny A,C,D,E a obyčejně mají tyto mléka taky vyšší sytící hodnotu. Představují o mnoho vyšší kvalitu než jsou mléka v obchodní síti.

Vhodným tekutinovým doplňkem, hlavně v létě, jsou kojenecké vody, čaje a ovocné šťávy.


Zdroj: Sunárek


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nám doktorka radila šestkrát maso a jednou týdně vejce místo masa.Žádné alergie nemáme a dcera prospívá dobře.Maso je prý důležité pro zdraví vyvoj dítěte a neplatí to co u dospělích že se nesmí jest často.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkno to se mi teda nějak nezdá.Maso 6x týdně se mi jeví hodně i pro dospělého,a není nad to,když si polévku uvaříme sami a víme co do ní dáváme.Sušené příkrmy se mi zdají mnohem nebezpečnější než mrkev,kterou si prohlédneme a koupíme v obchodě,nebo vypěstujeme.Myslím,že i testovaná fabrika se může utnout.Viz sušené mléko v Číně....Jinak přeju všem ať vám děti rostou jen k radosti....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky s tímto článkem úplně nesouhlasím. Kupovaná jídla se znovu ohřívat nesmí, to je jasný, ale doma udělaný příkrm se ohřát může a zamrazovat taky. Maso bych taky zařazovala později než hned za pár dní a vejce jsou alergenní, takže žloutek nejlépe až po 12m a bílek dokonce až po 18m. Ikdyž u dětí bez předpokl.alergie se žloutek může podávat 1x týdně místo masa... Mezi novými potravinami bych dodržovala odstup tak MIN.3 dny, u rizikových dětí ohledně alergie 1 týden. Co se týče kaší, nejlepší je u dětí s rizik.možné alergie dávat nemléčné kaše, které se připraví ideálně s MM, případně s UM s označením H.A....Ale to už jsem asi někde jinde Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Jo a žloutek ani bílek se údajně nemá dávat do 1 roku minimálně. Bo prý to pak způsobuje alergické reakce
Obrázek uživatelky
profil
Tééda - to je zvláštní článek, protože se liší od rad jak doktorky, tak od rad různých knich. Z těchto zdrojů jsem se dověděla, že se může ohřívat již udělaný příkrm. Příkrm se dokonce může zmrazit a pak při rozmrazení opětovně podávat. A maso se může podávat až po měsíci postupně - tak 2x týdně. Tak tedy nechápu tento článek. Jak jste na tom vy, ostatní maminky?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles