8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co můžeme udělat pro zdraví našich dětí?

4. 05. 2008 | Vývoj
V nejkrásnějším období života rodičů – při narození potomka – se potýkáme s mnoha otázkami. Hlavní z nich je zdraví našich dětí.

V prvních 2-3 letech života dítěte je přebalování jeho nedílnou součástí. Myslete na vaše děťátko již při pořizování výbavičky a informujte se pečlivě o kvalitě zboží a o tom, co vše můžete udělat pro zdraví vašeho potomka.

Pokožka je naším největším orgánem a u malých dětí je velmi citlivá, náročná a vyžaduje zvláštní péči. Přírodní vlákna jako bavlna, jemná vlna a hedvábí jsou pro ni velmi vhodná, protože jsou prodyšná, podporují termoregulační systém dítěte a ventilují vlhkost. Zdraví našich dětíČistá umělá vlákna tyto schopnosti nemají, a proto se pro dětskou pokožku nehodí.

Na trhu je široká nabídka jednorázových plen. Přebalování s nimi je jednoduché, odpadá praní, sušení a žehlení. Po použití se prostě vyhodí. Jejich výhody oceníme např. při cestování. Ale neustálé nakupování a vyhazování balíků papírových plen zatěžuje jak rodiče, jejich peněženky, tak přírodu. Vzniká velké množství nerecyklovatelného odpadu (jedno dítě vyprodukuje takového odpadu přibližně 1 tunu). Zatím nemůžeme zcela posoudit vliv chemických látek obsažených v jednorázových papírových plenách na zdravý vývoj našich dětí. Teprve nyní u nás totiž dorůstá první generace, která byla odchována výhradně na papírových plenách. Nicméně existují studie, které svými výsledky používání papírových plen v podstatě nedoporučují.

Zdraví našich dětí„Klasickou“ variantou jsou stále oblíbené obyčejné bavlněné pleny, které dnešní maminky poznaly na vlastní kůži. Jsou hygienické, nezpůsobují alergické reakce citlivé dětské pokožky, umožňují sterilizování vyvářením a žehlením. Balení do 3-4 plen napomáhá zdravému vývoji kyčelních kloubů u novorozenců. Tyto plenky nezatěžují životní prostředí a jsou cenově výhodné. Je ale třeba poměrně často přebalovat, aby se zabránilo vzniku zarudnutí a opruzenin po delším styku pokožky zadečku s vlhkou plenkou.

Výhody klasických a jednorázových plen spojují moderní pratelné kalhotkové pleny (např. Popolini), které se rychle dostávají do povědomí českých maminek. Jsou vyrobeny z přírodních materiálů (většinou bavlny nebo biobavlny) a tvarově uzpůsobené tak, že přebalování s nimi je velmi jednoduché. Díky systému patentek a suchých zipů některé typy plínek „rostou“ s miminkem po celé období přebalování, takže vystačíte s jednou sadou plenek. Prvotní náklady jsou sice o něco vyšší, ale dlouhodobě můžete ušetřit až 20.000,- Kč (včetně nákladů na energii, vodu a prací prostředky). Práce s nimi zabere asi hodinu týdně včetně věšení. Plenky mají velmi dobré absorpční vlastnosti, stačí tedy přebalovat cca každé tři hodiny. Jsou prodyšné a zachovávají optimální teplotu. To je velmi důležité pro předcházení vzniku kožních plísní. Tyto plenky automaticky zaručují široké balení pro zdravý vývoj kyčlí.

Zdraví našich dětíRovněž oblečení, které je v přímém kontaktu s pokožkou dítěte, by mělo být z přírodních vláken a rozhodně by nemělo být barveno škodlivými, vesměs křiklavými, barvami. Dnes je na českém trhu poměrně velký výběr biobavlněného oblečení. Biobavlna je na dotek měkká, vlákna nejsou porušena chemikáliemi, jelikož se při jejím zpracování nepoužívá formaldehyd. Biobavlna je vhodná pro alergiky a má vyšší stupeň prodyšnosti. Stejně jako biopotraviny se při pěstování biobavlny nepoužívají žádné chemické pesticidy a herbidicy. Na polích se používají přirozené způsoby ochrany rostlin.
Používání biobavlny je pro člověka zdravé. Během procesu pěstování a po sklizni prochází totiž klasická bavlna dlouhou řadou chemických úprav a velké procento škodlivých látek se odbourává velmi pomalu, některé až v pračce. Do lidského těla se tak mohou stykem s pokožkou dostat škodliviny a způsobit celou řadu zdravotních obtíží.

Zdraví našich dětíZdraví našich dětí














Firma Popolini vyvinula řadu iobio – spodní prádlo, které šila sama příroda. Oblečení iobio je dotek velmi jemné a šetrné k pokožce dítěte. Je buď z čisté biobavlny nebo kombinací vlny a hedvábí. Při barvení biobavlněného oblečení jsou používána barviva bez obsahu azobarviv, těžkých kovů a dioxinů

Je na Vás, zda dáte přednost přírodě a oblečení bez chemie! Můžete tak ochránit zdraví Vašeho dítěte a přispět i ke zdraví naší planety.





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Je určitě prospěšné a hezké a prostě kladné oblékat mimčo do bio věcí, ale zajímala by mě jejich cena. Když uvážím, že !nebio! oblečky vyjdou od cca 180 Kč výš, kolik asi stojí tohle...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles