Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po jižním Tchaj-wanu

12. 09. 2018 | Televizní tipy
Na cestě po jižním Tchaj-wanu s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem na cestě za místními umělci, budoucí náčelnicí i na paiwanskou svatbu a vesnickou slavnost Malaveq, která se koná jen jednou za pět let (Premiéra)

Po celém Tchaj-wanu, ale převážně v jižní části ostrova, žije nejvíce původních domorodých obyvatel. I když je Taiwan osídlen převážně Číňany, kteří přicházeli na ostrov od 16. století z pevninské Číny, domorodci jsou stále podstatnou součástí Taiwanské kultury. Oficiálně je zde registrováno celkem 16 kmenů, které mají svůj vlastní jazyk a tradice. Jmenujme například Paiwan, Amis, Sedek, Taja nebo Thau. Navštívíme lovce z kmene Bunun, který nás naučí, jak dříve chytali orly, jejichž péry si pak náčelníci a náčelnice zdobili své čelenky.

Na cestě po jižním Tchaj-wanuMístní učitel tradic nám zas ukáže, jak učí děti dávno ztracenou paiwanskou řeč, písně a hlavně způsob života jejich předků. Do tajů krojů původních obyvatel nás zase zasvětí švadlena, která některé z nich vyšívá klidně i půl roku. Něco z paiwanské kultury poznáme i skrze umělecké dřevaře, kteří ručně vyrábějí a snaží se znovu objevit dávno zapomenuté paiwanské vzory. Třeba zrovna taiwanské totemové zvíře – stokrokovou zmiji.

Díky sboru Zpěváci starých balad z Taiwu se zaposloucháme do písní, které sbormistr sbírá již desítky let mezi místními vesničany. Tradice si ale uchovávají i místní svatební obřady. Spolu s nevěstou a ženichem si zatančíme klasický kruhový tanec, který se tančí i několik hodin, a druhý den budeme přítomni na slavnostní hostině, kde nejoblíbenější zábavou je jídlo, připíjení a karaoke. A nakonec si pojedeme odpočinout spolu s budoucí náčelnicí do horské vesnice, kde na tzv. dýchajících domech ležely lebky nepřátel, které byly naštěstí v dnešní době již vyměněny za bílé kameny.

Na cestě po jižním Tchaj-wanu můžete sledovat 12. 9. 2018 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po jižním Tchaj-wanu:

Na cestě po jižním Tchaj-wanu
Na cestě po jižním Tchaj-wanu
Na cestě po jižním Tchaj-wanu
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles